STAV

”Safe Travels” - da ili ne

Sertifikat sa oznakom “Crna Gora - odgovorna destinacija” može da bude novi crnogorski brend, koji će osnažiti ugled i vratiti povjerenje turista

5316 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Tako se crnogorski turizam, na vrhuncu epidemije, okitio zaštitnim znakom ”Sigurna putovanja”

Turizam je industrija koja zavisi od reputacije destinacije. Svjedoci smo da je Crna Gora izgubila ugled i povjerenje turista. Peh je očigledan, kada se zna da, u odnosu na velike, male zemlje imaju mnogo veće šanse za oporavak od svake krize, pa i covid krize. Nije covid stvorio krizu u crnogorskom turizmu, već je kriza turizma permanentna. Bio je privid da smo prestižna destinacija jer naš turististički potencijal nikada nije iskorišćen u cjelosti.

Covid je sve učinio očiglednim. Uz covid, desio se NKT, pa Nacionalna turistička organizacija (NTO), desila se corona-free, onda corona-boom i na kraju - desio se slom reputacije destinacije. Zato nam je hitno potreban novi, respektabilni NKT, kome će građani da vjeruju. I nova NTO, koja će biti profesionalni promoter ribrendovane crnogorske destinacije. To su preduslovi oporavka turizma. Evo i zašto:

Samo država koja brine o zdravlju svojih građana, može da ima odgovoran odnos prema turistima.

Samo iskrena komunikaciona stategija obećava ugled i reputaciju.

Zdravo i zadovoljno stanovništvo, preduslov je bezbjednog turizma.

Crna Gora nije bezbjedna turistička destinacija.

Da bi ironija bila veća, Nacionalna turistička organizacija je od Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) baš ovih dana dobila ”Safe Travels” sertifikat (Bezbjedno, sigurno putovanje). Svrha korišćenja ovog znaka je promocija sigurnih putovanja tokom covid-19, te da se omogući turistima da na jednostavan način prepoznaju sigurne turističke zone. Znak se ističe na web sajtovima, društvenim mrežama, na objektima, što turistima olakšava odabir sigurne ”luke”.

Proces dobijanja “”Safe Travels” oznake je sljedeći: nacionalna tijela širom svijeta plaćaju članarinu WTTC-u. WTTC im dostavlja protokole o bezbjednosti. Protokoli su u stvari unaprijed napisani dokumenti. Kada se protokoli usaglase, WTTC im ustupa znak “Sigurna putovanja”. Polazna osnova WTTC-a je da vjeruje nacionalnim tijelima jer ih smatra odgovornim i renomiranim institucijama. Valjda se to i podrazumijeva.

Tako se crnogorski turizam, na vrhuncu epidemije, okitio zaštitnim znakom ”Sigurna putovanja”.

Dakle, NTO sada posjeduje instrument za brendiranje Crne Gore kao sigurne turističke destinacije. Hoće li imati smjelosti da u ovom trenutko to uradi, ostaje da se vidi. Ali to nije sve. MORT i NTO ne samo da su postali vlasnici zaštitnog znaka koji ukazuje na covid bezbjednost, već su postali nosioci prava da taj znak dalje distribuiraju. S tim u vezi, NTO je uputila poziv hotelima, restoranima, aviokompaniji, da kod nje apliciraju za dobijanje “Safe Travels” oznake. Nastave li sa započetom kampanjom, može se desiti da, dok korona bukti, Crna Gora bude brendirana kao sigurna destinacija. Tek tu nastaje problem.

Promovisati sigurni turizam i sigurna putovanja, u periodu kada smo prepoznati kao najinfektivnija zemlja u regionu, bila bi neoprostiva kompromitacija destinacije.

Nadam se da će NTO postati svjesna svoje odgovornosti i da će u ovom trenutku obustaviti promociju brenda “Sigurna putovanja”. WTTC oznaka treba da se iskoristiti, ali tek kada se steknu realni uslovi, kada dođu neka ”zdravija” vremena. Do tada, neka rade na pripremi tih uslova.

Zato treba razmotriti mogućnost kreiranja nacionalnog sertifikata, tj. zaštitnog znaka koji bi mogao biti prepoznat kao ”Crna Gora - odgovorna destinacija” (”Montenegro - responsible destination”). Odgovorna, a ne sigurna, jer danas sigurne destinacije i sigurna putovanja ne postoje. Nacionalno tijelo zaduženo za sertifikovanje trebalo bi da čine strucnjaci iz NTO i Ministarstva zdravlja. Da - stručnjaci.

Razlika između navedenih sertifikta je u kontroli primjene protokola. WTTS sertifikat “Safe Travels” nema sistem kontinuirane kontrole, već računa na odgovornost NTO-a. Za razliku od toga, primjena nacionalnih sertifikata podrazumijeva striktnu kontrolu spovođenja protokola. Takvi protokoli nisu samo slovo na papiru, već su “živi” i obavezujući dokumenti podložni promjenama.

Ovo je praska koju mjesecima unazad sprovode odgovorne turističke destinacije. Tek kada se crnogorski turizam brendira sopstvenim znakom, neće biti corona haosa na crnogorskim ulicama, a u hotelima će boraviti gosti koji nam vjeruju. Biće to poruka turistima da smo odgovorni domaćini i da smo spremni da ih dočekamo.

Sertifikat sa oznakom “Crna Gora - odgovorna destinacija” može da bude novi crnogorski brend, koji će osnažiti ugled i vratiti povjerenje turista. Uz to, WTTC i svaka druga reprezetnativna oznaka je dobrodošla.

Zato apelujem da se ne dozvoli da tokom tranzicije vlasti, u periodu razbuktale covid epidemije, Crna Gora bude brendirana kao bezbjedna destinacija, jer mi to nismo.

Turisti nam ne bi oprostili još jednu obmanu.

Autorka je predsjednica Rebuilding.Travel organizacije za Balkan i počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")