STAV

Pozdrav iz Bahreina

Jedan od prioriteta nove, ekspertstke Vlade morao biti uspostavljanje sistema zaštite državnih interesa na svim nivoima, do samog pojedinca, kroz institucije sistema. Tako bi se onemogućilo štetočinsko djelovanje, tako često prisutno tokom vladavine prethodne vlasti. U protivnom, eksperti i ekspertize gube smisao i značenje

2069 pregleda 3 komentar(a)
Alba, Foto: Printscreen
Alba, Foto: Printscreen

Prvi radni dan, u nedjelju, oktobra 2020, na mjestu Specialist market research u najvećem pojedinačnom proizvođaču aluminijuma na svijetu izvan Kine, Alba u Kraljevini Bahrein, podsjetio me je na početak bavljenja ovim poslom u KAP-u prije ravno 20 godina. Dolazio sam u kancelariju rano nedjeljom u potpuno praznu Upravnu zgradu i ostajao do kasno popodne, nekad i do duboko u noć, savladavajući tajne i vještine posla kojim se i danas bavim i koji me je doveo u Bahrein. (Napomena: radna nedjelja u Bahreinu počinje u nedjelju i traje do četvrtka, neradni dani su petak i subota).

Tada, u aprilu 2000, kada sam Mihailu Banjeviću, tadašnjem generalnom direktoru KAP-a, predložio i obrazložio rad na pripremi i dostavljanju informacija sa svjetskog tržišta aluminijuma i iz aluminijumske industrije, niti ja niti on nismo ni slutili da će taj rad rezultirati mojom analitičarskom karijerom. Nakon godinu dana od starta, a na preporuku inostranih savjetnika koji su tada boravili u KAP-u, ustanovljeno mi je radno mjesto: vodeći analitičar za tržište aluminijuma, a što je odgovaralo nazivu koji je korišćen na engleskom govornom području, Principal analyst, sa kojim sam kasnije i nastupao na međunarodnim konferencijama ispred KAP-a.

Rijetki su primjeri, ako ih i ima u Crnoj Gori, kada menadžer kompanije prepozna kvalitet pojedinca i interes za kompaniju a da on rezultira, vrlo brzo, uspješnom međunarodnom karijerom i višetrukim benefitom za kompaniju. Osim toga, Banjević je za kratko vrijeme postao najbolje informisani direktor jedne Al kompanije u Evropi u to vrijeme (moguće i u svijetu, za Evropu tvrdim), u poređenju sa vrlo malo informacija i većinom poluistina koje su bile dostupne KAP-ovom menadžmentu prije mog angažmana. Primjera radi, tek tada, menadžment i služba Prodaje u KAP-u mogli su da dobiju informaciju za zvaničnu LME cijenu aluminijuma za svaki dan, kao i zvaničnu cijenu koja važi sjutradan. A time su eliminisane mogućnosti za malverzacije i zloupotrebe vrlo česte do tada, od strane kupaca KAP-ovog aluminijuma.

Sve u svemu, da je takva menadžerska psihologija bila prisutna i u drugim kompanijama, a posebno na državnom nivou (samo pustiti nekoga da radi nešto korisno, ništa više), Crna Gora bi danas bila daleko naprednije i bolje mjesto za život nego što jeste, više sam nego siguran. Naprotiv, politika tridestogodišnje donedavne vlasti je bila podobnost i poslušnost partiji i njenom lideru prije svega, u smislu da se ne smije ni razmišljati naglas drugačije, a rezultati, interes i korist za firmu i državu i njeno predstavljanje u svijetu su sasvim nebitni i irelevantni, ako ova dva osnovna uslova nisu bila ispunjena. Ovo kažem iz sopstvenog iskustva. Zato mi je jedna od najsmješnijih stvari u Crnoj Gori prije promjene vlasti bilo isticanje evropskih vrijednosti od strane lidera DPS-a. O kojim vrijednostima govorite, gospodo?

Ne bih ovom prilikom govorio o neprijatnostima koje prate svaku bar i malo uspješnu karijeru, a koje nisu mimoišle ni mene i koje se najčešće manifestuju podmetanjima, izmišljanjima i omalovažavanjima i koje mogu ići jako daleko - do potpune diskvalifikacije pojedinca i uništenja karijere (“ne treba to Crnoj Gori”).

Zato bi jedan od prioriteta nove, ekspertstke Vlade morao biti uspostavljanje sistema zaštite državnih interesa na svim nivoima, do samog pojedinca, kroz institucije sistema. Tako bi se onemogućilo štetočinsko djelovanje, tako često prisutno tokom vladavine prethodne vlasti. U protivnom, eksperti i ekspertize gube smisao i značenje, ako su tu radi sebe i forme radi, ne i radi funkcionalne efektivnosti sistema i postizanja rezultata.

I na kraju samo par osnovnih informacija o Albi. Fabrika, smještena nedaleko od glavnog grada Maname, počela je da radi 1971. godine (isto kad i KAP) sa proizvodnjom od 120.000 t/g primarnog aluminijuma, dok će proizvodnja ove godine premašiti 1,5 miliona tona, za tržišta širom svijeta, sa blizu 3.200 zaposlenih. Prvi utisci su - kada kompanija/menadžment ima korektan odnos prema zaposlenima, oni su zadovoljni i posvećeni radu i kompaniji.

Alba je moćna kompanija i u stanju je da angažuje stručnjake raznih profila iz cijelog svijeta na svim pozicijama. To što su dali prednost nekome iz Crne Gore, a za koju većina ovdje ne zna ni gdje se nalazi, uzgred budi rečeno, umjesto iz velikih svjetskih kompanija za istraživanje tržišta i moćnih finansijskih centara, činjenica je koja govori sama za sebe. A već mogu da zamislim reakciju nabudženih kolega iz Londona, kao kada im uzmem mjesto predavača na konferencijama, kako će se tek sada mrštiti zbog mog angažmana u Albi, a ne nekog o njih. Jer, Alba plaća više.

Manama, Bahrein

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")