STAV

Mišljenje VK i ODIHR - bez ključne preporuke za vladavinu prava

Kandidati na izbornoj listi nemaju jednako biračko pravo jer se mandati kandidatima dodjeljuju po redosljedu na listi. Kandidati su diskriminisani,pa veliki broj birača i ne želi da prihvati kandidaturu

1550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mišljenjem Venecijanske komisije i ODIHR-a, na Nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika, ne upućuje se ključna preporuka za usklađivanje Nacrta zakona sa međunarodnim standardima o ljudskim pravima i obavezama i usklađivanje sa Ustavom Crne Gore.

Ne upućuje se preporuka da se zakonskim rješenjem omogući biračima jednako biračko pravo, da budu birani i pravo da neposredno biraju poslanike, kao osnovni preduslov vladavine prava i demokratije, u skladu sa međunarodnim standardima o ljudskim pravima i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika i dalje određuje da se glasa tako što se zaokružuje izborna lista, što je suprotno Ustavnom određenju iz člana 45 i 83, da je biračko pravo jednako a da Skupštinu čini 81 poslanik, koji se biraju neposredno.

Kandidati na izbornoj listi nemaju jednako biračko pravo jer se mandati kandidatima dodjeljuju po redosljedu na listi. Kandidati su diskriminisani, a veliki broj birača ne želi da prihvati kandidaturu, da ostvari pravo da bude biran, jer ne žele da učestvuju u diskriminaciji biračkog prava i korupciji.

Kandidati na listi ispod 40. mjesta koji prihvataju da budu birani i pored činjenice da nemaju nikakvu šansu da dobiju mandat kandidaturu prihvataju iz samo jednog razloga, a to je ostvarivanje koristi prihvatanjem da „podrže“ listu, što predstavlja korupciju na najvišem nivou.

Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, OEBS i ODIHR, uputili su Crnoj Gori četiri prioritetne preporuke od kojih preporuka broj tri glasi: U skladu sa predhodnim preporukama OEBS-a i ODIHR-a, uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u ukladu sa Ustavom, kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom.

Mišljenjem na Nacrt zakona, predlaže se da se izmijeni Ustav u dijelu koji određuje da bi državljanin stekao biračko pravo mora pored navršenih 18 godina starosti da ostvari i drugi uslov, koji se Mišljenjem predlaže za brisanje, a to je da najmanje dvije godine ima prebivalište u Crnoj Gori. Predlog je u skladu sa Kodeksom dobre prakse u izbornom zakonodavstvu i onemogućava dalju diskriminaciju državljana, koji ne žive najmanje dvije godine u Crnoj Gori, da steknu biračko pravo.

Za ostvarivanje jednakog biračkog prava nije potrebna izmjena Ustava jer je Ustavom to određeno, potrebno je da se neki sljedeći nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika uskladi sa Ustavom, kad je u pitanju ostvarivanje jednakog biračkog prava.

Na sistemsku diskriminaciju biračkog prava Grupa birača Građanska akcija permanentno ukazuje od 2013. godine, i iz tog razloga smatramo da smo dužni da javno iznesemo stav na Mišljenje Venecijanske komisije i ODIHR-a i da iskažemo nadu da će nova skupštinska većina predložiti zakon o izboru odbornika i poslanika koji će omogućiti jednako biračko pravo, svim biračima u Crnoj Gori.

Autor je predstavnik Grupe birača Građanska akcija

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")