STAV

Daleko od pacijenata (9)

Najavljena je vakcinacija protiv sezonskog gripa, ali s obzirom da su, iz poznatih razloga, ove godine građani zainteresovani, postoji opravdana bojazan da će 31.000 doza, koliko je naručeno, biti nedovoljna

2902 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Dok pandemija korona virusa dobija ubrzanje i sve veću razornu moć, Crna Gora duže vremena po broju inficiranih na 100.000 stanovnika drži čelnu poziciju na Zapadnom Balkanu, a povremeno i u Evropi. Po broju hospitalizovanih korona pacijenata takođe je među prvima, što optrećuje naš zdravstveni sistem i iscrpljuje medicinske radnike, koji su na granici izdržljivosti.

Sve veze među „saborcima“ iz prvog talasa epidemije su se olabavile ili pokidale, pa su zdravstveni radnici ostali usamljeni na frontu borbe protiv smrtonosnog korona virusa, a građani zimu dočekuju osiromašeni, uplašeni..., u totalnom beznađu. Vlada se ne oglašava, a Nacionalno koordinaciono tijelo djeluje iz sjenke, nemoćno da održava na snazi epidemiološke mjere, kojima bi se smanjila lokalna transmisija virusa u pojedinim gradovima. Dok neke države EU zatvaraju cijele gradove i regije, kod nas je popularna deviza „Moramo se navići da živimo sa koronom“. Kome to u Crnoj Gori brojne žrtve korona virusa nijesu opomena za preduzimanje i poštovanje mjera za borbu protiv širenja infekcije? Nažalost, izgleda da takvih nije mali broj, što nije tradicija Crne Gore. Mnogi građani stradaju od „prijateljske vatre“!

Iako nikad dovoljno, puno se priča o usložnjavanju situacije u vrijeme dolazećeg sezonskog gripa, koji će da hara istovremeno sa korona virusom, što će otežati dijagnostiku i liječenje pacijenata. Konačno je najavljena vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Gostujući u „Bojama jutra“ na televiziji Vijesti, 16. jula 2020. godine, doktor Joksimović je saopštio „da je IJZ poručio 45 odsto više doza vakcina protiv gripa nego prethodne godine“. Prema njegovim riječima, poručena je 31.000 doza vakcina, a u planu je masovna vakcinacija, koja bi trebalo da počne krajem septembra ili početkom oktobra, kao do sada. Planiraju se i razmatraju dodatne nabavke... (vijesti.me)

Ne želeći da polemišem sa uvaženim dr Joksimovićem lično, osvrnula bih se na brojke. Ako znamo da je prošle godine nabavljeno 22.700 vakcina i naknadno 3.000, brojka od 31.000 vakcina predstavlja povećanje od 20,6 procenata u odnosu na prošlu godinu. Prošlogodišnja brojka od 22.700 + 3.000 uvećana za 45 odsto dala bi iznos od 37.265 (+ 11.565), što bi mnogo značilo za građane Crne Gore, iako vakcinacija ne bi bila „masovna“. Ispostavilo se i to da vakcinacija nije počela „krajem septembra ili početkom oktobra“, nego se najavljuje za poslije 26. oktobra, što nije neobično, jer je prošle godine počela 11. novembra. O naknadnoj nabavci još doza možemo samo da sanjamo, jer se cijela Evropa suočava sa nestašicom vakcine.

S obzirom da su, iz poznatih razloga, ove godine građani zainteresovani za vakcinisanje, postoji opravdana bojazan da će 31.000 doza biti nedovoljno. Prema izjavi uvaženog dr Kavarića, „Dom zdravlja Podgorica će dobiti tražene količine u odnosu na projektovani broj korisnika, nešto preko 10.000 vakcina, dok će svi domovi zdravlja dobiti doze shodno broju stanovnika“. U Podgorici živi trećina stanovnika Crne Gore, a da li i trećina starijih od 65 godina, to nije poznato. Istim povodom, prije godinu dana napisala sam da broj stanovnika starijih od 65 godina iznosi blizu 100.000, a broj hroničnih bolesnika, kojima se vakcina preporučuje, iznosi nekoliko desetina hiljada. Medicinski radnici imaju prednost!

Konkretno u Nikšiću, gradu sa preko 20 odsto građana starijih od 65 godina, prošle godine mnogi nijesu uspjeli doći do vakcine. Niti vakcina do mnogih!

Preporučujemo za Vas