LAKAT U REBRA

Napad na Hilton

Kada duva jak sjeverni vjetar, ptice uopšte ne lete, kažu ornitolozi, pogotovo ne toliko visoko. Veća je vjerovatnoća da je neko sa Crkvina odapeo praćku, pa sjeverac donio kamen, kažu… Šalu na stranu - ako, kako tvrde ornitolozi, ptice nijesu napale Hilton predhodnog petka, ko je to mogao biti?
191 pregleda 15 komentar(a)
Hilton stakla, Foto: Boris Pejović
Hilton stakla, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2017. 09:02h

Nema tog vrapca, čvorka ili kosića, makar se zvao Brus Li, Čak Noris ili Majkl Tajson, koji je mogao razbiti dva fasadna debela stakla na Biznis centru Hilton, potvrdilo mi je više ornitologa.

Stali su u odbranu ptičijeg fonda koji postoji u Zetskoj ravnici i kažu da nijedna ptica, ma koliko bila razočarana u život, zbog ljubavnih ili finansijskih problema, hipoteke… u petak 22. decembra nije izvela samoubilački napad na fasadu Hiltona.

Tačno je, kažu, da ptice vide kroz staklene fasade i često udaraju u njih, ali da su one bile uzrok lomljenja stakala, pronašli bi njihova tijela na ulici ispod Hiltona. Uostalom, ne postoji ni toliko velika ptica u Zetskoj ravnici koja bi mogla uzrokovati takvu štetu. Ako nije neki suri orao zanesen veličinom Glavnog grada, pikirao na staklenu fasadu Hiltona, ma ni on ne bi mogao zamesti tragove svog stradanja. Sumnjiva lica su još galeb i detlić.

Kada duva jak sjeverni vjetar, ptice uopšte ne lete, kažu ornitolozi, pogotovo ne toliko visoko. Veća je vjerovatnoća da je neko sa Crkvina odapeo praćku, pa sjeverac donio kamen, kažu… Šalu na stranu - ako, kako tvrde ornitolozi, ptice nijesu napale Hilton predhodnog petka, ko je to mogao biti?

Čini se da niko nema odgovor na to pitanje. Da nije neko šenlučio pa dolutao metak, ta bi pretpostavka bila realnija za naš milje. “Ko je ispalio pticu?” duhovito se zapitao u komentarima čitalac portala Vijesti?!

Iz PR službe Hiltona je saopšteno da je u petak 22. decembra, nešto posle 15 časova, zbog mehaničke povrede, najvjerovatnije udara ptice, došlo do lomljenja dva stakla na fasadi Biznis centra Hilton, koji nije u sklopu Hotela Hilton Podgorica Crna Gora.

Nova stakla na Biznis centru, koji se nalazi u zgradi gdje je smješten Hotel Hilton, još uvijek nisu postavljena, a iz njegove uprave najavljuju da će ih postaviti posle novogodišnjih praznika.

Izvršni direktor Hotela Nemanja Nikolić potvrdio je ranije navode da do pada stakla nije došlo zbog jakih udara sjevernog vjetra, već zbog mehaničkog udara.

„Staklo nije palo usljed sjevernog vjetra, već usljed mehaničkog oštećenja (udara). U konsultaciji sa izvođačem radova i na osnovu njihovih iskustava pretpostavka je da je uzrok udar ptice“, rekao je Nikolić.

Ornitolog Bjanka Prakljačić smatra da su šanse da je ptica udarila u staklo i razbila ga izuzetno male.

„Ja mogu 99 posto da tvrdim da to ptica nije napravila. Mi nemamo tako velike ptice koje bi mogle pri velikim brzinama da naprave ovoliku štetu, a i da se to desilo, ta bi ptica morala biti mrtva“, izjavila je Prakljačić.

Ona je istakla da udari ptica u zgrade izrađene u staklu u Podgorici nisu rijetkost, ali da ni u jednom slučaju, kojim se ona do sada bavila, nije slomljeno staklo, ali je bilo slučajeva da ptice stradaju.

Snažni sjevereni vjetrovi, tako karakteristični za Podgoricu, izazov su za građevinare i nepogrešivo ukažu na svaki majstorski fušeraj.

Istog dana, kad su polomljene dvije staklene table na Hiltonu, u Podgorici je pao dio demit fasade sa sportske hale Osnovne škole Štampar Makraije. Iz škole je saopšteno da nakon popravke neće više raditi tu vrstu zidne zaštite.

Podsjećanja radi, 2012. godine pala je fasada sa novoizgrađene zgrade u Dalmatinskoj ulici, te večeri je duvao jak sjeverni vjetar, a fasada je pala na automobile u dvorištu zgrade.

Slično se desilo i sa renoviranom fasadom solitera u Ulici Blaža Jovanovića u Bloku V. Bradati sjeverni vjetar oduvao je krov sa zgrade naspram Katoličke crkve, koja je tek bila useljena. Majstori su morali da se vrate da poprave krov, tek što su ga završili.

Podgorica je posljednje dvije decenije doživjela pravi građevinski bum i vjerovatno nema egzaktnog podatka koliko je kvadrata stambeno-poslovnog prostora izgrađeno. Očigledno je da je procvat građevinskog biznisa pratio i majstorski javašuk, makar u određenom procentu, pa sjeverni vjetar, s vremena na vrijeme, ukaže na to. Do sada, srećom, niko nije stradao.

Građevinski bum je uskratio i prostor i jatima ptica. Ornitolozi, braneći prostor ulcinjske Solane od građevinskog kapitala, rizikuju da dobiju epitet državnog neprijatelja.

Kada su prošlog proljeća čitava jata vrabaca osvitala mrtva ispod drveća u Podgorici, došlo se do zaključka da su ptice udisale hemikalije kojima se, radi zaštite, prskaju grožđe i druge vrste voća.

Prisjetimo se kako se samo Vito Nikolić divio “sitnom zrnevlju života”, “…moj pozdrav, vesela grudvo smijeha, gospodo vrapci, moje duboko poštovanje!”

Sjeverni vjetar je glavni čistač podgoričkog vazduha, spasava grada od zagađenja, doprema kiseonik sa okolnih planina, probija “sa bande na bandu”, kroz glavu duva svakom ko je porastao u Podgorici.

Ovog puta su ga amnestirali da nije krivac lomljenja staklenih tabli sa Hiltona, ali je bio očevidac, to ne može niko da porekne, samo što ga za svjedoka nemate što zvati.

U Zetskoj ravnici vjetrovi nerijetko znaju da duvaju i preko 100 kilometara na čas.

Biznis centar i Hotel Hilton sagrađeni su na mjestu nekadašnjeg Hotela Crna Gora i treba još vremena da prođe da budu prihvaćeni poput nekadašnjeg kultnog mjesta okupljanja Titograđana i Podgoričana. Zato sve što se događa oko Hiltona izaziva pažnju javnosti. Nije mala stvar imati prestižni hotel u centru grada, za stidne goste iz svijeta.

Valjalo bi da se otkrije uzrok lomljenja dvije staklene table sa fasade Bbiznis centra Hilton koje su se kao srča rasule po Ulici slobode. Ako čujete nekog vrapca, čvorka ili kosića da se hvali da je to on uradio, taj u glavi mota scene akcionih filmova ili živi u basni, a ne na podgoričkim ulicama…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")