STAV

Pacijenti ne traže subvencije

Korona virus je pokazao da živimo život bez adekvatne ishrane i preventivne zdravstvene zaštite

9265 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Dok pandemija ne jenjava, u mnogim državama svijeta u toku je, na sreću, vakcinacija protiv korona virusa, što uliva nadu da će 2021. godina biti godina pobjede nad nevidljivim neprijateljem. Nažalost, ne istovremeno za sve ljude u svijetu, koliko god to zagovarale Ujedinjene nacije, Svjetska zdravstvena organizacija ili neko treći na globalnom nivou. Bogati će se uveliko baviti svojim ekonomijama, dok će siromašni još mjesecima brojati žrtve korone. Ostaje da se nadamo da države Zapadnog Balkana neće mnogo kasniti za Evropskom unijom, koja je obezbijedila vakcine za sve svoje stanovnike.

Novogodišnje praznike proveli smo bez masovnih dočeka na trgovima, bez slavlja i gozbe u hotelima, bez velikih porodičnih okupljanja, a sve iz razloga da bi se smanjila transmisija virusa među stanovništvom. Jedino ljubitelji pirotehnike nijesu lišeni svojih omiljenih naprava, kojima su “pod opsadom” držali cijele kvartove. Zabrana upotrebe pirotehničkih sredstava II razreda - petardi nije ispoštovana, a šenlučili su i djeca i odrasli. Plotuni najviše uznemiravaju stare i bolesne građane, a kao da smo zaboravili da se desetak hiljada kovid pacijenata liječi u svojim (ili tuđim) kućama ili stanovima.

Pacijenti su mnogobrojna populacija koja nema načina da se izbori za svoja prava, makar do nivoa koji propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Oni su nemoćni ljudi, a oni koji boluju od korone su dodatno ugroženi zbog prirode bolesti. Strah od smrti, izolacija, neadekvantno kućno liječenje zbog velikog broja inficiranih u odnosu na broj zdravstvenih radnika, siromaštvo, i još mnogo toga. Posebno su ugroženi samci, bez obzira na godine starosti jer ih, zbog straha od infekcije, i srodnici zaobilaze.

Dok privredna društva kod države opravdano jure nikad dovoljne subvencije, mnogi pacijenti nemaju novca za liječenje. Osnovni komplet vitamina C i D, sa dodatkom cinka, koje ljekari preporučuju pacijentima tokom jednomjesečnog oporavka od kovida-19, uz “kardiopirin” i “paracetamol”, košta oko 38 eura, dok jeftinija kombinacija vitamina košta oko 16 eura. Ovo se daje uz obaveznu terapiju koja ide na recept. Cijene se razlikuju od apoteke do apoteke. Samo mali broj građana, za prevenciju ili tokom oporavka, kupuje najkvalitetnije vitamine, C od 13,40, D od 11,40 i cink od 12,30 eura, koje koriste porodično, dok ogromna većina kupuje one najjeftinije (pobjeda.me). Pored suplemenata se preporučuje odgovarajuća ishrana uz dosta voća i povrća, što je mnogima nedostupno. Upravo je korona virus pokazao da živimo život bez adekvatne ishrane i preventivne zdravstvene zaštite.

Tzv. nekovid pacijenti su mnogo trpjeli zbog povremenih obustava specijalističkih i subspecijalističkih pregleda u KCCG i opštim bolnicama. Mnogi su bili prinuđeni da dugo čekaju kontrolne i dijagnostičke preglede, dok je veliki broj njih preglede obavljao u privatnim zdravstvenim ustanovama, a sve to košta. Putovati u KCCG iz drugih gradova nije bezbjedno niti jeftino. Pacijenti često izbjegavaju javni prevoz i putuju taksijem. Ne postoji oboljenje koje se liječi isključivo ljekovima na recept. Primjera radi, za navodnu regeneraciju hrskavice i usporavanje osteoporoze koriste se isključivo suplementi, koji su mnogo skupi i većini pacijenata zbog cijene nedostupni, što mi je poznato iz ličnog iskustva.

Kovid i nekovid pacijenti trpe i ćute. Ne traže subvencije!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")