NEKO DRUGI

Posljednji dani haosa Donalda Trampa

Sjedinjene Američke Države su decenijama bile svjetlo nade kad je bila riječ o demokratji i mirnoj tranziciji vlasti, ali Tramp je ostatku svijeta dovoljno jasno pokazao krhkost i američkog sistema

6936 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Napadi Donalda Trampa na demokratiju su došli do vrhunca. Njegove ranije izjave u srijedu o zavjeri po kojoj se izborni poraz tumači kao krađa njegove pobjede, navele su njegove sljedbenike da pokušaju državni udar.

Nema nikakve sumnje da je Tramp u potpunosti odgovoran i da je on bio taj koji je rulju od bijelih rasista i nacionalista, teoretičara zavjere i nasilnika sa socijalnih mreža naveo da divljaju u nacionalnoj metropoli.

Sjedinjene Američke Države su decenijama bile svjetlo nade kad je bila riječ o demokratji i mirnoj tranziciji vlasti, ali Tramp je ostatku svijeta dovoljno jasno pokazao krhkost i američkog sistema.

Tramp nije bio sam

Ključno je napomenuti da problem nije stvorio samo Tramp svojim bombastičnim stilom. Za to su krivi i oni koji ga okružuju koji su uporno ignorisali njegovu retoriku i tumačili je kao hiperbole i način izražavanja na socijalnim mrežama. To uključuje dvanaest senatora i više od sto predstavnika Predstavničkog doma koji su se složili da su izbori u novembru bili nelegitimni (ili su bar doveli u pitanje rezultate). Nisu učinili ništa da zaustave tok dezinformacija i haosa.

Republikanci su samo posmatrali kako autokrata više nego upitnog karaktera preuzima kontrolu nad njihovom strankom i time su suučesnici u formiranju vlade koja će služiti njemu, a ne građanima.

Sve uništiti!

Dok je izgledalo kao da demokratija gori na američkom Kapitolu, predsjednik Tramp je sjedio u Ovalnom kabinetu i na televiziji gledao uništavanje koje je pokrenuo. Trebali su mu sati prije nego što je dao izjavu, ljubazno moleći svoju rulju da bude „miroljubiva". Tramp se malo potrudio da kontroliše situaciju rekavši im da ih u stvari „voli" i da vjeruje da su „nešto posebno". Sve to rulji koja je pokazala zastrašujuće nepoštovanje demokratije.

Samo nekoliko dana od tranzicije izgleda da Tramp planira da spali svoju stranku i temelje demokratije zajedno sa njom. Počeo je da se ruga nekim svojim najodanijim braniocima, poput potpredsjednika Majka Pensa. Tramp je jasno stavio do znanja da je jedini dobar republikanac onaj koji ga brani do kraja. Ova vrsta jezika probila se kroz konzervativne medije i društvene medije i dovela je do raspleta koji smo u sredu vidjeli u Vašingtonu. Trampa očigledno ne brine republika za koju je zadužen i radije bi volio da se ona raspadne, ako ne može da bude njen lider.

Dvostruki standardi

Policijska služba Kapitola koja je zadužena za zaštitu oba doma parlamenta, njegove članove i na stotine zaposlenih u Kongresu i Senatu - zakazala je. Izgrednici su gotovo neometano osvojili dvoranu Senata, razbijali prozore i čak upali u kancelariju predsjednice Predstavničkog doma, Nensi Pelosi. Gotovo bez intervencija su ih pustili da stoje na stepenicama Kapitola.

Ranije ove godine kada su demonstranti Black Lives Matters marširali Vašingtonom, dočekani su suzavcem, pendrecima i ogorčenim predsjednikom koji poziva na hapšenje mirnih demonstranata. Postoje jasni dvostruki standardi: ako ste bijeli i podržavate Trampa, patriota ste. Ako ne, opasni ste anarhista kojem treba zasuti suzavacem i strpati iza rešetaka.

Svjedoci smo završnih prizora mandata predsjednika koji je uvijek iznova podsticao nasilje među ljudima koji ga vide kao svog vođu. Prelazak sa Trampove na Bajdenovu administraciju ne može doći dovoljno brzo.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")