TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Čistka, čestitka i časna partijska

Potpuno odsustvo sluha za prava manjina i nedopustivo potcjenjivanje njihove uloge u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Crne Gore - koje su neki koalicioni partneri odavno pokazivali - sad je ovjereno pečatom Vlade

39312 pregleda 200 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Dok sam u prošloj kolumni objašnjavala kako je nova vlast unaviđela samu sebe nije mi na um palo da će nam za samo tri dana ponuditi još tri ključna dokaza vlastite samoubilačke politike. Ne bi to bilo za brigu, izabraćemo novu brže i lakše nego prošli put, da vlast nije udarila na temeljne vrijednosti bez kojih nema opstanka ne samo njoj, nego ni Crnoj Gori - na multietničnost, antifašizam, jednakost i pravdu.

Potpuno odsustvo sluha za prava manjina i nedopustivo potcjenjivanje njihove uloge u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Crne Gore - koje su neki koalicioni partneri odavno pokazivali - sad je ovjereno pečatom Vlade.

Dvojica Albanaca smijenjena su sa mjesta direktora direktorata u ministarstvima prosvjete i turizma.

Bili su partijski kadrovi? Jesu, ali to nije nikakav argument za čistku kad je očigledno da će i budući kadrovi na svim mjestima biti - partijski.

Novi će biti birani po konkursu koji je otvoren za sve? Moguće, ali to nije opravdanje nego licemjerstvo, i ova dvojica izabrana su na konkursu.

Licemjerno sad izgleda i ona "ruka saradnje" koju su, odmah nakon izbora, tadašnji mandatar Zdravko Krivokapić i njegova koalicija ponudili manjinama, prije svih albanskoj. Zato što je, za razliku od nekih drugih manjina, i u bivšoj državnoj upravi Albance trebalo tražiti svijećom. Da perspektiva izgleda još mračnije, potrudila se nova vlast.

Dvojica Albanaca, kako tvrdi Genci Nimanbegu, saznala su za sopstvenu smjenu od - sajta Vlade.

- Sigurno da naša lista nije prepoznata niti po neprofesionalizmu, niti nepotizmu, a ni po korupcionaškim aferama, protiv kojih će se “boriti” sadašnja vlast - saopštio je Genci Nimanbegu.

On je najavio da će ovakvi postupci Vlade još više jačati rezervu albanskog naroda prema sadašnjoj vlasti i njenim pravim namjerama.

I hoće! Ali ne samo pripadnika albanskog naroda, nego svih građana koji različitost naroda i njihovih kultura vide kao vrijednost a ne manu Crne Gore.

***

Ćorak koji je, povodom "praznika" jednog entiteta susjedne države, upravo u tu vrijednost ispalio premijer Krivokapić odjeknuo je kao bomba. To što čestitku nije uputio javno ne da ga ne oslobađa krivice, nego izaziva sumnju da nije u pitanju greška nego namjera.

Što je htio da postigne, još nije objasnio. A što je uspio da postigne - jasno je svima osim nekim partijama koje je predvodio u izbornoj kampanji.

- Zvanične čestitke nije bilo, inače bismo je objavili na sajtu Vlade ili na Tviteru. To je bio privatan razgovor premijera sa Cvijanović - pokušao je da pegla Krivokapićev kabinet.

Džaba su krečili, privatno mogu da se čestitaju rođendan ili slava prijateljici iz Banja Luke. Čestitati predsjednici Republike Srpske "praznik" koji je matična država Bosna i Hercegovina proglasila neustavnim jeste, u najmanju ruku, miješanje u unutrašnje stvari suverene države.

Premijeru Crne Gore ili bilo koje druge države ne može biti da to - ne zna. Niti da se, kad shvati posljedice, pokriva jezičkim akrobacijama.

Vicepremijer je, na sreću, bio eksplicitan:

- Vlada nije trebalo da čestita i ona nije zvanično čestitala Dan RS. Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine!

Dobro je što je Dritan Abazović pokušao da međunarodni skandal, a naročito onaj najosjetljiviji dio sa susjednom državom, ispegla po širini. Nije, međutim, dobro što je - zbog domaće javnosti - nastavio da pegla po dubini:

- Mi moramo da shvatimo da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost, i to u bliskoj istoriji, i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali ono što možemo da uradimo jeste da ponekad, ako je potrebno, i progledamo kroz prste!

***

Razumijem da mlađi ali iskusniji političar ponekad podmetne leđa i zaštiti starijega. Ali, ako vicepremijer nastavi da kreči za premijerom dosadašnjim tempom, onda će cijeli mandat potrošiti na peglanje njegovih izjava. I odluka, što je još gore...

Progledali su birači Ure premijeru kroz prste mnogo puta, ali ovo s čestitkom ne mogu. I ne treba! Zato što njima nije bilo neophodno obrazloženje Ustavnog suda BiH da bi znali kako "9. januar ne može biti nacionalni praznik jer je to - dan početka etničkog čišćenja Bosne i Hercegovine".

Premijeru koji je izabran i njihovim glasovima ne može biti da ne zna za etničko čišćenje. Niti da je ono završeno - genocidom nad Bošnjacima.

Stav Venecijanske komisije o 9. januaru donešen je prije odluke Ustavnog suda i nešto je blaži: "Taj praznik je diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Da ne poštuje Venecijansku komisiju - premijeru može bit'. Ali tek nakon što Crna Gora odustane od pregovora o učlanjenju u Evropsku uniju.

Pošto je to i dalje prioritet naše spoljne politike, za čije je sprovođenje odgovorna Vlada, bilo bi korisno da se i domaći Ustavni sud izjasni je li premijer prekršio i naš a ne samo bosanskohercegovački Ustav.

Nije, međutim, nimalo korisno to što neke partije kao opravdanje za ovaj međunarodni skandal uzimaju činjenicu da je čestitke povodom istog "praznika" upućivao i nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Njemu je to i priličilo, vlast u čijem vrhu je bio toliko je doprinijela etničkom čišćenju u BiH da su joj iz haških optuženičkih klupa javno zahvaljivali i (ne)osuđeni ratni zločinci...

Nema koristi ni od ove pobune crnogorskih patriJota. Crnogorci od kojih, prije četvrt vijeka, ni četvrtina nije osudila genocid sad se masovno skandalizuju nad - čestitkom!

***

Skandalizovale su se deceniju i kusur, a naročito nakon afere Snimak, i sve crnogorske opozicione partije nad partijskim zapošljavanjem.

Demokratski front nekad: Ova vlast je poistovjetila sebe sa državom, a to je najviše izraženo kod politike zapošljavanja. Grubo zvuči, ali je zaista tako, podijelili su atare, pa se zna gdje prednost imaju SDP-ovci, a gdje DPS-ovci. Nažalost, mladi ljudi su diskriminisani ukoliko nisu partijski podobni i maltene možete biti Ajnštajn, ali bez partijske knjižice DPS-a ili SDP-a ne možete se zaposliti.

DF sada treba da dobije pozicije izvršnog direktora Budvanske rivijere, Plantaža, Uprave za imovinu, Željezničkog prevoza, Uprave za šume, Uprave carina, kao i mjesta predsjednika odbora direktora EPCG i CEDIS-a.

Demokratska Crna Gora nekad: Kontinuirano partijsko zapošljavanje dovelo je u pitanje funkcionisanje javnih službi i njihovu dalju budućnost. Ovo iz razloga što partijski postavljeni funkcioneri zastupaju interese partija, ne vodeći računa o interesima službi kojima upravljaju, a sve to kako bi bespogovornom lojalnošću sačuvali svoje fotelje i lične interese, ne osvrćući se na evidentno nesavjesno poslovanje.

Demokratama sada, odnosno koaliciji Mir je naša nacija, treba da pripadnu pozicije izvršnih direktora Elektroprivrede, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Pošte, Luke Bar, Skijališta, Uprave za saobraćaj i javne radove, Zavoda za zapošljavanje, Regionalnog vodovoda, Instituta “Simo Milošević”, Državnog arhiva, Civilnog vazduhoplovstva, Radio-difuznog centra i Zavoda za dječiju i socijalnu zaštitu.

Socijalistička narodna partija nekad: Mo­ra­ju se za­u­sta­vi­ti ko­rup­ci­ja i par­tij­sko za­po­šlja­va­nje, što je jed­na od naj­do­mi­nant­ni­jih iz­bor­nih ma­ni­pu­la­ci­ja vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je, a sve u ci­lju ja­ča­nja de­mo­kra­ti­za­ci­je dru­štva.

SNP sada treba da dobije direktorska mjesta u Fondu za zdravstvo, Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, Službenom listu...

Ujedinjena reformska akcija nekad: Demontiraćemo partijsko zapošljavanje DPS-a. U Crnoj Gori se nikada više ne smije ponoviti dosadašnja praksa partijskog zapošljavanja kako su to radili Demokratska partija socijalista i njeni sateliti.

Ura sada, odnosno koalicija Crno na bijelo, treba da dobije čelna mjesta u Upravi prihoda, Upravi za dijasporu, Upravi pomorske sigurnosti, Upravi za ljekove, Zavodu za školstvo, Morskom dobru, CETI-ju...

P.S. Stvarno su čudni putevi gospodnji, partije koje samo što na krst nijesu razapinjale depeesovce zbog partijskog zapošljavanja sad slijede zavjet Zorana Jelića kao Sveto pismo. Razlika je samo u tome što se bivša vlast nije usudila da javno prizna udomljavanje svojih aktivista čak ni nakon što je procurio tajni - Snimak. Procureće valjda jednom i tajne koje neki ministri kriju od javnosti skrivanjem svojih računa. Nakon što se Vlada ucijelo zaklela u - transparentnost!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")