NEKO DRUGI

Trampova osveta

Donald Tramp želi da se osveti - savjetovao se sa ljudima od povjerenja oko osnivanja sopstvene partije. To je opomena republikancima da mu ostanu lojalni. Ali, cijepanje Republikanske partije bi, na kraju, moglo da pomogne političkom protivniku

5690 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opasna je prijetnja koju je Donald Tramp izgovorio. Sa ljudima od povjerenja bivši predsjednik je na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi razmatrao mogućnost osnivanja sopstvene partije. Već joj se zna i ime: Patriot Party ili "Make-America-great-again-Party". Nešto takvo bilo bi otvorena objava rata Republikanskoj partiji. I još više: to bi bio faktički kraj dvopartijskog sistema vlasti u SAD.

Ovo Trampovo razmišljanje je, prije svega, opomena sopstvenoj dosadašnjoj partiji. Bivši predsjednik prijeti: ako mi ne ostanete lojalni, onda ja vama otkazujem moju lojalnost i odoh svojim putem. Konkretnije: ako me osudite u impičmentu u Senatu, onda je naše prijateljstvo okončano, a ja ću se potruditi da niko od vas više ne bude izabran na sljedećim izborima.

Na među-izborima 2022. godine 22 republikanca i 13 demokrata moraju brane svoje mandate. Na unutarpartijskim izborima prije toga svaki Trampov kritičar među republikancima mogao bi da dobije konkurenciju, koju bi bivši predsjednik podržao.

New York Times, notorno antitrampovski kao i CNN, objavio je da je Tramp za sada ovaj plan stavio ad acta. Ali šta to znači kod impulsivnog 74-godišnjaka, za koga je osveta jedna od najvažnijih ličnih kategorija? Nije nikakva slučajnost što je Tramp u ponedjeljak najavio otvaranje svog ex-predsjedničkog biroa, na Floridi, paralelno sa početkom procesa u Senatu.

Bivši predsjednik, bar posljednjih nekoliko dana, nije imao nikakvog razloga da se žali na republikance. Naprotiv. Jeste da on kao penzioner "nezainteresovnao" po cijeli dan igra golf na Floridi, ali Republikansa partija slijedi svaku njegovu instrukciju, vjerno prati njegovu agendu, a najbitnija rečenica u njoj glasi: bespogovorna lojalnost Donaldu J. Trampu.

To što su samo 10 republikanskih kongresmena podržali zahtjev demokrata za Trampov impičment nakon odlaska sa funkcije predsjednika i što je šef poslaničkog kluba republikanaca u Senatu oštro kritikovao Trampov govor 6. januara pred upad u Kongres: sve se to Trampa ne dotiče: on zna da je aposlutna većina republikanaca uz njega.

To se vidjelo kad je 45 republikanskih senatora glasalo protiv 50 demokrata i podržalo svog republikanskog kolegu Renda Pola, koji je drugi proces impičmenta proglasio za kršenje Ustava SAD: “Ovo je prevara, farsa i crna mrlja na istoriji naše zemlje”, rekao je senator Pol u svom govoru. Uz demokrate je stalo samo 5 republikanaca u Senatu: isključivo oni, koji su od prvog trena bili javni neprijatelji predsjednika Trampa. Svi ostali su mu ostali lojalni, uključujući i šefa poslaničkog kluba Miča Mekonela. Što je posebno interesantno, jer je upravo on najviše kritikovao Trampa posle njegovog govora podržavaocima pred upad u Kongres. Od kada Tramp odbija bilo kakvu komunikaciju sa njim.

Mekonel se još nije izjasnio da li će na kraju ipak glasati za osudu Trampa a time i zabranu svakog daljeg političkog djelovanja. Ni na sastanku kluba nije htio da se pozicionira. Glasanje Mekonela će imati signalno značenje unutar same Republikanske partije. Jer za osudu Trampa je potrebna podrška dvije trećine Senata: to znači da bi sem 50 demokrata najmanje 17 od 50 republikanaca moralo da glasa “za”.

Činjenica da za otvaranja procesa nije moglo da se nađe više od 5 voljnih republikanaca u Senatu vodi ka zaključku da će demokrate doživjeti poraz i u drugom impičmentu protiv Trampa. Džo Bajden je rekao da je proces Trampu neophodnost, ali da sumnja da će biti uspješno okončan. Njemu je, kao predsjedniku, puno bitnije da Senat što prije potvrdi njegove ministre i odobri mamutski paket pomoći američkim građanima.

Stoga je podrška 45 od 50 republikanskih senatora za Trampa bila ogromni uspjeh: i za njega lično i za trampovske lojaliste u partiji. Ali bivši predsjednik želi puno više: on želi da se osveti svima za koje misli da su ga izdali. To jest svim republikancima koji su se usudili da priznaju službeni rezultat predsjedničkih izbora 2020.

Prijetnje za otpadnike

Trampova meta su tako guverner Džordžije, republikanac Brajan Kemp, koji je po predsjednikovom mišljenju glavni krivac što je izgubio tu konzervativni državu i većinu u Senatu. Tramp je već najavio da će sve uraditi da sruši Kempa na sljedećim izborima, što bi ovog moglo da košta karijere.

Bivši predsjednik je posebno bijesan na onih 10 kongresmena iz svoje partije koji su 13. januara podržali zahtjev demokrata za otvaranje suđenja protiv njega. A među njima posebno na Liz Čejni, kćerku nekadašnjeg potpresjednika Dika Čejnija, koja je formalno broj 3 u klubu poslanika republikanaca u Kongresu. Tramp je već javno napao u govoru 6. Januara, a njegovi podržavaoci u Kongresu već otvoreno traže ostavku L. Čejni na sve funkcije u partiji.

U Arizoni su na Trampovoj listi za političke odstrjele među republikancima čak tri imena od ranga: guverner Dag Djusi Sindi Mekejn - udovica rahmetli senatora Džona Mejekna i bivši senator Džef Flejk. Na guvernera je Tramp bijesan jer je proglasio da je Bajden pobijedio u Arizoni. Udovica Mekejn je javno podržala Bajdena protiv Trampa: ona i njen pokojni muž su porodični prijatelji sa Bajdenovima. A Flejke je provoborac među Trampovim neprijateljima u republikancima. Sve troje Arizonaca su demonstrativno došli i na Bajdenovu inauguraciju.

Partijska kritika

Republikanska partija u Arizoni je izdala saopštenje u kom je najoštrije kritiovala ovo troje, još uvijek, članova: tačno ono što je od partijskog rukovodstva u Arizoni tražio Tramp - zbog podrške udovice i Flejka Bajdenu i proglašavanja vanrednog stanja u Arizoni zbog korone guverneru.

Sa druge strane, oboje Trampu posve lojalnih ljudi: senator Lindsi Grejem i predsjednica republikanaca Rona Mekdanijel, su se - zbog međuizbora 2022 - založili da se okonča unutarpartijska svađa: “Moramo se osloboditi tog purizma i cancel culture u našoj partiji, ako želimo da pobijedimo”, rekla je predsjednica, dok je Grejem javno zamolio Trampa da prestane da napada funkcionere partije.

Uprkos tome, Republikanska partija u državi Oregon na primjer, je još brutalnije na Trampovom kursu. U rezoluciji rukovodstva Oregona 10 republikanskih kongresmena, koji su glasali protiv Trampa, proglašeni su za “izdajnike SAD i naše partije”. U rezoluciji se takođe navodi da nije trampovska masa 6. januara osvojila Kapitol nego da se radilo "fals-flag" operaciji duboke države sa dva cilja, od kojih je prvi da “dikredituje predsjednika Trampa, njegove poštovace i sve konzervativne republikance”. Drugi cilj te operacije je bio da demokratama osigura “totalnu vlast u SAD”.

Umjereni republikanci se povlače

U međuvremenu je više umjerenih republikanaca najavilo svoje povlačenje iz politike, među njima u ponedjeljak i senator Ohaja, Rob Portman, koga će, po svemu sudeći, naslijediti ultra-trampovski agresivac Džim Džordan, koji je bio predsjednikov advokat u prvom impičmentu: u Ohaju niko ne sumnja da će Džordan biti izabran za senatora 2022. Tramp mu je posljednjih dana u Bijeloj kući dodijelio najveći orden SAD: Medalju Slobode.

Demokrate kažu da im ništa ne bi bilo milije od vijesti da je Tramp osnovao svoju partiju, koja bi pocijepala desni tabor u SAD: na svim izborima bi, kažu oni, bilo dva kandidata - republikanski i Trampov, a u toj konstelaciji bi treći, demokrata, bez problema uvijek bio pobjednik.

(Die WELT)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")