PISMA UREDNIKU

Anketari

Svi ljudi, zaposleni, nezaposleni, mladi i stari, imaju svoj raspored obaveza u toku dana, uključujući i dnevni odmor. Ogroman je broj onih koje treba poštedjeti telefonskih poziva

2959 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Istraživanje putem anketiranja primjenjuje se veoma često, osobito u razvijenim državama. Sve manje se koristi terensko ili neposredno anketiranje, u kome se anketa radi u stanu ispitanika, što je dobro i za istraživače i za građane (ispitanike). Telefonsko anketiranje je dobar način da se dođe do potencijalnih ispitanika, jer taj vid ispitivanja ima dosta veći odziv u odnosu na terensko ispitivanje, a troškovi anketiranja su niži. No, ni telefonsko anketiranje nije ni blizu savršenog, jer anketari moraju da pozovu mnogo telefonskih brojeva da bi jednog ispitanika privoljeli da “izdvoji vrijeme za anketu”, kako to oni znaju da kažu. Drugi, veliki problem jeste što oni koji, iz raznih razloga, ne pristaju da budu anketirani, pozive anketara smatraju “dosadnim” i uznemirujućim?!

Primjera radi, do prije desetak godina uvijek sam bila spremna da odgovaram na pitanja terenskih i telefonskih anketara, a sada nerado odgovaram na pozive koji dolaze sa nepoznatih telefonskih brojeva, upravo iz razloga što pozivi često dolaze od anketara. Iako mnogo cijenim njihov posao i značaj istraživanja putem anketa, nijesam u poziciji niti sam obavezna da se prilagođavam njihovom fleksibilnom radnom vremenu, koje im daje slobodu da potencijalne ispitanike pozivaju u svako doba dana, čak do kasno u noć. Konkretno, od oktobra do danas, sa istog telefonskog broja iz Podgorice, pozivana sam i po pet puta na dan, u terminima od 11 do 21 čas. Početkom decembra sam prihvatila poziv, ali sam, nakon petnaest minuta mučnog razgovora, bila prinuđena da prekinem vezu, zbog trenutnih obaveza, glavobolje i “dosadnih” pitanja iz oblasti koja mi nije bliska. Od tada do danas pozivaju moj drugi telefonski broj?! Mnogo ljudi mi je ispričalo sličnu priču.

Svi ljudi, zaposleni, nezaposleni, mladi i stari, imaju svoj raspored obaveza u toku dana, uključujući i dnevni odmor. Ogroman je broj onih koje treba poštedjeti telefonskih poziva, zbog njihove starosne dobi, zdravstvenog stanja, i više drugih razloga. Zar nije prirodno i ljudski da se, nakon nekoliko neuspješnih poziva, taj broj isključi sa liste, umjesto da se sa pozivima nastavi mjesecima, što prelazi u zonu uznemiravanja građana, na šta niko nema pravo, pa ni oni koji tako zarađuju platu!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")