LAKAT U REBRA

Krotitelj televizije

Između pritiska svoje partije sa jedne strane i stavova američke Ambasade i EU, uvija se Ljuiđ Škrelja. Zato su i njegove izjave poput jegulje, neuhvatljive
90 pregleda 26 komentar(a)
administrativni odbor Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
administrativni odbor Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2017. 06:32h

Smiju li zaspati članovi Upravnog odbora Radio-televizije Crne Gore, a da im se ne prikaže lik Ljuiđa Škrelje? Kako je čovjek koji živi u ekološkoj idili u Svetom Jovanu pored Ulcinja postao bič Božiji za članove Upravnog odbora državne televizije i Agencije za elektronske medije i “slijepi” poštovalac zakona? Žezlo predsjedavajućeg u Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore, bacilo je svjetlo na rad gospodina Škrelje koji uz pomoć partijskih drugova posljednjih mjeseci čisti “krtice” iz Upravnog odbora RTCG i savjeta pomenute Agencije. Jedina zajednička nit tim članovima odbora je da ne slušaju stav vladajuće partije. Uljezi. A to gospodin Škrelja i njegovi partijski kompanjoni ne praštaju.

Administrativni odbor predložio je nedavno Skupštini Crne Gore da razriješi Darka Ivanovića sa funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije.

Odluka je donijeta jednoglasno uz obrazloženje da je nakon isteka zakonom predviđenog roka obavljao funkciju ovlašćenog lica "Agencija medija N-Gage" i da nije pokreno upravni spor nakon odluke Agencije za sprečavanje korupcije.

Ivanović je na saslušanju objasnio članovima Odbora da ne postoji zakonski osnov za njegovo razrješenje, kao i da je uredno kod notara ovjerio dokumenta kojima se odjavio kao ovlašćeno lice iz Centralnog registra Privrednog suda.

Škrelja je nakon svega poručio Ivanoviću “nijesi me baš ubijedio u to što si pričao”, saopštavajući mu, u stvari, kako je Odbor kojim predsjedava donio odluku prije nego je jedan od bivših vođa “Varvara” i ušao u zgradu naše Skupštine. Nije imao ni promil šanse da dokaže da je u pravu! Nije mu pomoglo ni iskustvo Robina Huda!

Što se tiče izjava gospodina Škrelje o prisustvu predstavnika Ambasade SAD Bernarda Čobaja na sjednici, kada se odlučivalo o konfliktu interesa člana Savjeta RTCG Nikole Vukčevića, neodovljivo podsjećaju na scenu iz filma “Balkan ekspres” kad inspektor pita gumca Boru Todorovića “Jeste li vi muzičar”, a on odgovara “Da jesam, u stvari, ne nisam… jesam…”. Tako i Škrelja, čas mu je prisustvo Čobaja pritisak na rad članova Odbora, čas mu je čast da Ambasada Sjedinjenih Američkih Država prati njegov rad.

Škrelja je 15. novemra izjavio: "110 nevladinih organizacija su se direktno na moje ime obratili da dobro vodim računa kako ću da se ponašam i šta ću da odlučim po pitanju Gorana Đurovića. Zar to nije pritisak? Kada predstavnik ambasade najdemokratskije države nalazi za shodno da prisustvuje sjednici Administrativnog odbora, kako to vi ocjenjujete? A gospodin Vukčević koji dolazi sa braniocem, znači to je nepovjerenje u funkciju kao što je Administrativni odbor", kazao je Škrelja.

Petnaest dana kasnije, Škrelja u stilu virtuoznog slalomaša izjavljuje da mu je čast što američki izaslanik prati rad Odbora.

Odbor tek treba da se izjasni o tome da li je član Svajeta RTCG Goran Đurović kršio zakon time što je i izvršni direktor firme “koja proizvodi salatu”, na čemu je Škrelja posebno instistirao. Valjda je negdje podsvjesno želio da kaže kako je salata u Svetom Jovanu kvalitetnija, negoli ova što se proizvodi u Bjelopavlićima. Po mom mišljenju, kvalitetne su i jedna i druga salata, ali ovdje je riječ o mnogo važnijoj raboti i začinu, o zauzimanju televizije pred predsjedničke i podgoričke lokalne izbore.

Ambasada SAD je na Twiteru podržala nezavisne medije i indirektno RTCG. Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, poručio je da mediji, uključujući Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste.

Između pritiska svoje partije sa jedne strane i stavova američke Ambasade i EU, uvija se Ljuiđ Škrelja. Zato su i njegove izjave poput jegulje, neuhvatljive.

Dvojica crnogorskih političara sa dugim stažom na našoj političkoj sceni u neformalnom razgovoru su mi rekli da oni vjeruju da će Škrelja obaviti svoj posao koji mu je dala partija, a da će predstavnike američke i evropske administracije čašću zaduživati. Nesumnjivo da je Škrelja interesantan lik i šarmantan čovjek, za veselog druga mnogi bi ga birali, ali ostavimo vremenu pred nama da vidimo koliko će time ubijediti i impresionirati političare sa zapada.

Savjet RTCG sada jedva da ima kvorum, samo sedam članova. Ivan Mitrović je ranije dao ostavku na mjesto člana Savjeta RTCG, Unija poslodavaca je umjesto Mitrovića predložila da član postane Slobo Pejović, doskora odbornik DPS-a u Baru.

Ljuiđu Škrelji očigledno smeta što su novinari i autori emisija na državnoj televiziji počeli da postavljaju svojim gostima normalana pitanja, ne izvinjavaju se unaprijed što rade svoj posao. Želio bi da malo ukroti i koriguje, na primjer, pitanja Duške Pejović, u emisiji “Iz pravog ugla” ili da Mehanizam zaustavi ili odloži njegovo emitovaje. Sve bi to moglo lako uz novo rukovodstvo RTCG.

Iz RTCG su prije par dana prezentovali istraživanja o zastupljenosti partija u programu koje pokazuje privilegovan položaj DPS na Javnom servisu. Iz vladajuće partije je ekspresno odgovoreno da je sve neprofesionalno urađeno.

“Nezgodna pitanja” sada se postavljaju na jednoj drugoj televiziji, pa su predstavnici našeg političkog establišmenta, željni razgovora bez iznenađenja i stresa, pohrlili u emisije te medijske kuće.

Ljuiđ Škrelja je uvijek privlačio pažnju javnosti. Bio je u holu Skupštine kada su njega i negove kolege verbalno napali članovi Demokratskog fronta.

Škrelji je moglo biti da i u po pjesme prekine Harisa Džinovića u budvanskom hotelu Splendid početkom godine. Tada je, tokom Đinovićevog koncerta, u pratnji mlađe ženske osobe, uspio da se popenje na binu i da izdejstvuje fotku sa majstorom meraka.

Mediji su zabilježili da je razdragano zaplivao u odjeći u bazenu tokom svečanosti firme Đovani trade, kao i proslavu izbornog uspjeha DPS-a na izborima 2016. godine u restoranu kontroverznog biznismena Muja Redže.

U kafani se već mogu čuti informacije da Škrelja režira prostor za izbor nove direktorice televizije kojoj drama nije nepoznanica. Ako nekom sve ovo više liči na komediju to je zbog vesele prirode gospodina Škrelje, a za novinarstvo ovo može biti traumatičan san.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")