STAV

Korona i izbori u Nikšiću

Predizborna kampanja je mobilisala ogroman broj građana Nikšića, koji su, predvođeni svojim liderima, danima marširali ulicama, mitingovali i zalazili u sva gradska i prigradska naselja, dok su ih radoznali, u dokolici, iz prikrajka posmatrali

5965 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Dana 17. marta navršava se godina dana od prvog registrovanog slučaja korona virusa u Crnoj Gori. Živimo u vremenu pandemije, u vanrednim okolnostima, iscrpljeni fizički, psihički i materijalno, strepeći za svoj i živote svojih najdražih, za živote svojih sugrađana, strepeći za sadašnjost i budućnost! U dugoj korona godini pisala sam o ljudskoj patnji, umornim zdravstvenim radnicima, humanim ljudima, solidarnosti koje nikada nije dovoljno, žrtvama korone koje bez pozdrava sa srodnicima napuštaju ovaj svijet,.., itd.

Govoreći o epidemiji u Nikšiću, počela bih sa burnim 15. septembrom 2020. godine, kada je kovid centar u Opštoj bolnici prvi put popunio tada raspoložive smještajne kapacitete, što je propraćeno burnim negodovanjem pacijenata, koji su čekali smještaj u bolnicu. Toga dana u Nikšiću je bilo 532 aktivnih slučajeva infekcije, što je činilo 23,7 odsto ukupnog broja aktivnih u Crnoj Gori.

Na dan 01. decembra ta cifra je iznosila 858, odnosno 8 odsto od ukupnog broja aktivnih na nivou države. Kada su 21. decembra 2020. godine usvojene stroge epidemiološke mjere, kojima je ograničeno kretanje građana i zabranjena okupljanja u dane božićnih i novogodišnjih praznika (mjere su oročene na period od 22. decembra 2020. do 11. januara 2021. godine), u Nikšiću je broj aktivnih slučajeva infekcije korona virusom iznosio 636, ili 7 odsto od 9.158, koliko ih je bilo u Crnoj Gori. Bez obzira na oscilaciju dnevnog broja novozaraženih, broj aktivnih slučajeva u Nikšiću se smanjivao do 14. januara 2021. godine, kada ih je bilo 501, a na nivou države 9.710. Od 14. januara broj inficiranih u Nikšiću je u stalnom porastu i za mjesec dana broj aktivnih slučajeva se povećao za preko 100 odsto, pa je 14. februara iznosio 1.011, a 01. marta 1.103.

U toku decembra 2020. godine u Nikšiću su korona virusom zaražene 1.854 osobe, a preminulo ih je 26. U januaru je zaraženo 1.810 osoba, a preminulo je 18 - 8 manje nego u decembru. U februaru je zaraženo 1.998 građana - 188 više nego u januaru, dok je preminulo 26 osoba - 8 više nego u januaru.

Za prvih četrnaest dana marta inficirano je 1.418 građana Nikšića, a preminulo je 18 osoba, koliko u januaru. Na dan 14. marta broj aktivnih slučajeva je 1.422, što predstavlja 15,9 odsto od broja aktivnih na nivou Crne Gore. Od početka epidemije do 14. marta u Nikšiću je od posljedica korona virusa preminulo 139 ljudi, što čini 12,3 odsto od ukupnog broja preminulih u Crnoj Gori.

Iako znamo da je više drugih gradova u istom problemu, ne možemo da se ne zapitamo zašto je broj zaraženih u Nikšiću u stalnom porastu upravo od početka trajanja predizborne kampanje za lokalne izbore, koji su održani juče, 14. marta. Svi istrajavaju na stavu da građani Nikšića ne poštuju epidemiološke mjere. Tačno je da nam je prag strpljenja i trpljenja na najnižem mogućem nivou! Umorni od duge korona godine, ogroman broj običnih ljudi je potonuo u beznađe i prepustio se stihiji, kojoj se ne nazire kraj. Drugi su isuviše sebični, treći vjeruju u “teorije zavjere”, a brojni su i oni koji nekome ćeraju inat, na štetu svih građana Crne Gore. Predizborna kampanja je mobilisala ogroman broj građana, koji su, predvođeni svojim liderima, danima marširali ulicama, mitingovali na Trgu slobode i zalazili u sva gradska i prigradska naselja, dok su ih radoznali, u dokolici, iz prikrajka posmatrali. Ni visoki državni funkcioneri nijesu razmišljali da, okupljajući manje ili veće grupe članova i simpatizera svojih partija, doprinose širenju epidemije u Nikšiću. Jedino je bilo važno održati zapaljive govore! Kao što su kovid pacijenti za mnoge samo brojke, tako i birači za političare predstavljaju samo brojke!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")