EVROPA KOD KUĆE I VANI

Malta pokušava da ućutka kritičare

Udruženju za građanska prava “Republika” prijeti sudski proces zbog “neprimjernog političkog djelovanja”

5469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ljevičarska vlada Malte pokušava - uz pomoć povjerenika za nevladine i dobrovoljne organizacije - da uguši grupu boraca za građanska prava “Republika”, koja svako malo optužuje vladu i njenu okolinu oštro preciziranim i dobro utemeljenim objavama. Tema saopštenja ove NVO su sveopšta korupcija i zloupotrebe vladajuće socijalističke stranke Malte i bezakone sprege vlasti i tamošnje privrede. Ova NVO traži otpuštanja ili ostavke ministara, poslanika i službenika koje optužuje za zloupotrebe, kriminalno bogaćenje, a vladu da vodi kumovsku ekonomiju. “Repubblika” se bori da na Malti naopokon zaživi pravna država.

Iza prijetnji stoji vlada

Povjerenik za dobrovoljne organizacije optužuje “Republiku” da se neprimjerno i bespravno miješa u politički život, a posebno u istragu ubistva novinarke Daphne Caruane Galizie 2017. godine. Sem toga, ovaj povjerenik podmeće organizaciji finansijske nepravilnosti i nekorektnosti u statutarnom tekstu. I prijeti otvaranjem više sudskih procesa, ako se “ne poprave”. Što je posve ista šema koju koristi Putinova vlada u Moskvi protiv Navaljnog i ostalih boraca za ljudska prava. Pa ako može Putin, što ne bi mogla i majušna EU ostrvska država od realno pola miliona stanovnika.

Predsjednik ove NVO, Robert Aquilina, vrlo je borben čovjek. On se poziva na Ustavom Malte garantovano pravo na slobodu mišljenja, govora i organizovanja. A ni jedna finansijska inspekcija nikad nije našla ni jednu nepravilnost u njegovim knjigama. Statut organizacije je Ministarstvo pravde prihvatilo pri osnivanju bez ijedne primjedbe. Robert javno optužuje povjerenika da se aktivirao protiv njegove NVO po naređenju Vlade Malte, što ovaj samo u teoriji nezavisni činilac političkog života demantuje.

Povjerenik se zove Anthony Abela Medici. Imenovao ga je prethodni premijer, socijalista Joseph Muscat. Cijelih 30 godina svoje profesionalne karijere proveo je kao naučni savjetnik policije Malte. Po riječima njegovih kritičara, na toj poziciji je svim silama svojim “naučnim ekspertizama” pokušavao da istragu o ubistvu novinarke Caruane Galizie usmjeri u pogrešnom pravcu. Njegova centralna lažna tvrdnja je bila da je ova novinarka ubijena plastičnim eksplozivom “semtex”. Time je pokušao da usmjeri istragu u pravcu inostranstva i da udalji sumnju od domaćih, malteških naručioca. Kad je količina njegovih laži postala javno nepodnošljiva, udaljen je iz malteške policije i nagrađen pozicijom povjerenika. Na kojoj je socijalističkoj vladi i više nego koristan.

Novi krunski svjedoci optužuju vodeće vladine ljude

Istraga o ubistvu Daphne Galizie je posve zamrla. Ljevičarski premijer Robert Abela je u februaru politički proglasio istragu okončanom: “Niko do sada nije uspio da nađe ni jednan dokaz da je bilo ko od bivših ili sadašnjih političara umiješan u ovo ubistvo”, glasila je njegova obznana. Što je dan kasnije naravno potvrdio i njegov šef policije. Koji je konstatovao da su, po sadašnjim nalazima istrage, sve osobe uključene u ubistvo, kako naručioci tako i počinioci, uhapšeni i pred sudovima te da nema potrebe za daljom istragom.

Na samom sudskom procesu Vicent Muscat, novi krunski svjedok koji je priznao učešće u ubistvu, teško je optužio dvojicu najbližih saradnika bivšeg premijera da stoje iza naređenja o ubistvu: ministra privrede Chrisa Cardonu i šefa premijerovog kabineta Keitha Schembria. Vlada smatra da je njegovo svjedočenje neutemeljeno. Ni Cardona ni Schembri nisu uhapšeni.

(Neue Zürcher Zeitung/NZZ)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")