STAV

Ugroženi pacijenti (2)

Pozdravljajući masovnu vakcinaciju, uz dozu straha se pitamo - da li će u tom periodu dom zdravlja biti u funkciji?!

2315 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada sam, prije četiri godine, pisala tekst sa ovim naslovom, smatrala sam da je “ugroženo” preko 1.000 pacijenata nikšićkog doma zdravlja, zbog raspoređivanja njihove izabrane doktorke u jednu od područnih ambulanti. Pacijenti su bili prinuđeni da po više kilometara putuju do svoje doktorke, kod koje su bili upisani 2008. godine. Niko tada nije slutio da će nam se, pored biološkog starenja i pogoršanja hroničnih oboljenja, dogoditi mnogo gore stvari, poput aktuelne pandemije korona virusa!

Kada govorim o ugroženosti ne-kovid pacijenata, bavim se činjenicama, bez pomisli i namjere da osuđujem zdravstvene radnike, koji, već drugu godinu, istrajavaju na frontu borbe protiv korona virusa, ulažući nadčovječanske napore u spašavanje ljudskih života. Periodično obustavljanje rada specijalističkih i subspecijalistički ambulanti u Poliklinici KC CG i opštim bolnicama, ima za posljedicu odlaganje dijagnostike i pravovremene terapije za ne-kovid pacijente, uz rizike po njihovo zdravlje. Mnogi su prinuđeni da preglede završe u privatnim zdravstvenim ustanovama (PZU), trošeći posljednje kućne zalihe novca, pozajmice, ili,čak, penzionerske kredite.

Konkretno kod nas u Nikšiću, većina izabranih doktora je u kovid ambulantama, što je dodatno opteretilo mali broj onih koji primaju druge pacijente i uzrokovalo nezamislive gužve i višesatna čekanja. Za pacijente je to hod po mukama. Sa uspostavljanjem punkta za vakcinaciju, izabrani doktori su nam postali jedva dostupni, a tek predstoji angažman 40 doktora na 20 punktova za masovnu vakcinaciju. Pozdravljajući masovnu vakcinaciju, uz dozu straha se pitamo - da li će u tom periodu dom zdravlja biti u funkciji?!

Kao pacijentkinja sa više hroničnih dijagnoza, ovih dana sam se našla u nevolji da se nemam kome u javnom zdravstvu obratiti za pomoć. Kovid ambulante sam isključila testiranjem, a priroda bolesti i mogućnost zaraze mi ne dozvoljavaju dugo čekanje do “tuđih” izabranih doktora, kod kojih se dolazi uz više “anketa”, od ulaza u objekat, preko prijemnog pulta do same ambulante. „Moja“ područna ambulanta je neko vrijeme radila po 2-3 sata dnevno, a prošle sedmice doktor nije dolazio. Bila sam prinuđena da neophodni minimum specijalističkih pregleda, uključujući i konsultacije sa specijalistom opšte medicine, te laboratorijske analize, uradim u PZU, što košta. Slijede dodatni pregledi neposredno pred vakcinaciju, koju sam opravdano odgodila.

Poznat mi je i slučaj pacijenta, koji je operisan od karcinoma i dodatno boluje od dijabetesa. Vakcinacija mu je uslovljena prethodnim snimanjem pluća i konsultacijom sa izabranim doktorom. Na snimanje pluća je čekao oko mjesec dana, a sada mu slijedi dug put do izabranog doktora. Da je sve štimalo, davno bi primio i drugu vakcinu?? Da li je korona za sve kriva?!...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")