STAV

Nazovimo ih - ugledni pravnici

Sistem ustanovljen ustavnim reformama od prije osam godina podriva samog sebe, a to donosi i nešto dobro

2827 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji li još neko kome ovaj sad već čuveni ustavni institut ne služi makar za podsmijeh?

Čak su i pravnici, konačno, počeli da uviđaju da tu nešto suštinski fali pa i od njih sve češće čujemo pitanja tipa što znači ugledni, ko to određuje, koji su kriterijumi, ili predloge, na primjer da se umjesto “ugledni pravnik” propiše “pravni ekspert” i slično, kao da bi to nešto promijenilo. Sve što smo do sad čuli na tu temu samo dokazuje našu nemoć da tu zagonetku riješimo.

Osim sporne sadržine pojma “ugledni pravnik”, dodatnu bizarnost unosi to što je Ustavom propisano da se oni biraju po raspisanom javnom konkursu, znači, bujrum, izvolite, sami kažite za sebe da ste ugledni.

Ugled, kao opšte pozitivno mišljenje o nekome, dobar glas, jedno je od zakonom propisanih prava ličnosti, zaštićenih, u slučaju povređivanja, pravom na naknadu štete. A pravnici su poslovično osjetljivi kad su u pitanju njihova prava, svake vrste. Pa neka se neko usudi da kaže da neko nije ugledan.

Zato stvari u praksi funkcionišu na prilično jednostavan način: svi pravnici koji se prijave smatraju se uglednim ali, pošto je broj funkcija ograničen, ne mogu svi biti izabrani.

Tako je život već prevazišao problem u vezi sa sadržinom pojma “ugledni pravnik” i na to treba staviti tačku.

Ili, kako je to u posljednjoj emisiji “Načisto” fantastično definisala koleginica Valentina Pavličić: “Nazovimo ih - ugledni pravnici”. Kraj priče.

Druga je stvar kako od toliko uglednih izabrati dvoje, troje, četvoro, koliko ima funkcija na raspolaganju a da su stvarno nezavisni. U suštini sistema izbora članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao uostalom i sudija Ustavnog suda, kroz dvotrećinsku i tropetinsku većinu u Skupštini, je politička trgovina ili, kako bi političari rekli - kompromis. To u praksi znači - daj da podijelimo funkcije, dva moja kandidata, jedan tvoj, jedan manjinama, jedan… U ovakvom sistemu nema nikakve šanse da prođe neko ko nema političku podršku a to znači i obavezu. Više šansi da neko stvarno nezavisan uđe u ta tijela bilo je u sistemu Staljina ili Mao Cedunga nego u ovom koji nam je zabetonirala domaća pravnička “elita” uz veliku pomoć Venecijanaca.

Sistem ustanovljen ustavnim reformama od prije 8 godina podriva samog sebe, a to donosi i nešto dobro - što nazovimo ih - ugledni pravnici više gube moć, pravosuđe postaje slobodnije.

Autor je pravnik

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")