STAV

Odgovornost prema sebi i svojoj okolini

Čojstva nema bez junaštva niti junaštva bez čojstva. Oni čine cjelinu. Tako je i sa vakcinom

4456 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Prilog kampanji za vakcinisanje protiv kovid-19 infekcije u Crnoj Gori

Pandemija kovid-19 virusom mijenja svijet u kome živimo. Neke navike nestaju, a novi oblici ponašanja se stvaraju. Teško je predvidjeti kada i kako će se te promjene završiti.

Ova pandemija, kao i sve pandemije prije nje, će se okončati. Šta će nam trajno ostaviti? U svijetu koji se mijenja na naše oči, želimo da sačuvamo poneku njegovu tekovinu koju smatramo dragocjenom. Nadu da ćemo te želje ostvariti daje vakcina protiv kovid virusa. Otvorena su mnoga pitanja vezana za kovid infekciju i vakcinu.

Svijet je podijeljen kao i mnogo puta ranije. Da li pandemija postoji? Slike u medijima i statistika pandemije, koja traje više od godinu dana, su činjenice. Moguća su različita tumačenja postojanja pandemije i njenog uticaja. Svako ima pravo na svoje slobodno mišljenje. Postojanje i uvažavanje različitih mišljenja je bogatstvo svijeta i jedna od najvećih tekovina civilizacije.

Da li je vakcina put izlaska iz pandemije?

Mišljenja o vakcini su podijeljena i različita. Od nihilizma, do ubjeđenja da je vakcina jedino svjetlo u tunelu koje nas vodi iz njega. Čak i kao ljekar sa akademskim titulama, neću sebi dozvoliti da se upuštam u dokaze nauke i stručne literature koji govore za ili protiv vakcine. Nauka i svi njeni dokazi se na kraju uvijek prelamaju u svakom čovjeku, od Aristotela i Galileja do danas. Sopstveni sud je neprikosnoveno pravo čovjeka koje se ne smije i ne može relativizirati. Ne smije se „prijetiti“ kaznama ako se ne realizuju nečija očekivanja. Poštovanje ljudskih sloboda i prava je iznad svega. Na tom putu nema nagrade i kazni.

Kako naći put i opredijeliti se za vakcinu ili protiv nje?

Sjetimo se Marka Miljanova, i njegove paradigme koja po svoj univerzalnosti prevazilazi okvire Crne Gore. Čojstva nema bez junaštva niti junaštva bez čojstva. Oni čine cjelinu. Tako je i sa vakcinom. Ona štiti nas od bolesti, ali u isto vrijeme i druge od nas, koji bez vakcine možemo lakše da prenosimo bolest drugima. Paradigma Marka Miljanova daje obrazac ponašanja ljudskog bića u zajednici. Možda je moguće ispratiti ovu veliku filozofsku misao Marka Miljanova i odlukom da se vakcinišemo, postignemo istovremeno odgovornost prema sebi i svojoj okolini.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")