PISMA UREDNIKU

Vratite nam doktore

Pošto jedino izabrani doktori mogu da nam napišu terapiju i uputnice, te zakažu specijalističke preglede, na koje mnogi dugo čekaju, molimo nadležne da nam vrate doktore

3640 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok su skoro svi izabrani doktori iz domova zdravlja angažovani na vakcinalnim punktovima i, na sreću sve manje, u kovid ambulantama, ne-kovid pacijenti veoma otežano ostvaruju svoje pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu. Utjeha za sve građane Crne Gore, uključujući i nas koji trpimo, jeste činjenica da je masovna vakcinacija dobro organizovana i da je odziv građana zadovoljavajući. Posebno nas raduje pad broja inficiranih, koji je na dan 26. maja, manji od 1.000.

U mjesecima kada je broj inficiranih korona virusom u Nikšiću dostizao i do 1.500, u kovid ambulantama Doma zdravlja radila su po tri doktora u smjeni, dok su mnogi bili na terenu ili se oporavljali od infekcije. Nedovoljan broj izabranih doktora u ne-kovid ambulantama bio je opravdan, što su pacijenti “morali da razumiju”. Viša sila! Od početka masovne vakcinacije priliv pacijenata u malobrojne ambulante Doma zdravlja je drastično uvećan iz razloga što su, kako se po gradu šapuće, zatvorene sve prigradske ambulante, koje su opsluživale na hiljade pacijenata.

Iako stanujem u prvoj gradskoj zoni, koristim usluge jedne od prigradskih ambulanti, zbog ukazane mogućnosti da imam izabranog doktora. “Moja” ambulanta je, u jeku epidemije, često radila skraćeno, a već duže od mjesec dana nema doktora. Telefon u ambulanti je skoro uvijek u kvaru, pa su pacijenti prinuđeni, iz sedmice u sedmicu, posjećivati dežurnu medicinsku sestru, da bi saznali da doktor ne dolazi, a “kad će ne znamo”. Nekada zbog rasporeda u kovid ambulanti, a sada zbog vakcinacije?! Poređenja radi - ako CEDIS, svakodnevno putem medija, za cijelu teritoriju Crne Gore, od gradskih bulevara do napuštenih sela, objavljuje planirana isključenja sa električne mreže, zar pacijenti nemaju pravo na informacije kada će i na koje vrijeme biti zatvorene njihove ambulante? Mediji su na raspolaganju svima, pa i zdravstvenom sistemu!

Nije tajna da je, nakon trećeg-četvrtog dana masovne vakcinacije, broj doktora na vakcinalnim punktovima smanjen, zbog pada dnevnog broja zainteresovanih za vakcinaciju. Prvog dana revakcinacije (25. maja), ispred „mog“ vakcinalnog punkta su bili redovi, a umjesto osam doktora, unutra su sjedjela samo tri, što nije ugrozilo proces. Sve je teklo besprekorno, a dugo čekanje na potvrdu o vakcinaciji iskoristili smo za druženje, gdje se najviše pričalo upravo o gužvama u Domu zdravlja. Pošto jedino izabrani doktori mogu da nam napišu terapiju i uputnice, te zakažu specijalističke i supspecijalističke preglede, na koje mnogi dugo čekaju, molimo nadležne da nam vrate doktore!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")