Eksperti objašnjavaju gdje je sve lagao predsjednik Rusije

Kako Putin laže Merkel i cio svijet

U laži su kratke noge - posebno kad ih iz izgovara predsednik najveće zemlje na svetu a kritičari pažljivo slušaju šta on priča

11362 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ono što je Putin nedvano izgovorio bila je mješavina poluistina i najava, koje su njegova ranija obećanja i potpisivanje ugovora razotkrile kao laži. Posebno u odnosu na Njemačku i lično kancelarku Angelu Merkel, čija riječ navodno ima toliku težinu kod ruskog autokratskog vođe.

Tvrdnja Nr. 1: Gradnja Nord Stream 2 cevi je završena

Najveće uzbuđenje izazvala je Putinova tvrdnja da je gradnja prvog kraka Nord Stream 2 završena. Putin je ponosno objavio: „Prije dva i po sata uspješno je završeno polaganje prvog kraka cevi gasovoda Nord Stream 2“.

Sada eto ostaje samo da se „podignu i zavare delovi cevi na ruskoj strani. To je sve “, rekao je Putin.

„Položeni delovi kraka cevi sada moraju biti povezani jedni s drugima“, rekao je i portparol Nord Stream 2 AG Steffen Ebert.

Da bi se cevni elementi povezali južno od Bornholma, krak cevi se prvo mora podići sa morskog dna. Zatim se zavaruje u komplikovanom procesu na brodovima za polaganje. A to traje poprilično dugo.

Tvrdnja Nr.2: Za deset dana poteći će gas kroz Nord Stream 2

Putin tvrdi da „snabdijevanje prirodnim gasom kroz prvi krak gasovoda Sjeverni tok 2 može početi za desetak dana“.

Maestralna glupost, komentar je brojnih eksperata na društvenim mrežama.

USA ekspert za energetiku Benjamin L. Schmitt energično protivjreči Putinovoj tvrdnji. On je na tvittru napisao: „10 dana!? Čista Putinova propaganda. Potrebni su mjeseci za prihvatanje radova, pa preliminarno puštanje u rad, pa zatim sertifikacija (uz rizik od sankcija koje mogu blokirati upravo ovaj korak), pa tek onda zvanična odobrenja za rad od strane nadležnih organa EU i Nemačke.”

Sascha Müller-Kraenner, savezni generalni direktor “Deutsche Umwelthilfe” (Njemačka Ekološka Podrška), kaže za BILD: „Kao što je odavno poznato, Kremlj se ne drži uvijek istine. Gasovod Nord Stream 2 nije završen niti će se to desiti u bliže vrijeme, jer je i naš zahtjev nadležnom njemačkom organu za ispitivanje masovnih klimatskih uticaja ovog gasovoda i dalje aktuelan.”

Tvrdnja Nr. 3: Rusija nema obaveza prema Ukrajini

Na kraju se Putin osvrnuo i na posljedice navodno brzog puštanja u rad gasovoda Nord Stream 2 za njegovog prvodušmana Ukrajinu, koju Putin godinama zasipa ratom i ponašanjem suprotno međunarodnom pravu.

Na pitanje da li će Rusija nastaviti da transportuje gas kroz Ukrajinu, hladno je odgovorio: „Da li Vi mislite da mi imamo obavezu da hranimo baš sve i svakoga? Imamo li ovakvu obavezu: hraniti sve?"

Onda je, prema novinskoj agenciji Rojters, izgovorio: „Ukrajina mora pokazati dobru volju ako želi da se zadrži ruski tranzit gasa u Evropu i s njim povezane naknade“.

Stvarno? Pa Rusija i Ukrajina su se u decembru 2019. godine dogovorile o tranzitu jasno definisanih količina gasa za narednih pet godina.

Njemačka se svima hvalila zbog toga i mahala sa ruskim ugovorom o količini protoka gasa kroz Ukrajinu kao argumentom protiv američkih sankcija protiv Nord Stream 2. A kancelarka Angela Merkel je izgovorila da se radi o „dobrom i važnom signalu“ i zahvalila Rusiji i Ukrajini na kompromisu bitnom za puštanje u rad Nord Stream 2.

I sad puj pike ne važi? Puno gore od toga, kaže ekspert za Nord Stream 2 i šef njemačkih poslanika Zelenih u EU Parlamentu Reinhard Bütikofer za BILD

„Nova Putinova izjava ne znači promjenu mišljenja. On sada samo javno iznosi ono što svi znamo: koja je svrha Nord Stream 2 bila od početka: da pojača ruski pritisak na Ukrajinu.” Usmena i pisana obećanja “za dalji tranzit gasa kroz Ukrajinu bila su samo naručeno pokriće za Merkel, predsjednika njemačkog SPD Scholza i njemačkog ministra privrede Altmaiera”, kaže funkcioner Zelenih za BILD.

Njemačka Savezna vlada je „iz koristoljublja štitila Putina na štetu naših susjeda. On se sada Njemačkoj zahvaljuje na tipično svoj način“.

I švedski ekspert za Istočnu Evropu i autor čitane knjige o Putinu Anders Åslund smatra da su Putinovim izjavama maske napokon pale . Åslund kaže da Putin jeste rekao da je "Rusija potpisala ugovor sa Ukrajinom o isporuci 40 milijardi kubnih metara godišnje na pet godina". Ali iznenadno iznošenje uslova da Ukrajina mora prvo „pokazati dobru volju“ da bi Rusija nastavila da kroz nju transportuje gas jasno pokazuje “Putinovu naviku da krši međunarodne sporazume i otvoreno laže“.

Ruski predsjednik je u Sankt Peterburgu „još jednom svojim lažima i izjavama pokazao da mu se nikako ne može vjerovati“, rekao je Åslund za BILD.

Prevo Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")