STAV UREDNIKA

Smije li DPS da neprimjereno utiče na RTCG ili ne?

Profesionalni novinari znaju da je citat samo ono što je između znakova navoda, sve ostalo je parafraza ili interpretacija. Profesionalni novinari stavljaju u kontekst naizgled neodređene, “principijelne” odgovore, ako za to imaju osnova, i ako su prethodno postavili pravo pitanje
66 pregleda 32 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2017. 06:38h

Odgovor na ispravku Maje Kocijančić.

Recimo da vam neko traži da generalno komentarišete korupciju na visokom nivou u Crnoj Gori, a istovremeno vas posebno pita smije li   DPS da na taj način krade. Vi odgovorite da niko ne smije da krade. Kako će to neko sa prosječnom količinom zdravog razuma shvatiti?

Da li to znači da niko ne smije da krade, pa ni DPS? Ili, da niko ne smije da krade ali DPS, pošto nije direktno pomenut u odgovoru, smije? Ili da ipak ne smije, a vi se pravite nevješti, pa naknadno tvrdite da u odgovoru nijeste pominjali DPS, već ste poslali “mnogo širu poruku”?

Tačan odgovor na ova pitanja je suština “spora” između “Vijesti” i portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič.

“Vijesti” su u petak tražile od gospođe Kocijančič da komentariše situaciju u vezi sa RTCG, a posebno pokušaj DPS-a da ponovo preuzme kontrolu nad Javnim servisom.

Na to pitanje, u kome se izričito pominju DPS i RTCG, gospođa Kocijančič je odgovorila da javni servisi “uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane”.

Ona u “ispravci”, koja je stigla u utorak uveče, tvrdi da smo je u prvoj rečenici članka pogrešno citirali. To nije tačno. Nismo je uopšte citirali.

Prva rečenica u članku je tačna interpretacija njenog odgovora u kontekstu našeg pitanja. Ta rečenica glasi: Javni servis treba da bude zaštićen od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska bilo koga, pa i DPS-a, poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić. Nije citat, nema znakova navoda, ne piše da je rekla ili saopštila, kako to tvrdi u “ispravci”, već da je to njena poruka - da niko, pa ni DPS, ne smije da utiče na RTCG.

U članku slijedi ono iz čega je izvedena prva rečenica - njen citat i kontekst, s obzirom na postavljeno pitanje: “Javni servisi imaju veoma bitnu ulogu u društvu i uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane”, odgovor je Kocijančič na zahtjev “Vijesti” da komentariše dešavanja u vezi sa RTCG i pokušaj DPS-a da ponovo preuzme kontrolu nad njim.

Profesionalni novinari znaju da je citat samo ono što je između znakova navoda, sve ostalo je parafraza ili interpretacija. Profesionalni novinari stavljaju u kontekst naizgled neodređene, “principijelne” odgovore, ako za to imaju osnova, i ako su prethodno postavili pravo pitanje. “Vijesti” su to i ovog puta  profesionalno uradile. Profesionalni držači mikrofona to nikada neće shvatiti.  

U prepisci sa gospođom Kocijančič o ovoj “aferi”, u pokušaju da izbjegnemo bilo čiju interpretaciju, direktno sam je pitao: Da li njena izjava da niko ne smije neprimjereno da utiče ili vrši politički pritisak na RTCG obuhvata i DPS ili ne? Odgovor još čekamo.

Gospođa Kocijančič nije tražila ispravku od “ružičastih”, koji su zaista izmislili njenu izjavu, danima tvrdeći da je rekla da niko ne smije da utiče na članove Savjeta RTCG, kako bi potvrdili gazdin spin da opozicija preko članova Savjeta utiče na uređivačku politiku Javnog servisa.

Briselski zvaničnici, u ovom slučaju gospođa Kocijančič, slanjem ovakvih i sličnih “mnogo širih poruka”, a izbjegavanjem da stvari nazovu pravim imenom, često dodatno usporavaju integracione procese u Crnoj Gori, koji se često odvijaju po principu - “mi znamo da oni znaju da mi znamo da nas lažu”.

Što je još žalosnije, tako služe kao batina u rukama neprijatelja slobode medija i režimskih držača mikrofona, kojom je i preksinoć budući “međunarodni političar” i “biznismen”, uz pomoć “ružičaste” sagovornice, ispucao svoj poznati repertoar o izdajnicima i medijskoj mafiji, koji hoće da mu uzmu vlast, kršeći prvi put višegodišnju zabranu iste te Evropske komisije da zvaničnici daju izjave koje podstiču zastrašivanje medija.

Preporučujemo za Vas