STAV

Krajnje je vrijeme da budemo pametni

"Zabrinuti" za Crnu Goru i srpski narod, DPS i DF prave klimu sudnjeg dana. U tu klopku građani Crne Gore ne smiju upasti

12268 pregleda 1013 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Politička turbulencija u Crnoj Gori ne prestaje, a ona je, po mom mišljenju, očekivana.

Izbori održani 30. avgusta 2020. iznenadili su DPS, sa satelitima, ali i DF koji su dva lica iste politike i koja ne bi opstala tako dugo da nije bila zajednički programirana do detalja. Ona je danas potpuno razgolićena i postalo je potpuno jasno o čemu je riječ. Intenzivan rad na podjelama u Crnoj Gori DPS-a i DF-a, izvođenje građana na ulice, prijeti klizanju u neželjenom pravcu. Njihovi politički interesi ne korespondiraju sa interesima građanske i uređene države i interesima ogromne većine građana. I jedni i drugi imaju partikularne interese koji štete Crnoj Gori. To je valjda jasno!

Tragično je da će takva politika dovesti do getoizacije Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori i okrenuti ih jedne protiv drugih. Tenzije koje podižu političari iz ovih dviju grupacija u vezi sa osjetljivim pitanjima o kojima različito mislimo, mogu da udalje građane jedne od drugih i dovedu do incidenata i sukoba. Moramo konačno biti pametni i to odbaciti kao opciju.

Crnogorsko društvo se polako okreće budućnosti i neće dozvoliti da galama prevaziđenih kleptokratskih i nacionalističkih politika zamagli put ka izgradnji moderne, tolerantne države, buduće članice Evropske unije.

Nevoljnost političkih elita na Balkanu da zatvore mnoga tragična poglavlja iz prošlosti je zabrinjavajuća. Ona je realna, jer su na sceni i dalje oni koji su na ovaj ili onaj način kreirali ratna zbivanja ili su bili podržavaoci politike etničkog čišćenja i zločina. A ratnih zločina i genocida nema bez zločinačke i genocidne politike. Ona se ne osmišljava na bojištima i stratištima. Ona se osmišljava u institucijama, kabinetima, kulturnim i nazovi intelektualnim krugovima, medijima... Kad se prospe sav taj otrov, onda stradaju obični ljudi. Tako je bilo oduvijek među ljudima.

Kako će biti u budućnosti, ostaje da se vidi. A “elite” i dalje vode politiku i politike nad hiljadama koje su poslali u smrt. Tako je uvijek bilo!

Ne smijemo se pomiriti sa tim. Moramo se izdići kao ljudi, osuditi politike i zločine sopstvenih sunarodnika i distancirati se. Toliko zaslužuju žrtve i njihove porodice. Sud je rekao svoje, prije ili kasnije će svi shvatiti i prihvatiti. Neko će reći: “A naše žrtve?!” Šta je sa “našim” žrtvama?! Nad “našim” žrtvama treba da se poklone drugi! Mi treba da se poklonimo i tražimo oproštaj za bol, patnju i smrt nevinih koje su izazvali naši sunarodnici. To je početak pomirenja! Ako nas ima, treba da kleknemo i tražimo oproštaj! Radi mira i bolje budućnosti treba to da uradimo. Crnogorski parlament je to učinio i pokazao da razumijemo, saosjećamo i žalimo. Pokazao je da imamo snage da okrenemo list.

Nažalost, neki nijesu shvatili, kriju se iza naroda i guraju čitav taj narod u kaljugu zločina, što je perfidno. To neće zaliječiti rane. Ipak, takva politika i njeni okrutni protagonisti će proći. Doći će pristojni i odgovorni ljudi koji će učiniti ono što treba. To su uradili i rade njemački državnici. Nijesu negirali, nego su priznali i tražili oprost. Toliko o tome.

Da se vratimo političkoj turbulenciji. Na izborima “iznenađeni” DPS i DF, “zabrinuti” za Crnu Goru i srpski narod u Crnoj Gori i šire, prave klimu sudnjeg dana. U tu klopku građani Crne Gore ne smiju upasti. Crna Gora je dom svih nas, treba da pružimo ruku jedni drugima. Treba da podržimo politike koje podrazumijevaju zajedništvo i okrenutost budućnosti! Bez te podrške ostaćemo vječito podijeljeni, posvađani i na civilizacijskim marginama. Moramo konačno biti pametniji!

Autor je hirurg i član Predsjedništva GP URA

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")