STAV

Naša kompanija

Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, jer smo previše mali za ovoliki broj rovova u koje smo ukopani. Nemojte rušiti To Montenegro zbog dnevne politike, jer ova kompanija treba da ostane budućim generacijama

12849 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Mislim da ni jedna kompanija nije bila na većem udaru od svog osnivanja od naše nacionalne aviokompanije To Montenegro. Najjači udari su dolazili od čelnika bivše vlasti koji sada svoju ljubav prema Crnoj Gori grade na patriotskoj destrukciji koja ima za cilj da se stvori što gore političko i ekonomsko stanje, a da se oni predstave spasiocima Crne Gore.

Klasična obmana kojom se “patriote” služe jeste da je nova vlast ugasila Montenegro Airlines, a istina je sasvim drugačija. Montenegro Airlines je ugasio loš menažment i njihove loše odluke i to menadžment sastavljen od kadrova bivše vlasti. Montenegro Airlines je bio godinama unazad “mrtav”, ali niko to nije smio šefu da javi, pa su ga održavali na nelegalan način dajući mu pomoć koju su krili od Evropske komisije.

Jedna od boljih odluka nove vlade bila je osnivanje To Montenegra, jer je na taj način spriječila ogromne gubitke po državu koji bi nastali na osnovu stečaja u Montenegro Airlinesu. Da bi široj javnosti bilo jasno - da nije formiran To Montenegro i da nijesu kupljena dva aviona embraera za koja Montenegro Airlines nije plaćao rate za lizing, Crna Gora bi po osnovu datih garancija morala da plati 39 miliona eura penala za neispunjeni ugovor, a avioni bi bili oduzeti. Ovako, sa osnivanjem To Montenegra za 18 miliona eura imamo ta dva aviona u vlasništvu države Crne Gore i bilo koja vlast sjutra da dođe imaće te avione na raspolaganju.

Imajući sve to u vidu, sramno je i licemjerno da isti oni koji su upropastili Montenegro Airlines lamentiraju nad njegovom sudbinom i zajedljivo navode da su kupljeni avioni bez motora. Gospodo iz bivše vlasti, To Montenegro je kupio samo ono što ste vi ostavili i ništa više. To znači ako su avioni bez motora, to je rezultat vaših aranžmana, a mi smo ih morali kupiti u takvom stanju, da bismo spriječili štetu po državu. Budite ljudi i elementarno korektni i priznajte to. Shvatite da je To Montenegro i vaša kompanija. Pomozite svojoj kompaniji i svojoj državi ako je volite kao što pričate. Nemojte rušiti To Montenegro zbog dnevne politike, jer ova kompanija treba da ostane budućim generacijama poslije svake promjene vlasti. Budite ponosni dok letite nacionalnom kompanijom, kao što smo svi bili ponosni nekada na Montenegro Airlines.

Ne mogu se oteti utisku da se takav patriotsko destruktivni stav ne prenosi i na druge oblasti. Najavljuje se loša sezona, najavljuju se nezadovoljni ugostitelji, slikaju se prazni dijelovi plaže, a pitanje je kome ovo ide u prilog. Odgovor je - nikome, pa ni onima koji spinuju ovako negativne, a lažne informacije. Ne shvataju da rušeći nacionalne kompanije, da rušeći ljetnju sezonu - ruše i sebe same. Dajte prijedloge kako da nam bude bolje, a ne da radite sve da nam bude gore. Imali ste 30 godina da od Crne Gore napravite Monte Karlo. Imali ste dovoljno sati, dana, mjeseci i godina ali niste imali pameti, vizije, želje i svijesti o opštem dobru da to uradite. Napravite otklon od onih koji vas na to navode, od onih koji koji su za avione znali jedino kada su ih slali po pjevače i pevaljke u Beograd.

Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, jer smo previše mali za ovoliki broj rovova u koje smo ukopani. Ne leži potencijal države samo u ljudima koji su vladajuća većina, već i u onima koji su konstruktivna opozicija, koji su korektivni faktor i koji daju dobre prijedloge i sugestije. Vlada mora da ima sluha za njihove prijedloge! Siguran sam i da u sadašnjoj opoziciji ima takvih pojedinaca koji shvataju da su se vremena promijenila, da znaši zapadni partneri više ne žele da se vraćamo na stare pozicije i da se na zapadne ambasadore ljute samo oni koji su zamišljali vječnu vlast.

Kao član borda To Montenegra pozivam sve građane i građanke Crne Gore, cijelu dijasporu da lete sa našom nacionalnom avio kompanijom pod brendom Air Montenegro, jer će svakom kupljenom kartom pokazati svoj patriotizam i ljubav prema jedinoj nam Crnoj Gori. Pozivam sve predstavnike vlasti i opozicije da budu naši gosti, da nam daju prijedloge i sugestije, da nas konstruktivno kritikuju, jer To Montenegro je naša zajednička kompanija.

Autor je član borda direktora To Montenegro

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")