SVIJET U RIJEČIMA

Vašington i Berlin u razmjeni nježnosti

Džo Bajden i Angela Merkel tokom susreta u Vašingtonu žele da udahnu novi život transatlantskim odnosima. Ipak, postoje sporna pitanja

2603 pregleda 0 komentar(a)
Susret Bajdena i Merkel tokom nedavnog samita G7, Foto: Reuters
Susret Bajdena i Merkel tokom nedavnog samita G7, Foto: Reuters

Njemačka demohrišćanka Angela Merkel važi za stabilnu veličinu u međunarodnim odnosima. Smatra se da se zalaže za slobodu i ljudska prava. Šesnaest godina je na vlasti i poslije izbora 26. septembra, na kojima se ne kandiduje, odlazi u političku penziju. Uskoro će Vašington imati drugog sagovornika u Berlinu.

Zbližavanje nakon četiri godine Trampa?

Ali ostalo je još dovoljno vremena za posljednje veliko spoljnopolitičko putovanje Angele Merkel 15. jula u Vašington, gdje je u posjetu pozvao američki predsjednik Džo Bajden. Njemačka i Sjedinjene Američke Države žele da ponovo tijesno sarađuju poslije Trampovih godina u kojima je bivši predsjednik dovodio u pitanja saveze i iritirao saveznike.

Susret bi mogao proteći pod motom - nazad ka transatlantskoj harmoniji. Ovo je putovanje izuzetno i zbog toga što njemačka kancelarka za vrijeme pandemije nije puno putovala - samo na velike samite. Naravno, i pandemija će biti tema ali i - kako je najavljeno u Vašingtonu - klimatske promjene, ekonomsko blagostanje i međunarodna bezbjednost i to “na osnovu naših zajedničkih demokratskih vrijednosti”. Ipak, ova posjeta neće imati samo rutinski karakter.

Olakšice za putnike u SAD?

"Angela Merkel je u posljednjim mjesecima svog mandata. Otuda njeno putovanje ima i karakter oproštajne posjete. A Vašington pomalo sa brigom posmatra vakuum koji ona ostavlja”, kaže Markus Kaim iz Fondacije nauka i politika. On objašnjava da je manevarski prostor kancelarke na odlasku mali, pa ne očekuje velike pomake već male olakšice.

"Poboljšanje koje svi očekuju je ponovno dopuštanje putovanja u SAD iz zemalja šengenskog ugovora. Zbog ograničenja ne ispaštaju samo turisti već i privrednici. Tim olakšicama bi američka administracija mogla da zasladi odlazak Angele Merkel”, kaže Kaim.

Sporni Sjeverni tok

Još je poneki kamen spoticanja na putu uspostavljanja starih, harmoničnih odnosa Vašingtona i Berlina. Tu je američki zahtjev da saveznici povećaju izdatke za NATO na dva procenta kao i očekivanja da se Njemačka i vojno više angažuje u međunarodnim krizama. Odnose je ipak najviše pokvarila svađa oko izgradnje ruskog gasovoda Sjeverni tok 2 kojim će se Njemačka dodatno snabdijevati ruskim gasom. Pragmatična njemačka kancelarka vidi taj projekat kao dio ekonomske saradnje sa Rusijom. Bajden, slično kao i njegov prethodnik Tramp, u tome vidi nelojalnost svog evropskog partnera. On se plaši da bi se mogla povećati zavisnost Njemačke i Evrope od ruskog gasa i da će gasovod naneti štetu tranzitnoj zemlji Ukrajini.

Ni u suzbijanju pandemije Njemačka i SAD nisu rame uz rame, već su bili konkurenti u nabavljanju zaštitne opreme i vakcine. Prijateljstvo izgleda - drukčije.

Taktika zamrznutog konflikta - zbog Kine

Političar njemačkih opozicionih liberala Aleksandar Lambsdorf, kaže da vladu Angele Merkel u Vašingtonu vide uglavnom kritički: “Spoljna politika kancelarke prema Kini koja je skoro isključivo ograničena na ekonomska pitanja u Vašingtonu izaziva ljutnju. I u odnosu na Rusiju Njemačku posmatraju kao nepouzdanu, a gasovod ipod Baltika, Sjeverni tok 2, se nezavisno od stranačke pripadnosti u Vašingtonu procjenjuje kao teška greška”.

Kada se trezveno razmisli, Njemačka i SAD nisu najbolji prijatelji već poslovni partneri sa interesima koji se djelimično poklapaju. Malo je vjerovatno da će Džo Bajden i Angela Merkel dopustiti da im ovi problemi pokvare uljepšavanje odnosa. Vjerovatno će ih gurnuti pod tepih. Bajden se već potrudio da ograniči spor oko Sjevernog toka 2. “Postoji obostrani napor da se ovaj konflikt zamrzne, i da se pogled usmjeri na druge političke oblasti kao što je uspon Kine”, kaže Markus Kaim iz Fondacije nauka i politika. U vremenima geopolitičkih pomjeranja Vašington je zainteresovan za stabilno partnerstvo sa Njemačkom. Aleksandar Lambsdorf smatra da je zato neupitna važnost tog partnerstva za SAD: “Transatlantski odnosi su upravo u novoj američkoj administraciji od velikog značaja. Džo Bajden je prijatelj Njemačke i Evrope. Američki šef diplomatije Entoni Blinken je čak odrastao u Francuskoj. Tačno je da je najveći današnji strateški izazov uspon Kine, ali to ne znači da će se ostali odnosi zanemariti”.

Crveni tepih za Angelu Merkel

Zbog svega ovoga će njemačku kancelarku u Vašingtonu sjutra, 15. jula, dočekati lijepe geste i tople riječi. To će biti signal obnove bilateralnih odnosa. Tramp je izbacio krilaticu "America first", a Bajden to želi da preinači u "America is back". Vašington je već pokazao kako to može da izgleda. Prilikom prve posjete šefa američke diplomatije Blinkena Berlinu juna ove godine on je rekao: „SAD nemaju boljeg partnera i boljeg prijatelja od Njemačke”.

A prije toga je američki predsjednik Bajden na samitu G7 rekao da je Angela Merkel “izvanredna premijerka” naglašavajući na svom profilu u Instagramu da je pred svim ostalim šefovima država i vlada rekao da je to šefica vlade kojoj se u Evropi najviše divi. Osim toga na Tviteru je objavio:”Veze između naše dvije nacije su jače nego ikada - i ja se radujem da ću je pozdraviti u Bijeloj kući sljedećeg mjeseca, kako bismo nastavili naš posao”. Dakle, verbalno Vašington već prostire crveni tepih za Angelu Merkel. Vrijeme je za transatlantsku razmjenu nježnosti.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")