SVIJET U RIJEČIMA

Kompromis oko Nord Stream 2: Merkel častila Putina

Njemačka i SAD dogovorile su se o kompromisu za završetak gasovoda - tačnije, Amerikanci su se potčinili Angeli Merkel. Ona je ruskom predsjedniku dala svoj oproštajni poklon. I time mnoge prevarila

4562 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladavina Angele Merkel završava oproštajnim poklonom. Ne za nju, već od nje: poklonom za V. Putina. Ruski predsjednik je pobjednik kompromisa koji je Merkel postigla sa američkim predsjednikom Dž. Bajdenom oko gasovoda u Baltičkom moru: Nord Stream 2. Za razliku od svog prethodnika i drugih evropskih političara, gospođa Merkel lično neće finansijski od toga profitirati. To ne odgovara njenom stilu i karakteru.

Čime je ovaj njen možda posljednji veliki politički akcenat još iritantniji. Tehnički je vješt. Merkel je iskoristila nedaću novog američkog predsjednika: Bajdenu je potrebna Njemačka za njegov „Savez demokratija“ protiv Kine, nove autoritarne svjetske sile.

Posmatrači sa obje strane Atlantika već mjesecima se pitaju zašto je Merkel toliko dugo držala na lancu Bajdena - i sve njemačke svečane govore o vrijednosno orijentisanoj spoljnoj politici bacila pod noge. Vjerovatno je željela da izgradi pregovaračku moć. Kina je važnija od Rusije - ne samo za Bajdena.

Merkel nije Bajdenu dopustila čak ni tzv. kill-switch klauzulu: Berlin bi onda mogao da zamandali gasovod ako Kremlj bude ucjenjivao zemlje Centralne i Istočne Evrope. Tačno ono što je Putin prije samo nekoliko mjeseci nagovijestio da će uraditi, čim gasovod bude pušten u rad. Ukrajina je prevarena, jer su pregovori o njoj vođeni iza njenih leđa. Prevarene su i Poljska i baltičke demokratije, koje će u Briselu i drugdje dugo podsjećati Njemačku na ovaj dil.

Još je neobičnije to što se Bajden odriče američke pozicije bez ikakvog prepoznatljivog ustupka Berlina: Merkel nije obećala ni pojačani angažman za NATO, ni veću jasnoću politike Njemačke u pogledu Kine.

Kompromis između Bajdena i Merkel zapravo uopšte nije nikakav kompromis - već potpuno potčinjavanje Amerikanaca.

To će Bidena dovesti u još veće probleme u Kongresu, u kojem su demokrate i republikanci jedino i samo složni upravo isključivo po pitanju odbacivanja Nord Stream 2.

Angela Merkel započela je svoj posljednji mandat sa planom da se suprotstavi D. Trampu u njegovom pokušaju da ramponira svjetski poredak zasnovan na pravilima. Što je bilo dobro. Ali ona završava ovaj mandat lomeći noge njegovom nasljedniku u pokušaju da taj svjetski poredak ponovo uspostavi.

(Die Welt)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")