NEKO DRUGI

Devet godina moralnog sunovrata

Predsjednik, premijerka, predsjednik Skupštine, cijela vlada i državni aparat, pa i sam specijalni tužilac i poslušni mediji upregnuti su da kleveću novinare i medije koji su objavili iskaze mafijaša, te da opravdavaju nezakonite postupke najviših predstavnika vlasti

5184 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ulazimo u desetu godinu vladavine Aleksandra Vučića sa nekom peticijom kojom ga estradni svet i polusvet i javni službenici brane od slobodnih medija i opozicije. Priznaćete da zvuči kao loš vic, pa je o toj temi dovoljno napisati – prema svecu i tropar. Za one kojima značenje ove frazeme nije poznato, može i ona narodna – našla krpa zakrpu.

Povod ovom medijskom cirkusu je jedna mnogo ozbiljnija tema, a to je povezanost vlasti i mafije. Kao urednik portala nova.rs i bio sam u dilemi da li se objavljivanje iskaza najgnusnijih ubica Belivuka i ostalih može opravdati interesom javnosti. Iz tih izjava se jasno vidi da su oni odlučili da se brane optužbama na račun predsednika države i ministra policije. Predsednik, premijerka, predsednik Skupštine, cela vlada i državni aparat, pa i sam specijalni tužilac i poslušni mediji upregnuti su da kleveću novinare i medije koji su objavili iskaze mafijaša, te da opravdavaju nezakonite postupke najviših predstavnika vlasti. Kao znak podrške novinarima koji slobodno misle i rade i mi smo se odlučili da prenesemo njihove tekstove.

Naravno da nisam poverovao da je ministar Vulin u ritopečkom podrumu kasapio i mleo ljude, ali verujem da su Belivuk i ostale Nevolje proizvod Vučićeve vladavine. Bili su njihovi prljavi vojnici, s jakim vezama u svim državnim strukturama. Oni su koliko do juče mogli sve, kao što je i mogao onaj Sale Mutavi, koga je čak i predsednik države javno branio kao finog momka, koji se samo ponekad potuče.

Nisam siguran da će iz ovog slučaja naprednjačka vlast izvući neki nauk, pre će pronaći nove Nevolje koje će vladati tribinama, prekinuti pogrdna skandiranja, a zauzvrat moći slobodno da diluju, po potrebi će ih i unajmiti da mlate opozicione aktiviste i demonstrante, da džipovima obilaze biračka mesta… Neki će naprasno postati i biznismeni i dobiti unosan poslić s državom.

Novinari koji su sad najviše napadani su o tome pisali godinama. Ova vlast se toliko isprepletala sa kriminalcima svih vrsta da se slobodno može reći da postoji samo jedan klan pod imenom – Srpska napredna stranka. Zato se ova vlast bori svim silama i za poslednji glas u nekoj zabitoj mesnoj zajednici, čak su i na te izbore ponegde slali „Nevolje u džipovima“.

Grčevito se bore da pokore i poslednjeg nezavisnog sudiju i tužioca, uništili su sve nezavisne institucije, korumpirali većinu medija i regulatornih tela. Ceo državni aparat i ljušture koje su ostale od institucija upregli su u odbranu vlasti jednog čoveka i njegovog klana koji broji 750.000 članova. Koliko je od tog broja dobilo posao u državnoj administraciji, a da nemaju nikakvo znanje i obrazovanje, koliko ih je kupilo neku diplomu… Odgovor je vrlo kratak – previše!

I da na kraju sumiram učinak devetogodišnje vladavine Aleksandra Vučića: razoreno pravosuđe i tužilaštvo, većina medija su besprizorni lovci na sve slobodno misleće ljude, najkraće rečeno – ovih devet godina je veliki moralni sunovrat za sve čestite građane Srbije. Više puta sam napisao i sad ću ponoviti i ovom prigodom: ova vlast počiva na lažima, samo nisam siguran da li svi na kraju i poveruju u sopstvene laži. Za neke znam da veruju.

(nova.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")