STAV

Igralište u Kolašinu: ko je nadležan

Šta bi se dogodilo da neko uzme kolašinski urbanistički pelcer i počne da postavlja ovakav mobilijar po crnogorskim trgovima, dok struka spava, a inspekcije ćute

1673 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Dječje igralište kao povod, a u pozadini, osionost, bahatost, lični i partijski interesi i, što je najgore, ćutanje struke i onih koji su plaćeni da preventivno reaguju, a to su inspekcije. Igraće se djeca do prvih kiša i mrazeva, možda i do izbora lokalnih u maju, onda će se ponovo planirati kao i do sada po naručenim instrukcijama političkih stranaka, lokalnih i drugih finansijskih moćnika. Struka će se utrkivati da ispuni želje investitora, a inspekcijske službe nezainteresovano će pratiti sve što se radi i gradi sjeverno od Smokovca.

Što se tiče samog igrališta i izjava opštinskih činovnika da je sve u skladu sa zakonskom regulativom, postavlja se pitanje ko je mjerodavan da o tome da sud. Obratio sam se nadležnim institucijama, glavnom gradskom arhitekti, koji je po zakonu nadležan da brine o prostoru, elementima tradicionalne gradnje i ambijentalnoj cjelini. U odgovoru iz kabineta gl. gradskog arhitekte se navodi da im se niko nije obratio za stručno mišljenje iz Opštine Kolašin. Urbanističko građevinska inspekcija se proglasila nenadležnom. Kabinet glavnog državnog arhitekte ćuti. Niko nije nadležan. Da li je baš tako.

Ko je nadležan da cijeni ove nove urbanističke vrijednosti, moderne stilove, avangardu i interakciju. Šta bi se dogodilo da neko uzme kolašinski urbanistički pelcer i počne da postavlja ovakav mobilijar po crnogorskim trgovima, dok struka spava, a inspekcije ćute. Onda opet pomislim kako bi lijepo bilo da se jedno ovakvo igralište postavi na Dvorskom trgu na Cetinju ili na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, na trgovima u Nikšiću i Mojkovcu, što da ne.

Kad smo kod Trga Vukmana Kruščića, do prije neki dan sam mislio da je to uređeni centar stare varoši, urbana cjelina još od 1886. Te godine poslao nam je tadašnji prvi ministar vlade, Božo Petrović, izaslanika Boška Martinovića da zajedno sa kapetanom varoši, Mirkom Bojićem, uredi glavnu pjacu. Pripomože im i Karlo Latinin maragun-majstor, koji je u to vrijeme bio angažovan na izgradnji Barutane, prve državne kapitalne investicije u Kolašinu. Od Glavne pjace, preko Njegošegovog trga, do Trga Vukmana Kruščića, tradicija urbanizma i planiranja traje više od 135 godina.

Ali, u izvještaju Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj, nadležnog za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova se navodi da se igralište nalazi na katastarskoj parceli broj 504/1 KO Kolašin upisana u listu nepokretnosti broj: 589 - Državna svojina opština Kolašin, po kulturi neplodna zemljišta površine 2.727m2. Postavlja se pitanje, ko nam je trg, urbanističko i istorijsko trajanje od 135 godina, pretvorio u ralo i po neplodne zemlje i utrinu. Ako je tako, onda je vjerovatno i po zakonu da se igralište postavi na livadi, kako se i traži u jednoglasno usvojenom amandmanu.

Vjerovatno se svi Kolašinci sjećaju koliko je znoja proliveno (o parama ne bih, a čini mi se nešto manje od „milion eura”) da se skocka trg, granitnim kockama uvezenim čak iz Ljiga u Srbiji, a sve po planu planera i arhitekte Miodraga Maraša, koji nas vrati u vrijeme Karla Latinina. Oslobodi nas Miodrag M. parkiranih kola ispred spomenika Veljku Vlahoviću, oslobodi se prostor za pješake i kulturna zbivanja. Sjetih se svečanosti povodom otvaranja „skockanog trga” i izjave jednog opštinskog funkcionera „da je civilizacijski iskorak imati trg samo za pješake, a mi u malom Kolašinu imamo dva trga, samo za pješake”. Da li je baš tako.

Neki novi, opštinski planeri su, već 2014, donijeli nove razvojne planove da Trg nije središe, pješačka zona i centar okupljanja i interakcije. U važećem Planu regulacije saobraćaja, na trgu „po kulturi neplodno zemljište” predviđeno je čak 20 parking mjesta. Nema mjesta za igralište, za pješake i kulturna dešavanja.

Postavlja se pitanje koji je plan višeg reda - ovaj saobraćajni iz 2014. ili ovaj privremenih objekata iz 2018. godine. Možda je i to dozvoljeno, jer je planom privremenih objekata planirano da se na kockama na Trgu Vukmana Kruščića može postaviti montažno-demontažno dječje igralište, koje vjerovatno stoji od maja do septembra, a potom se ukloni do sledeće sezone. Po upitu za slobodan pristup informacijama nijesam dobio odgovor ko je odredio da se od pomenutih 400 m2 namijenjenih za igralište odabere baš ovih 110 m2, na osnovu kog plana, ko je prostorni planer i na osnovu kojih je smjernica donio tu odluku. Kako je izvođač radova znao da baš na tom mjestu, a ne nekom drugom, ukloni kocku i krene sa izlivanjem betonsko armirane ploče. Ako je sve legalno i po zakonu, ko je dozvolio da se devastira prostor trga, uklone kocke i izlije betonsko armirana ploča koja je građane Kolašina koštala 5.383,49 eura (934,32 eura je PDV), a vjerovatno još toliko kad se ista bude uklanjala.

Na prostoru pomenutog trga 14. septembra 2021. otpočela je nelegalna gradnja, bez prijave gradnje koja je obavezna od strane invenstitora. Komunalna policija je dva dana obustavljala radove, a 16. septembra to je uradila i komunalna inspekcija i naložila obustavljanje radova zbog nedostatka dokumentacije. Istoga dana od strane predsjednika opštine je potpisan Obrazac 14, samim tim priznajući da je gradnja započeta mimo zakonskih normi, tj. radovi nijesu prijavljeni prema zakonu, 15 dana prije početka radova. Očigledno je da komunalni inspektori nijesu stigli baš sve da pročitaju i prouče.

U urbanističko tehničkim uslovima koje je izdao nadležni Sekretarijat aktom 05-3271/2 od 10. juna 2021. se navodi: U oblikovanju privremenih objekata poštovati vrijednosti prostora tako da objekti gabaritom, visinom itd. čine skladnu cjelinu sa izgrađenim prostorom. Privremene objekte koji spadaju u urbani mobilijar definisati na osnovu proučenih elemenata tradicionalne gradnje i primijenjenih materijala.

U dokumentaciji na osnovu koje je raspisan tender za nabavku mobilijara 9. avgusta 2021, od strane istog Sekretarijata izdata je i ovjerena specifikacija mobilijara. Problem je što ovaj mobilijar ne odgovara urbanističko tehničkim uslovima koje je izdao isti sekretarijat, a samo igralište nije montažno-demontažnog tipa.

Po ovom pitanju obratio sam se i glavnom gradskom arhitekti, koji je neobaviješten, urbanističko građevinska inspekcija se proglasila nenadležnom, a komunalni inspektori su na platnom spisku investitora tj. opštine. Ko je nadležan da donese sud po ovom pitanju.

Čitajući zvanična saopštenja izvršne i zakonodavne vlasti, oko podnesenog amandmana, više nego je očigledno da se oko izgradnje dječjeg igrališta nije pitala kolašinska struka (5 inžinjera i savjetnik-ekspert) i dva komunalna inspektora. Odluke su donosene iza zatvorenih vrata kabineta, dogovorom, možda i političkom trgovinom. Koliko su stručni ti što su dizanjem ruke aminovali ovu i druge važne odluke. Koliko i kako se radilo po pitanju odabira lokacije najbolje govore saopštenja manjeg koalicionog partnera.

Očigledno da je u Kolašinu već počela predizborna kampanja, jer ovakvih ceremonija otvaranja nije bilo ni kad je premijer dolazio u Kolašin. Kako reče predsjednik opštine u svom obraćanju - shvatamo koliko nam znače najmlađi, pa smo iz lokalne uprave radili na tome da imamo ovaj projekat i da ovdje imamo dječje igralište. Imali smo i drugačijih mišljenja, ali očekujemo da će i ljudi, koji su smatrali da ovaj projekat nije dobar, shvatiti da igralište može biti ovdje.

Pošto sam ja jedan od vjerovatno mnogih koji su bili protiv ove lokacije, devastacije prostora i urbane cjeline, ne mogu da shvatim i dalje sam u nevjerici da je ova skalamerija u više boja, postavljena u skladu sa zakonom na pomenutom trgu. Po meni ste devastirali gornji trg, kao što ste devastirali i prelijepu ideju koja je kroz amandan Demokrata jednoglasno usvojena od svih odbornika.

Autor je publicista

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")