STAV

Vlast pogubljena, DPS začaran

Parlament je zahvatila teška autoimuna bolest. Objašnjenja koja se daju nijesu za odrasle ljude. Ne liči na dobro, ali valjda ima još prostora da političku scenu uozbiljimo. I nijesu ideološke razlike prepreka. Nije ni manjak pameti. Prepreka su interesi: individualni, politički, grupni, svakakvi. Nezrelost i nedoraslost

9386 pregleda 181 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Haos i trvenja u vladajućoj koaliciji izazivaju razočaranje ukupne crnogorske javnosti željne mira, rada, reda, pravde i boljeg života. Ponašanje pobjednika nakon izbora 2020. vjerovatno će se izučavati jednog dana u analizama i radovima kao primjer političkog cirkusa i neodgovornosti. Obećanja građanima su zaboravljena, u javnosti se prezentuje neozbiljnost, uskogrudost, političarenje, ljubomora i netrpeljivost, što je zabrinjavajuće.

Stiče se utisak da mnogi protagonisti državne politike nemaju kapacitet niti za vođenje mjesne zajednice, a kamoli države. Baš je tužno ko se danas bavi visokom politikom i šta i koga građani biraju i podržavaju. Ako je za utjehu, nije to samo crnogorsko iskustvo nego i regionalno, pa i šire.

Ali mene zanima samo Crna Gora, ovdje živim čitavog života i nije mi svejedno kakva će nam biti država. Vladavina prava, institucionalno uzdizanje i borba protiv visoke korupcije i kriminala su u vrhu usaglašenih prioriteta ove vlasti. Ovo je temelj svake moderne demokratske države i od strane Evropske unije potenciran kao conditio sine qua non evropskih integracija Crne Gore.

Naravno i da nema EU, valjda smo dužni kao narod napraviti normalnu državu. Očekivali smo da će vlast prionuti na posao i da će se držati proklamovanih obećanja i prioriteta. Nažalost, to se do sada nije desilo. Postignuti su značajni rezultati samo u pojedinim sektorima (bezbjednost i finansije recimo) dok je u većini ministarstava rezultat više nego skroman. Neko će reći da se više nije ni moglo u situaciji kada Vladi od prvog dana o glavi rade oni koji su je izglasali. Da nije bilo Ure i njene principijelne i stamene politike, ne mogu ni zamisliti loše scenarije koji su se mogli desiti Crnoj Gori. Izgubili bismo povjerenje zapadnih partnera, pogubili bismo se iznutra, bilo bi jako loše za građane a dobro za one koji mute vodu.

Takvih ima na objema stranama. Da se DPS kojim slučajem iskreno i na pravi način reformisao, počistio bi ovaj nered brže nego što se misli. Ali nije se reformisao, boluje od balkanskih političkih bolesti doživotnog liderstva i strateške konfuzije. Građani Crne Gore zbog toga imaju slabu političku ponudu i opasnost od lošeg državnog liderstva u budućnosti.

Raduje da se nivo medijske i političke pismenosti građana iz dana u dan povećava pa ima nade.

Polako ali sigurno dolazimo kao vlast do dana D. Ukoliko ne usvojimo Zakon o tužilačkom savjetu, Zakon o porijeklu imovine i ostale zakone uz izraženu dinamiku sprovođenja istih u praksi, praktično prestaju razlozi da ovaj cirkus traje i dalje. Građani su umorni od političkih prepucavanja i uskratiće podršku parlamentarnoj većini. I to može biti ljekovito. Naknadna pamet neće pomoći.

Ideološke razlike u parlamentarnoj većini, za ostvarivanje modernih programa, ne moraju biti prepreka; evropsko iskustvo nam govori. Ako se postignu precizni dogovori oko programa Vlade, onda to ne mora biti problem. Ovdje izgleda dogovora nema. Iz ne znam kojih razloga, ključni konstituent vlasti bojkotuje parlament. Drugi konstituent pravi probleme oko usvajanja tužilačkih zakona uz neobjašnjive napade na kolege iz parlamentarne većine i tako redom. Parlament je zahvatila teška autoimuna bolest. Objašnjenja koja se daju nijesu za odrasle ljude.

Ne liči na dobro, ali valjda ima još prostora da političku scenu uozbiljimo. Bilo bi lijepo da ovaj tim uvede Crnu Goru u Evropsku uniju. Pa i zbog njegovog sastava, koji je dominantno prosrpski. Politički predstavnici naših Srba su se godinama žalili na diskriminisanost, ekskluziju, kulturnu i svaku drugu zanemarenost građana koje predstavljaju, te nedovoljnu ili nikakvu borbu protiv korupcije prethodne vlasti. Pitam sebe i crnogorsku javnost - ko smeta da se sve što žele za sebe i druge građane u građanskoj Crnoj Gori ostvari sada i odmah. Naravno, saglasno Ustavu Crne Gore. Imate većinu, imate vlast sa Urom om, a nema vas u parlamentu, ne borite se za interese svojih građana. I ne smije se zaboraviti da bez čvrstog stava građanskog pokreta Ura ove većine ne bi bilo.

I nijesu ideološke razlike prepreka. Nije ni manjak pameti prepreka. Prepreka su interesi: individualni, politički, grupni, svakakvi. Nezrelost i nedoraslost. To jeste za žaljenje. Građani odlučuju! Duboko vjerujem da će sve ovo prepoznati!

Autor je hirurg i član Predsjedništva GP URA

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")