STAV

Od lošeg ka katastrofalnom

Sva dosadašnja dešavanja pokazala su da naše građanske vrijednosti nijesu utemeljene i da je skoro sav angažman EU do sada bio farsičan

2288 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veoma težak period je za nama i pred nama!

Odmah nakon lokalnih izbora u Nikšiću bila je neophodna (medijska) objektivizacija nestabilne političke većine u Crnoj Gori, jer je strah od povratka kleptokratije zanemario praćenje bitnih društvenih vrijednosti i procesa. Period od izbornog procesa pod Trebjesom do aktuelne, godoizirane rekonstrukcije Vlade Crne Gore potvrdio je mnoge sumnje.

Notorna je činjenica da nakon prve izborne smjene vlasti nijesu bile moguće značajnije društvene promjene, ali od proteklih parlamentarnih izbora do današnjeg dana prioritetno imamo javne sukobe između činilaca vlasti, netransparetno institucionalno djelovanje, revanšizam „po dubini“ i identitetske tenzije. Sve ovo prati i nestabilna regionalna situacija, ali i još jedna nadolazeća globalna, energetska i prehrambena kriza.

Sva dosadašnja dešavanja pokazala su da naše građanske vrijednosti nijesu utemeljene i da je skoro sav angažman EU do sada bio farsičan! Ako i postoji sumnja povodom ovog opažaja, ona je otklonjena nedavnim istraživanjem Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije Damar-CG puls. Ovaj nalaz potvrđuje da „političari vještački pozicioniraju teme koje nijesu od prioriteta za građane i građanke Crne Gore, probubljujući tako podjele, zbog čega dominira uvjerenje da se država kreće u lošem pravcu, da prihodi građana i građanki nisu bolji, kao i da političke promjene donose talas revanšizma, a što je posebno opasno za veličinu i strukturu društva poput crnogorskog“. Ovakva situacija jeste produkt procesa koji je započet AB revolucijom, ali koji nije prekinut izborom nove političke vlasti. Umjesto najavljivanog diskontinuiteta, ovaj proces se u potpunosti vraća na svoja „dakićevska“ podešavanja. Šta su zajednička obilježja tadašnjeg „dešavanja naroda“ i aktuelne situacije? I tada, kao i sada, imamo permanentno otimanje realnog dohotka od građana i otvoreno podsticanje kleronacionalizma. Šta više, najavljenom netransparetnom i vanparlamentarnom ekonomskom reformom naši građani, na kraju 2022. godine, mogu ostati i bez zagarantovane zdravstvene zaštite!

I odnos Evrope prema trenutnom stanju u Crnoj Gori sličan je onom kojeg je imala 90-ih prema dešavanjima na prostoru nekadašnje SFRJ - posmatrač koji komentariše i najavljuje učešće! Nedavna najava sa sjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta da Brisel ima „prilično snažnu političku i ekonomsku moć“ kojom može uticati na razvoj Crne Gore i da mogu „početi sa medijacijom između polarizovanog društva i među političkim strankama kako bi počeli sa osnovnim reformama poput vladavine prava, slobode medija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“ zaista sliči na one koje smo i ranije slušali. I ne samo to!

Da ironija EU najava ovih dana zaista trči počasni krug, najbolje potvrđuje njihovo otvoreno priznanje da je Kristina Oana Popa, odnosno njihova „delegacija uključena u međustranačke pregovore“. Pored navedenog, kontradikcije EU imaju i svoj nastavak u konstataciji da je „progres ograničen i (da) u ovom trenutku imamo ograničene mehanizme da utičemo na to“. Naravno, ono o čemu građani Crne Gore, kao nosioci suvereniteta, ovih dana zaista treba da znaju, jesu teme koje iza zatvorenih vrata mešetare ambasadori vodećih članica EU i Velike Britanije sa određenim političkim prvacima! Shodno ovome treba drčno pitati - zašto o ovim zakulisnim dogovaranjima ćute mediji u Crnoj Gori?

Kada produbimo analizu postojećeg stanja, logično je zaključiti da i održavanjem referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore 21. maja 2006. godine zapravo nijesu (namjerno) okončane naše tranzicione turbulencije. Uz ovo, treba naglasiti da i tada započeta izgradnja državnih institucija nije valjano sprovođena! Ovo najbolje ilustruju izjave Mila Đukanovića i Duška Markovića date prije i nakon 30. avgusta 2020. godine! Sve što je u njima izrečeno, a tiče se postignuća Crne Gore na putu ka EU i njenog razvoja kao građanskog i tolerantnog društva, pa do najava o „odlasku u šumu“, u potpunosti zasjenjuje sve moguće satirične komade Branislava Nušića i Radoja Domanovića!

U nastavku ovog, dovoljno je istaći da je prethodna vladavina DPS-a i ortaka, očekujući pobjedu na izborima od 30. avgusta 2020. godine, namjenski odlagala reformu zakonodavnog sistema i povećanje transparentnosti javne uprave (Vlade sa njenim ministarstvima, nadležnim agencijama i lokalnim samoupravama), dok aktuelna, konfuzionirana vlast nema ni najavljene nacrte zakona o Skupštini CG i Vladi CG. Naravno, kao i njihovi prethodnici, novovaspostavljena politička elita ne progovara o otvorenim listama i mogućnosti samokandidovanja građana za odbornike na lokalnim izborima, kao i o nužnosti da se predsjednici opština biraju neposrednim putem. Najaviše da će od iduće sedmice Odbor za sveobuhvatnu reformu otpočeti sa radom u punom kapacitetu... Valja se zapitati - zašto javnosti nijesu predočavana određena zakonska rješenja u vezi izbornog procesa i tim putem vršen pritisak na DPS opstrukcije? Po ovom pitanju, važno je istaći da postoji osnovana bojazan da bi eventualni, vanredni parlamentarni izbori mogli biti održani u okvirima postojećeg izbornog sistema, jer neke od zakonskih izmjena nijesu moguće zbog ograničenih administrativnih kapaciteta i rokova koje određuju prateći, sistemski propisi.

Kao svojevrsni saspens, iščekivani rasplet naše političke zbilje, potpredsjednik Vlade CG to pompezuje kroz usvajanje Zakona o porijeklu imovine, kao i kroz njegovo interesovanje ko ga neće podržati i zašto prilikom parlamentarne rasprave. Prosto, čovjek iz ovakvog naboja izvodi zaključak da i njemu samome nije izvjesna ta, u ovom trenutku, ključna aktivnost - održavanje sjednica Skupštine Crne Gore!

Tek nakon njenog angažmana - zaokruživanja sastava Tužilačkog savjeta, izbora Državnog tužioca i sudija Ustavnog suda, odnosno imenovanja sudija zbog održavanja Opšte sjednice Vrhovnog suda, izbora predsjednika Vrhovnog suda što uslovljava izbog novog Sudskog savjeta, kao i izglasavanje predviđenih zakonskih akata, potpredsjednik i ostali eksperti, kao i njihovi svađavi podržavaoci, ako to oni zaista i žele, mogu očekivati da ih na kraju institucionalnog tunela konačno ogrije prva res iudicata (presuđena stvar) za korupciju i organizovani kriminal!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")