EVROPA KOD KUĆE I VANI

Angela Merkel odlazi, njen politički stil - ostaje

Merkel predstavlja onaj politički stil koji kod drugih političara treba tražiti lupom: vladala je 16 godina bez ikakvih afera, a odlukom da se više ne kandiduje na izborima postavila je mjerilo kako se slobodna predaja vlasti može obaviti s dostojanstvom i poštovanjem

2426 pregleda 0 komentar(a)
Merkel i Šolc, Foto: Reuters
Merkel i Šolc, Foto: Reuters

Iako je u početku bila potcjenjivana, kancelarka Angela Merkel je tokom 16 godina bila na čelu četiri vlade i savladala je čitav niz kriza. Sarađivala je s četiri američka predsjednika, pet britanskih premijera i četiri francuska predsjednika. O broju austrijskih kancelara ili italijanskih premijera i da ne pričamo. Predsjednici vlada ili država dolazili su i odlazili, a Angela Merkel je ostajala.

Zato je razumljivo da sada, naročito van Njemačke, mnogi ne mogu da zamisle ni Njemačku ni Evropu bez kancelarke. I pitaju se da li će ta ekonomski moćna nacija u srcu Starog kontinenta ostati stabilna i predvidljiva i bez Angele Merkel.

Nije važna snaga nego pouzdanost

Ona se susretala s teškim partnerima uzdržano, pragmatično i bez uzbuđivanja. Prema Donaldu Trampu ili Vladimiru Putinu ona je, uprkos svim provokacijama, uvijek nastupala opušteno. Svoj politički kompas često je pokazivala između redova - a to je van Njemačke često bolje uočavano nego u Njemačkoj.

Kancelarka se izborila za svoju poziciju u svijetu u kojem dominiraju muškarci. Nije pokazivala snagu, nego pouzdanost. „Potrebna nam je prije svega iskrenost prema drugima i, što je možda još važnije, prema nama samima“, rekla je 2019. u svom govoru na Harvardu. Pod tim se podrazumijeva, kako je naglasila, „da laž ne nazivamo istinom, a istinu ne nazivamo laži“.

Bila je mnogo manje sklona glasnim porukama, a mnogo više suptilnim gestovima. Sačuvala je mir i kad ju je prilikom jedne posjete Vladimiru Putinu u njegovoj ljetnjoj rezidenciji u Sočiju njuškao njegov veliki labrador - iako se ona veoma boji pasa. Tek sada, 14 godina kasnije, prilikom svoje posljednje posjete Kremlju, i u sred zajedničke konferencije za novinare s Putinom, pustila je da njen mobilni telefon zazvoni. Najjače i to dva puta!

Novi politički stil

Angelu Merkel su voljeli i poštovali zbog njenog načina komunikacije, čak možda i više van Njemačke, iako ona, naravno, ni u inostranstvu nije svuda samo omiljena. Morala je da donese čitav niz neugodnih odluka. Zbog njene čvrstine tokom finansijske krize Grci i danas imaju poteškoće, Italijani zbog pasivnosti po pitanju migrantske krize koja se nazirala mnogo prije 2015, Poljaci zbog njenog pristanka da se sagradi gasovod Sjeverni tok 2. Ali njene sporne odluke nisu nanijele veću štetu njenom ugledu koji uživa u svijetu.

Angela Merkel je predstavnica onog političkog stila koji kod drugih političara treba tražiti lupom: vladala je 16 godina bez ikakvih afera, a odlukom da se više ne kandiduje na izborima postavila je mjerilo kako se slobodna predaja vlasti može obaviti s dostojanstvom i poštovanjem.

Godine školovanja novog kancelara

Nije, dakle, nikakvo čudo što se mnogi u inostranstvu pitaju kakvu Njemačku će svijet vidjeti kada ode Angela Merkel. Uostalom, to pitanje postavljaju i mnogi Njemci. U njenoj partiji, Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), dugo su se čule kritike kako Merkel nije mislila na svog nasljednika ili nasljednicu.

Ali, ako se malo odmaknemo od tog uskostranačkog gledanja na politiku, s pravom se može postaviti pitanje da li je to tačno. Njen nasljednik, socijaldemokrata Olaf Šolc, četiri godine bio je zamjenik Angele Merkel kao vicekancelar. Stabilnost i kontinuitet su i za njega najvažnije smjernice njemačke politike. To znači da niko u inostranstvu ne mora da brine. Novi kancelar dovoljno dugo je učio kod Angele Merkel.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")