TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Kud puklo da puklo

- Na pamet nam ne pada da ikoga pitamo što ćemo staviti u naš sporazum. Potpisaćemo ga, crknite puknite, za dobro Crne Gore - dozlogrdilo je učestalo demokratsko sumnjičenje i najstaloženijem partijskom lideru Vladimiru Jokoviću

36193 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Arhiva Vijesti/Jelena Bujišić
Foto: Vijesti/Arhiva Vijesti/Jelena Bujišić

Petak, 10. decembar - Bilo je to zastiđe kakvo odavno nijesmo gledali u parlamentu. Negdašnji ljuti protivnici koji su jedan drugome podmetali čak i državni udar - DPS i DF - izveli su združenu ofanzivu na ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Nije mu dobra spoljna politika? Ma kakvi, razumiju se oni u nju taman koliko i u unutrašnju, ide im čovjek na živce zato što hoće profesionalne diplomate a ne partijske vojnike.

On služi bivšoj vlasti - gunđaju frontovci - sve su mu diplomate iz Ministarstva vanjskih poslova!

Jesu, neće ih valjda tražiti po komunalnim preduzećima. I bez kolektivnih optužnica i balkanskih špijuna, moliću, nije svaki zaposlenik u državnoj upravi služio depeesu, neko je morao da radi i ozbiljne državne poslove...

Više je partijskih službenika bilo u TV CG nego u MVP, inače Andrija Nikolić ne bi bio zaprepašćen non pejperom „o jednom par ekselans unutrašnjem političkom događaju“.

Pa, o čemu će Ministarstvo slati ambasadorima informacije ako ne o tom par ekselansu zbog kojeg tokom septembra telefoni u ambasadama nijesu prestajali da zvone.

Evropu smo o jadu zabavili ustoličenjem, sve ozbiljne države tražile su objašnjenje od naših diplomata. Što je trebalo da odgovore, sačekajte da o Božiću skoknemo do Podgorice. Ili po Božiću, dok parlamentarna komisija završi izviđaj...

Neshvatljivo je da jedan ministar u non pejperu denuncira predsjednika države, zgranut je bio Nikolić.

Zgražavaju se danima njegove bivše kolege, je li moguće da jedan novinar ne razlikuje citiranje od denunciranja.

A ja se još čudim kako je uspio da ministra Radulovića poveže sa slavljenjem Podgoričke skupštine. Od skoro hiljadu novinara, ispade da samo on ne zna kako je upravo njegova partija ne samo slavila nego i oživjela skoro sve odluke te skupštine. I to nakon što je, pod kodnim nazivom "Referendum 1992." organizovala reprizu njenog zasijedanja...

Sramota je reći da su neki ambasadori narušili ugled zemlje?

Jeste, ali samo ako ti ambasadori prethodno nijesu osramotili svoju zemlju solidarišući se sa koleginicom koja vjernike naziva stokom, a hram sramom. Sramotno je i slavljenje pobjede tuđe države nad svojom?

Jeste, ali je još sramotnije povezivati sa tim ministra spoljnih poslova svoje zemlje. On je u vlasti tek godinu, a momci iz Policijske akademije odavno su punoljetni, takvom patriotizmu obučavani su pod vladavinom DPS-a. Čija je izvorna himna "Srpska se truba s Kosova čuje"...

Uspjeli su, nažalost, da je utjeraju u četiri petine stanovnika Crne Gore, a neki od njih teško zaboravljaju...

- Ministru je neko napisao govor - primijetila je Draginja Vuksanović-Stanković ono što niko drugi nije...

Ono što svi primjećujemo već godinama, njoj nikako nije polazilo za rukom. Da bar jednom primijeti nešto neobično u radu svoga đuvegije, za čijim su krajem mandata svi crnogorski klanovi proglasili dane žalosti.

Nije izgleda primijetila ni da je svoju partiju zamalo prevela iz socijaldemokratske u nacionalsocijalističku. Kud ta sreća da je njoj neko pisao govore, ne bi joj Raško utrostručenjem glasova zviznuo onakav šamar na Cetinju.

* * *

Subota, 11. decembar - Ništa od obaranja Vlade, znale su vođe Fronta već u subotu ujutro odluku DPS-a koju će šef kluba poslanika saopštiti u ponedjeljak.

Da nam ni ovaj vikend ne prođe s mirom, na brzinu su smislili nebulozu od vraćanja mandata i u nju pokušali da uvuku partije manjinskih naroda.

Lideri Fronta, naravno, znaju da Ustav Crne Gore ne poznaje vraćanje poslaničkih mandata građanima. Moguće je samo skraćenje mandata Skupštine, ali tek ako to zatraže Predsjednik države, premijer ili 25 poslanika. Naravno da niko normalan to neće tražiti kad nema podršku 41 poslanika, ali Frontu je izgleda najvažnije da svakog mjeseca puca neki kaštig kojim se održava borbena gotovost uoči izbora. Nakon kojih će, kad god budu, opet ostati izvan izvršne vlasti.

- Ne puštaju nas u Vladu zato što smo Srbi - žaliće se glasno svojim glasačima, moleći u sebi boga da u nju nikad ne uđu.

Zato što, za razliku od zakonodavne vlasti, u izvršnoj vlasti ne mogu da se ponašaju kao opozicija.

* * *

Nedjelja, 12. decembar - Ništa od obaranja Vlade, procurelo je iz DPS-a. Razlog odustajanja - jučerašnja najava DF-a o vraćanju mandata. Ko će kome kao svoj svome, Front je to najavio zbog - odustajanja DPS-a.

- Bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine - (samo)uvjeren je bio DPS.

Koji će se đavo iz toga izroditi, ne usuđujem se da nagađam.

Kad je sa istom (samo)uvjerenošću uoči lokalnih izbora najavljivao da ima 41 glas za obaranje Vlade, uspio je samo da izazove paranoju zbog koje su sve partije krenule u potragu za nekim dragom đurovićem na državnom nivou.

* * *

Ponedjeljak, 13. decembar - Vlada je i zvanično pretekla, ali Pura je u teškom stanju.

- Ovo je fijasko opozicije i fijasko Demokratskog fronta, 14 poslanika pobijedilo je 67. Čestitam kolegama iz Demokrata i Ure što su nas preveli žedne preko vode - održao je Andrija Popović prigodan govor u ime obje ožalošćene familije.

Umjesto da uzvrati slavljeničkom zdravicom u ime obje pobjedničke partije, Boris Bogdanović je vaskrsnuo priču koju je davno upokojilo čak i omraženo državno tužilaštvo.

Na pitanje Vladimira Jokovića ko je ovih dana pregovarao da uzme desetine miliona i obori Vladu Zdravka Krivokapića, poslanik Demokrata pokrenuo je vremensku mašinu.

- Ovdje su se jednom nudile pare, zna se i u kom iznosu, zna se i kome je nuđen 21 milion eura - pokušavao je da bukom prikrije bruku koju je sam izazvao.

Ne, nije ga Joković pitao za prošlogodišnje milione. Nijesu ti milioni nuđeni za rušenje ove Vlade, nije ona ni postojala kad je prošlog novembra ta priča pokrenuta.

- Oni ovih dana, sa nekoliko desetina miliona eura na pregovaračkom stolu, pregovaraju o izdaji izborne volje građana... neka ovaj posao dovedu do kraja, neka uzmu ili daju pare ako im basta... - e, to su milioni za koje su ga pitali i Vladimir Joković i Miloš Konatar.

Za te milione Boris Bogdanović je 8. decembra, i to ove a ne prošle godine, optužio sve koalicione partnere u načelu. U pojedinostima, tokom replika u parlamentu, samo Uru.

SNP i Ura su, i pred parlamentom i pred cijelom javnošću, skinule ljagu sa sebe.

A ko su oni koji "ovih dana, sa nekoliko desetina miliona eura na pregovaračkom stolu, pregovaraju o izdaji izborne volje građana" - e, to će ostale kolege iz koalicije morati da rasprave sa Bogdanovićem.

* * *

Utorak, 14. decembar - Građanski pokret Ura, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, Albanska alternativa, Forca, Albanska koalicija „Jednoglasno“ i Savez građana CIVIS potpisaće memorandum o saradnji.

- To je put ka istinskom građanskom društvu, prvi put integrišemo manjinske narode sa nekim strankama sa kojima oni u prethodnom periodu nijesu imali značajniju saradnju - najavio je Dritan Abazović.

- Da li je ovo memorandum o saradnji ili pakt za rušenje Vlade - pitao je preventivno Boris Bogdanović.

- To je izdaja izborne volje građana - objasnio je njegov partijski kolega Vladimir Martinović.

Kad su Demokrate i DF postigli sporazum o promjeni temeljnog koncepta premijerovog ekspertskog kabineta uvođenjem osam ministarstava koje će voditi partije - niko im nije podmetao ni milione, niti rušenje Vlade.

- Na pamet nam ne pada da ikoga pitamo što ćemo staviti u naš sporazum. Potpisaćemo ga, crknite puknite, za dobro Crne Gore - dozlogrdilo je učestalo demokratsko sumnjičenje i najstaloženijem partijskom lideru Vladimiru Jokoviću - vidite šta u njemu piše, pa onda recite jeste li protiv ijedne tačke tog sporazuma...

U najkraćem, potpisnici memoranduma sarađivaće na pomirenju u Crnoj Gori, izgradnji građanske države, poštovanju Ustava, evropskoj budućnosti, snažnom ekonomskom razvoju, izgradnji socijalno odgovorne, pravedne i pravne države, zaštiti, unapređenju prava i integraciji manjinskih naroda, uspostavljanju ekološke Crne Gore u skladu sa principima održivog razvoja i zelene ekonomije...

Da ne dužim, ima toga još masa. Izgleda malo dosadno, ali izdajnički baš i ne...

* * *

Srijeda, 15. decembar - Na kakvu su izdaju spremni oni koji drugima crtaju metu izdajnika, objasnili su u istom danu moj omiljeni političar Nik Đeljošaj i meni omraženi tužilac Milivoje Katnić.

- Nuđena su nam brda i doline! Razumijemo toliko politiku, bio je to njihov poziv da zamijenimo Uru - razjasnio je Đeljošaj dilemu koji ih je dio vladajuće većine zvao da uđu u Vladu.

Vrijeme nuđenja - nakon događaja na Cetinju i ustoličenja mitropolita - potvrdilo je da većinski dio vladajuće većine uopšte nije gadljiv na zloupotrebu vjernika i crkve. Ovoga puta trebalo je da posluže za izbacivanje Ure iz vlasti.

Mjesto ponude - Vlada - razotkriva ulogu premijera. Zato što je teško povjerovati da kršni lideri prođu neopaženo kroz cijelu zgradu, a još teže da bez znanja Zdravka Krivokapića postanu članovi Vlade.

Epilog - imamo naš koncept i ne vidimo sebe kao zamjenu ni za koga, već kao partnera za one koji iskreno sarađuju s nama, uzvratili su lideri manjina diplomatskim jezikom.

Hvala na učtivosti, ali bio je to aperkat za pamćenje.

Gotovo istovremeno, ovacije za nokaut dobio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić:

- Specijalno tužilaštvo je pod velikim pritiskom Dritana Abazovića. Hvala Demokratama što su spriječile izbor Tužilačkog savjeta!

I smjenu glavnog specijalnog, da dodam za svaki slučaj, kad je već on zaboravio da zahvali...

* * *

Četvrtak, 16. decembar - Zahvalnost za državni praznik s Njegoševim imenom ide na adresu Demokrata, ali ne treba pretjerivati s pričom o njegovoj državničkoj mudrosti.

Ipak je u tom poslu bez premca bio njegov stric...