LAKAT U REBRA

Molitva pred izbore

Vraćanje krsta na Sahat kulu pokazalo je da vjerske zajednice, i pored tvrdnji da sjajno sarađuju, stoje na suprotnim polovima
21 komentar(a)
Sahat kula, Sat kula, Foto: Luka Zeković
Sahat kula, Sat kula, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.11.2017. 07:01h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović bi pod hitno trebalo da angažuje savjetnika za saradnju sa vjerskim zajednicima kome bi glavni zadatak bio da ispegla nesporazume gradske administracije sa predstavnicima vjere. Nezgodan tajming nesporazuma sa vjerskim zajednicama, u susret lokalnim majskim izborima, može biti opterećujući faktor, a može biti i inicijalna kapisla za neslućene obrte, dogovore i aranžmane, zbližavanje duhovnog života i svetovnih potreba pred izjašnjavanje naroda. Pod pretpostavkom da Stijepović želi da zadrži žezlo prvog čovjeka grada, i da mu tu šansu opet pruži njegova partija, biće zanimljivo koje će puteve pomirenja odabrati sa ovdašnjim vjerskim zajednicama. Koji zapisi i molitve tu pomažu?

Vraćanje krsta na Sahat kulu u Podgorici izazvalo je nezadovojstvo Islamske zajednice koja je tražila da se to obilježje nakon restauracije ne vraća na jedan od simbola grada.

“Postavljanje krsta na objekat islamske arhitekture građanskog karaktera ne predstavlja poraz pravne, stručne, istorijske i moralne argumentacije koju je ponudila Islamska zajednica i dio slobodnomisleće crnogorske javnosti, već je u pitanju ozbiljan udar na savremeni koncept građanskog i multivjerskog društva. Klerikalno-pristrasnim arbitriranjem i revitalizacijom srednjovjekovne misli i mitologije podriva se i sam strateški izbor Crne Gore za integracijom u društvo civilizovanih vrijednosti”, saopštili su iz Islamske zajednice.

Oni poručuju da će Islamska zajednica i muslimani Podgorice i Crne Gore imati nesumnjivo adekvatan odnos prema svim akterima ovog čina. Aludiraju na “parodičnu argumentaciju gradonačelnika Podgorice” da je riječ o pokazivaču, a ne krstu. Za svu rabotu Islamska zajednica nije htjela da okrivi Zavod za zaštitu spomenika, koji jeste vukao konce u čitavom dešavanju, već apostrofiraju Stijepovića i bivšeg minsitra kulture Janka Ljumovića. Dok se Ljumovića optužbe, kad je dao ostavku, nijesu mnogo ticale, Stijepoviću su kamen o vratu u predizbornoj kampanji.

I mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo reagovao je na vraćanje krsta na Sahat kulu kazavši da je zapanjen takvom odlukom i da se tom činu mogu radovati samo zlovoljni. I dio crnogorskih intelektualaca je tražio da krst zauvijek završi u nekom depou muzeja.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske pozdravili suvraćanje krsta na mjesto na kojem stoji od 1890. godine.

Vraćanje krsta na Sahat kulu pokazalo je da vjerske zajednice, i pored tvrdnji da sjajno sarađuju, stoje na suprotnim polovima.

Hoće li Sveti Vasilije među Koničane? Hoće li Koničani preko duhovnih stepenica Svetog Vasilija stizati do visokih svodova vječnog života, neizvjesno je. Prije nego li se, eventualno, izgradi hram Svetog Vasilija, što je najavljivala Mitropolija crnogorsko-primorska, na prostoru stare pijace, građani će moći da peru kola. Glavni grad je pomenuti prostor izdao na godinu dana za auto-perionicu, tik pored Doma zdravlja. Iz Mitropolije su zaprijetili Stijepoviću da će poništiti ugovor sa Glavnim gradom iz 2014. godine i pokrenuti sve sudske sporove oko zemljišta na području Podgorice, ako ne dozvoli gradnju hrama. Iz Glavnog grada su odgovorili da će se na tom prostoru graditi vjerski objekat, ali da nije određeno koje vjerske zajednice. I tvrde da pomenuti plac nije ni pominjan u ugovoru iz 2014. između grada i Mitropolije. Bacanje šampona za pranje kola u lice Mitropolije, tvrde mnogi, nije bilo potrebno Stijepoviću, dok drugi kažu da je time pokušao da namigne nekoj drugoj vjerskoj zajednici. Ili je sve to kalkulisanje i pozicioniranje u predizbornoj trgovini.

Pregaocu Bog daje mahove, tvrdi narodna poslovica, a sudeći po izjavi mitropolita SPC Amfilohija Radovića, i političari iz vlasti su imali potrebu da pred izbore prespavaju pod Ostrogom. Mitropolit nije htio o imenima političara, niti je pomenuo koji su izbori bili u pitanju, ali je za javnost prava poslastica da su ”oni koji sada vode Crnu Goru” imali potrebe da ovjere i kod duhovnika već ukalkulisanu pobjedu kroz biračke spiskove i svu pomoć elektronike.

Da duhovnici mogu prirediti scene iz holivudskih akcionih filmova, uvjerili su se prolaznici u blizni Delte, prije neki dan. Dva automobila, kojima su se vozili duhovnici Crnogorske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske uz škripu guma vijalili su se po kružnom toku i duž bulevara. Iz Crnogorske pravoslavne crkve prijavili su podgoričkoj policiji đakona Mitropolije crnogorsko-primorske Igora Balabana zbog incidenta.

Iz CPC tvrde da je kola u kojima je bio mitropolit Mihailo i arhimandrit Boris Bojović, vozeći se ka Cetinju, automobilom sustigao Balaban i vozeći se pored njih upućivao više pogrdnih riječi, pokušavajući da ih zaustavi. Oni su nastavili da se kreću ka Cetinju i” uspjeli su da mu umaknu”.

Pretpostavljam da nijedan od dva vozača nije čitao knjigu Robina Šarme “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”.

Virtuelni savjetnik gradonačelnika Stijepovića za pitanje saradnje sa vjerskim zajednicama mora biti neki čovjek sa raznolikim moćima, čarobnjak… Da su mu svi simboli raznih konfesija podjednako dragi.

Da ima moć da krst pretvori u pokazivač i obrnuto, a da mu niko ne zamjeri. Ujedno da bude spreman da nagazi gas do daske i upravlja kolima u krivini, makar kao dvojica duhovnika koji su se vijali duž

Cetinjskog puta kao u američkim akcionim filmovima. Ali da je kadar i svaku ruku da umije…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")