KOSMOS ISPOD SAČA

Pismo Crne Gore Djeda Mrazu

Da znaš Djeda Mraze, imaćeš problema ti kod mene. Čim kročiš u Crnu Goru pitaće te jesi li ti Djeda Mraz, Đeda Mraz ili Deda Mraz

25527 pregleda 144 reakcija 54 komentar(a)

Dragi Djeda Mraze, ja sam Crna Gora, država na Balkanu. Znam kako ovo u startu zvuči, dovoljno da te zaboli glava.

Ne znam tačno koliko godina imam. Jedni tvrde da sam stara 1000 godina, drugi da imam nekoliko vjekova u prkno, a treći da ne postojim uopšte. Za sad imam grb, zastavu i problematičnu himnu, imam i narod kakav je da je. Najbolje da ti procijeniš sam.

Prije nego pređem na poklone, za početak, ne znam što da ti kažem, kojim putem najbolje da kreneš ka meni. Znam da imaš sanke ali izbjegavaj ako ikako možeš Podgoricu, jer su stalno protesti, a trenutno su aktuelni autobusi koji zakrče čitav grad.

Imamo autoput, ali nešto nam slabo ide. Nikako da ga dovršimo. Da krenemo njim “u budućnost”. Tako da prva želja neka bude to, ako može da središ da se ovaj autoput konačno završi. Ne može nam niko doć, ni mi đe poć, a i ti bi se manje cimao.

Valjalo bi da doneseš i rešenje za Aluminijski. To je zapravo KAP, kombinat aluminijuma Podgorica. Vazda neki jadi sa tom fabrikom, pa to kad bi mi vidio, da se nešto završi oko toga, kamen bi mi sa srca pao.

Nemoj mi samo donijeti političkih partija. Toga imam i preko glave. Niču kao pečurke, ali ne one jestive, nego one od kojih te stomak gadno zaboli. Želim da doneseš neke konkretne stvari. Ne mogu se sve zapakovati, ali bi nam neka rešenja bila korisna. Svima svmo se obraćali, slabo je što imalo vajde, pa evo i kod tebe da probam.

Ako možeš da središ da muževi više ne tuku žene. Kod nas to nije nesvakidašnje, već je to skoro pa praksa. Bilo bi dobro da se taj užas iskorijeni.

Bilo bi dobro i da središ još jednu stvar. Kad se dijete izjasni da voli koga voli, da ga otac ne izbaci iz kuće jer voli. Očevi često smatraju da je pogrešno voljeti isti pol, drugu naciju ili religiju.

Strava bi bilo da se riješimo kamataša i reketaša. Ovi prvi su oni što ti daju pare na kamatu pa te posle jure, a ovi drugi su oni što ti vise za vratom da im plaćaš zaštitu ako kreneš u kakav biznis. Ista govna, to hoću reći.

Vjerujem da ti svi traže da im nešto doneseš, a ja evo tražim da odneseš. Nosi naša dva klana iz Kotora. Nosi ih što dalje, na neku osamu. Neka se nose.

Imam sunca, mora, planine, jezera, parkova i finih ljudi koji ne mogu doći do izražaja od nesoja. Zato ponesi nesoje ako ikako možeš. Da prodišem.

I da znaš Djeda Mraze, imaćeš problema ti kod mene. Čim kročiš u Crnu Goru pitaće te jesi li ti Djeda Mraz, Đeda Mraz ili Deda Mraz. Ne umijem te naučiti što da kažeš.

Za kraj, da znaš Djeda Mraze, mnogo od tebe očekujemo, ali ti si nam velika nada!

Voli te i vjeruje u tebe sva Crna Gora!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")