POZDRAV DOMOVINI

Prti 2022.

Građani će sjedjeti za punim trpezama u kućama od čokolade, a zbog rezervi nafte svi će biti milioneri kao otac nacije. Državnoj kasi neće nedostajati neusvojene akcize, jer će biti puna oduzete nezakonite imovine kumova i partijskih drugova

25968 pregleda 136 reakcija 19 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Nakon što je trijumfalno završio prvu godinu mandata, premijer će početak nove 2022. provesti negdje iznad Bioča. Ispuniće još jedno obećanje i pomagati kineskim neimarima kojima pauze traju po cio dan. Prepun antitijela i u pregalačkom zanosu, koordinisaće građevince kao Dritan sektor bezbjednosti. Da bi se radovi završili prije Savindana, mladi eksperti će odložiti kalkulatore i priključiti se radnoj akciji Smokovac-Mateševo. A ako Kinezi opet probaju da prolongiraju otvaranje, šef svih eksperata će ih razgoniti na buljuke kao Boško Jugović u pjesmi. Odložiće vakcinaciju u Cucama da bi odbranio tvrdu vjeru premijersku. Jer kad već Crna Gora može, moraće i crvena vrpca prije kineske Nove godine.

U pauzama mobe na autoputu, ministri japiji će spremati nove ekonomske paketiće za vesele birače. Kada Evropa sad after bude pri kraju, najaviće još neki Maršalov plan da praznična žurka potraje bar do lokalnih izbora. U tim planovima građani će sjedjeti za punim trpezama u kućama od čokolade, a zbog rezervi nafte svi će biti milioneri kao otac nacije. Državnoj kasi neće nedostajati neusvojene akcize, jer će biti puna oduzete nezakonito stečene imovine kumova i partijskih drugova. Ni u novim ministarskim planovima neće biti nezaposlenih nepomenika, ali hoće ekonomskih državljanstava i sumnjivih američkih firmi. Crna Gora će biti spašena dužničkog ropstva kao ministri od pogroma interpelacije.

Dok nova bogougodna stranka bude rasla u Vladinom dvorištu kao čarobni pasulj, dva mlađa lidera će čuvati svoje biračko tijelo akcionim planovima kojima se do Evropske unije dolazi korakom od sedam milja. U tim agendama pravosuđe će biti kao iz Dritanovih tvitova, a reformski zakoni usvajaće se ko na traci. Švercerski kanali biće zaustavljeni kao ministarska divlja gradnja, a institucije relaksirane od partijskog pritiska. Neće se suditi ni po babu ni po kumovima već po pravdi Brisela istinoga. Parlament će raditi na solarni pogon, a Vladu će skinuti sa aparata. Do finala Lige šampiona ili bar dodjele Oskara, ruka pravde će ispuniti još poneki dječački san. Ako stigne paketić od Eskobara, ispuniće i onaj najveći.

Otac nacije neće početi godinu trijumfalno, iako će januarske dane provoditi u sunčanom Dubaiju. Dok mu ruka pravde najavljuje penziju, vagaće da li da se vrati kohabitaciji ili iz iseljeništva proglasi povlačenje. Jer procenti se smanjuju kao koalicioni potencijal, a stranci opet hoće nekog Lukšića da glumi reforme i traži zdravo tkivo na našminkanom pokojniku. Ali šef nasljednika neće birati među boškovićima i markovićima, no će partiju predati nekom od mlađih klonova vičnih dizanju obrve. Ljekaru ili kakvom drugom diplomcu, da mladošću parira Aleksi i Dritanu a školom profesoru Zdravku. Šef će mu sa tribina čuvati leđa, a nikolići paziti kao Bajro Župić da ga funkcija ne ponese.

Ali crnogorski radnici i poštena inteligencija neće mariti za te dvorske kombinacije. Pod umirujućim dejstvom „Evrope sad“ partizani, komite i četnici zaboraviće svaku političku i nacionalnu traumu. Sjedjeće izdignuti na punim takulinima, kao na tronovima, i kucati u ministarski kalkulator. Po radničkim kućama će se piti cijeđena pomorandža i jesti avokado. U punoj potrošačkoj korpi niko neće primijetiti da je hljeb 65 centi. Majke troje i više đece će od nadoknada štedjeti za ljetovanje u Antaliji, a u Delti će se trošiti babina uvećana penzija i poneki dječiji dodatak. Zbog prevelikog broja laureata, Medalja za minimalnu cijenu rada i Orden dječijeg dodatka nosiće se naizmjenično po kvartalima. Potencijalni demohrišćani će se moliti za zdravlje glavara, a građanisti im držati slike u punom novčaniku.

Ako žele da praznično raspoloženje potraje bar do maja, eksperti i mladi lideri moraće da izvuku još ponekog zeca iz Maršalovog plana. Kad je već bilo za poslaničke povišice, moraće se naći koji euro i za profesore i očeve troje i više nezaposlenih. Jer ako se ako se ekspertski kalkulatori pokvare, moglo bi se ostvariti proročanstvo vladike Irineja Bulovića i prije juna. Ako tvrda vjera ministarska bude kao obećanje kineskog građevinca, valja očekivati uličnu interpelaciju čim gora zazeleni. Džaba će biti besa vicepremijerska i Milova penzija, ako se ljuti rebalans bude polagao na ljutu dužničku ranu. Zapištaće nejač željna dječijeg dodatka i zagrajati do juče sretan radnik. Dići će se korisnice nadoknada kao majke devet Jugovića, da kukom i motikom jure mlade eksperte. Da pitaju đe su naše pare kao profesor Branko ambasadorku Popu. Ako im eksperti ne budu umjeli odgovoriti, više ih neće spasiti ni nebeska sila ni manjinska vlada.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")