KOSMOS ISPOD SAČA

Sve je to normalno

Nenormalno bi bilo da je DPS nastavio da vlada Cetinjem, jer je i prolazniku, pa i strancu jasno da je taj grad nezasluženo oronuo, i da mu treba reset, treba mu udar elektrošoka da bi se probudio

12296 pregleda 180 reakcija 20 komentar(a)
Milena Vujačić, Foto: Foto:Mediabiro
Milena Vujačić, Foto: Foto:Mediabiro

Sve je komično. Već nakon ove prve rečenice pojaviće se “zamjerala” što repetiraju tastature za komentarisanje. Žele smrtnu ozbiljnost svakodnevno. I neka. Treba. Jeste sve vaistinu komično, jer smo u roku od par mjeseci sa glavne teme “vjeroispovijesti” prešli na “fotelje”. Kao na klik.

Odavno nije bilo ljepše scene od one u kojoj se mlada Milena Vujačić penje da zauzme mjesto predsjednice skupštine grada Cetinja. Trenutak u kojoj se stari foteljaš dvoumi da li da joj pruži ruku i kojim putem da siđe sa prijestola je takođe komičan. To je trenutak promjene, koja je važna po sve ljude u Crnoj Gori, ne samo po građane Cetinja. Neko se penje, neko silazi. Rotacija je moguća, promjena je moguća i nije se desio smak svijeta, sunce je i sjutra izašlo, “sve je to normalno”.

Nekad su nas ubjeđivali da ono što su uradili Darko i Azra, da je legitimno. Sad se desio sasvim drugačiji korak, mnogo pošteniji, koji je posledica post-izbornih dogovora i pregovora. Ali se vječni foteljaši pozivaju na “Izdaju Belvedera”. Mit i nije loša koncepcija ako se pravilno koristi. Neki mitovi mogu da traju stoljećima, a Belveder je potrošen i obesmišljen u svega nekoliko mjeseci. Postao je podloga za MEME i stilska figura kojoj se Draginja direktno obraća Belvederu kao sagovorniku. Dakle, predimenzionirano, izrabljeno, pa zatim obesmišljeno, zloupotrijebljeno i na kraju iskarikirano.

Još je zdravije po Crnu Goru ako SDP Cetinja nije slušao direktive iz centrale SDP, to bi konačno značilo da u partijama i dalje postoji još neko ko misli svojom glavom. Gotovo uvijek sve partije dižu ruke i “jednoglasno” donose odluke. Desi se ponekad da neko bude uzdržan, ali suprotna mišljenja nisu praksa, a bilo bi normalno da ima i toga.

Đurašković je jednom rečenicom prozvao intelektualce, odnosno, uzvratio je. Digla se frka tolika da je Raško morao da odradi krizni PR, kao što se Aleksa izvinjavao u tuđe ime i svaljivao krivicu na svoja pleća, tako i Raško udari sebi bič po leđima, takođe teatralno. Nije da nije i to komično. Nije se dizala prašina prije par godina dok su neke bebe na ljubičastim televizijama kroz prljavštinu u “Minut, dva” svakodnevno provlačile ljude. To nije bio skandal, to je bilo legitimno. Tada.

Biće super da SDP ide u korak sa Starom gardom. U startu je nezamislivo, ali je dobro jer će jedni drugima biti korektivni faktor. Motriće na svaki korak. Biće sigurno i nesuglasica koje će biti zanimljive, jer je na Cetinju sve spektakl. Ali ovoga puta, biće to spektakl koji nije na ivici pucnjave. Mogu da pucaju samo koalicije, pa da opet shvatimo da je i to normalno, jer to je politika, a politika je nenormalna u 2022. godini.

Nenormalno bi bilo da je DPS nastavio da vlada Cetinjem, jer je i prolazniku, pa i strancu jasno da je taj grad nezasluženo oronuo, i da mu treba reset, treba mu udar elektrošoka da bi se probudio. Možda je ova koalicija taj udar, možda i nije. Samo će vrijeme pokazati.

Da je nastavljeno po starom, svakako bi gradu bio kraj. Ovako, ima neke nade.

Sve je to normalno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")