STAV

Od opasne deponije do solarne elektrane

Na nama je da pametno odaberemo: urvanje prirode, preskupi i ko zna kad završen projekat izgradnje HE Komarnica, ili iskorištavanje bazena crvenog mulja i još sličnih lokacija sa ekspresnom izgradnjom solarnih elektrana koje

8855 pregleda 60 reakcija 13 komentar(a)
Bazen crvenog mulja, KAP, Foto: Vasilije Bušković
Bazen crvenog mulja, KAP, Foto: Vasilije Bušković

Zakoni, prostorni planovi, strategije razvoja ovoga ili onoga… teško da je ijedan dokument napravljen posljednje dvije decenije a da nije rađen po volji privilegovanih pojedinaca. Ako država nije imala viziju, imali su njeni tajkuni: revnosni, na vrijeme su ucrtavali male i velike elektrane, kamenolome, vjetrenjače, eko i etno sela i gradove… da bi sve što su radili, na kraju, bilo po zakonu. I nije im bilo sveto je li to zaštićeno područje, smeta li to lokalnim stanovnicima, UNESCO baštini i slično.

Za to vrijeme, državna uprava samo je ucrtavala njihove želje i zamisli, bez ikakvog otpora ili kritičke svijesti.

Isto tako, bez ikakvog filtera, država je nasljeđivala projekte još iz vremena komunizma i uklapala ih u planove i strategije. Nije odustala od Morače, Tare, isušivanja Skadarskog jezera... Zamislite samo projekat isušivanja međunarodno značajne močvare, koju štiti nekoliko međunarodnih konvencija, a kojima je Crna Gra dobrovoljno pristupila, da bi, pazite sad, Crna Gora dobila 14 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta koje, znam dobro, iz Bjelopavlića sam, masakriramo radi izgradnje hangara i kuća.

Cijevna je u gornjem toku stavljena u cijev, kroz kanjon na našoj strani provučen je međunarodni put. Kroz kanjon Morače se odavno saobraća, kanjonom Tare vozimo splavove i auta i uspješno mutimo njenu vodu i devastiramo korito izgradnjom autoputa. Pivu smo odavno potpili, kroz Mrtvicu organizujemo planinarske ture.

Jedini kanjon u državi koji je ostao netaknut, u izvornoj svojoj ljepoti, jedinstvenosti i surovosti je - Komarnica. Neprohodan, on je bioreaktor i inkubator divljači u tom dijelu države, te riznica flore Crne Gore.

Hidroelektrana Komarnica planirana i imaće značajan uticaj na Park prirode Dragišnica Komarnica i emerald područje Bernske konvencije Komarnica.

Zašto EPCG ne napravi otklon od projekata iz doba dinosaurusa pa napravi dobru stvar za ovu zemlju. Evo rješenja za trećinu struje od HE Komarnica: bazen crvenog mulja, opasna deponija KAP-a, može da posluži u sljedeće svrhe: ima površinu od 0,42 km2. Na toj se površini montira za kraće od godinu dana 42 MW fotonaponskih sistema (ne za sedam ili deset, koliko će trajati izgradnja Komarnice (obično se ti rokovi produže)). Godišnja snaga ove solarne elektrane postavljene na sterilnoj deponiji iznosi 60-66 GWh (a instalirana snaga Komarnice je 213 GWh). Izgradnja megavata solarne elektrane, s obzirom da se tu već nalaze visokonaponski dalekovodi i ostala prateća infrastruktura, koštala bi manje od 40 miliona eura (izgradnja Komarnice, procjena iz 2020.godine (otad je sve poskupjelo i više od 50%) koštaće, po sadašnjim cijenama, oko 300 miliona. Do kraja izgradnje, ko zna koliko će biti završni račun).

Zašto crveni mulj: zato što novim prijedlogom Zakona o otpadu koji će se naći u skupštinskoj proceduri opasne industrijske deponije dobijaju status "javnog interesa" i o njihovoj sanaciji brine država. A ovo je dobar način: presvlačenje deponije vodonepropusnom folijom, njeno konzerviranje i instalacija fotonaponskih panela.

Izgradnja solarne elektrane na crvenom mulju rješava problem (beskorisne) sterilne deponije, ne zauzima prostor, ne remeti prirodni sklad, ne uništava ni jednu travčicu ili ptičicu, ne otvara konflikte sa lokalnim stanovništvom i ne zabada prste u oči međunarodnim konvencijama koje smo potpisali. Sa okolnim (sterilnim i kontaminiranim) zemljištem, solarna elektrana može da se podigne na duplo veću snagu, bez štete po prirodu.

A što je sa ogromnom površinom deponije Lovanja u Tivtu, napuštenim kamenolomima i mnogo čim još što bi moglo poslužiti kao razlog za NE hidrolektrani Komarnica.

Na nama je da pametno odaberemo: urvanje prirode, preskupi i ko zna kad završen projekat izgradnje brane Komarnica, ili da iskoristimo bazen crvenog mulja i još mnogo sličnih lokacija sa ekspresnom izgradnjom solarnih elektrana koje će već naredne sezone upumpavati u naš elektro sistem čistu energiju, bez ikakvih konflikata.

Autor je ornitolog

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")