TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Bolje pakt nego rat

Tokom kampanje za lokalne izbore dosadašnji partneri u Beranama razmijenili su toliko teških uvreda i optužbi za izdaju da ih je teško zamisliti zajedno i za pregovaračkim stolom, a kamoli u budućoj zajedničkoj vlasti

29227 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opština Berane, nakon otcjepljenja Petnjice, ima manje od 30.000 stanovnika.

Dvije trećine Beranaca nastanjene su u selima u kojima elektro-mreža uglavnom datira iz doba druga Tita. Vodovodnu i kanalizacionu uglavnom nemaju.

Ne stoje bolje ni sa odlaganjem otpada, zbog jednog smetlišta zamalo je ne tako davno izbio lokalni građansko-seoski rat.

Imaju i puteve, ali su uglavnom u takvom stanju da se njima lakše saobraća pješke nego automobilom.

Beranska privreda u crnogorskom bruto domaćem proizvodu učestvuje sa oko dva-tri procenta. Negdašnji industrijski grad sad uglavnom - 81 posto - živi od trgovine i ugostiteljstva.

Industrija, poljoprivreda i građevinarstvo zajedno staju u preostalih 19 procenata.

Opština Berane druga je po broju nezaposlenih, odmah iza Podgorice...

O tome se u predizbornoj medijskoj promociji većine stranaka uglavnom - ćutalo...

* * *

U Beranama se 27. marta održavaju redovni lokalni izbori, na kojima pravo glasa ima manje od pet posto crnogorskih birača.

Uprkos tome, kampanja je izgledala kao da u njoj učestvuje sva Crna Gora. Predvođena obezglavljenom Skupštinom, raspuštenom Vladom i dobrodržećim Predsjednikom.

Po retorici, bila je sličnija obilježavanju 81. godišnjice ulične pobune protiv Trojnog pakta, nego uvodu u glasanje koje će dati mirnodopski rezultat sličan onom od prije četiri godine.

- Izdao je naše litije, izdao je našeg Đeda, izdao je našu crkvu - optužuje jedan od lidera bivšeg partnera s kojim je 30. avgusta zajedno jurišao na glasove 42,26 odsto beranskih Srba.

Da pridobiju birače DPS-a očigledno nijesu ni pokušavali, inače bi tu "našu crkvu" zaobišli u širokom luku.

- Sud naroda niko nije izbjegao - prijeti partija sklona inkviziciji, čim se prethodno zakune u odanost evro-atlantskim tekovinama i gorepomenutoj crkvi.

- Ustani, odbrani, pobijedi - odjekuje komanda kurira Save Kovačevića omanjoj četi, kao da je pred njima Peta proleterska.

Bolje pakt nego rat, čekam da u nacionalni TV-studio uleti neka novinarka sa sve transparentom. Prije nego što se ostvare slutnje proroka iz Banjana kako je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina.

* * *

Nije pominjao invaziju, ali zazvučala mi je baš opasno prijetnja Aleksandra Vučića tokom kampanje u Kikindi. Nakon što je odbijen zahtjev za otvaranje biračkih mjesta u Beranama, Sutomoru i Budvi, u susret predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima 3. aprila u Srbiji.

A onda je, kao uzgred i čisto informativno, najavio sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj će "biti riječi o svim efektima rata u Ukrajini i svemu što se zbiva u Evropi i svijetu".

- Očekujte svašta, Vlada Crne Gore zabranila je glasanje u Beranama i pojedinim mjestima za naše izbore, a Kurtijeva Vlada je tražila da priznamo nezavisnost Kosova da bi organizovali glasanje. Znate kakav će odgovor da dobiju - odgovor ozbiljnih i odgovornih ljudi, ali će biti sa dalekosežnim posljedicama?!

U znak podrške prijatelju, Andrija Mandić pokušao je za početak da anticipira bliskosežne posljedice tog odgovora.

- Crna Gora je od Srbije nedavno tražila brašno, ulje, šećer i drugu robu široke potrošnje...

Tačno, i nije joj prvi put ni da traži, ni da plati to što je tražila. Od Srbije ili bilo koje druge države.

A što je bilo sa dalekosežnim posljedicama i prijetnjom da se nakon odgovora Srbije može očekivati svašta?

- Moramo da bude pametni, da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir - prošaputao je pacifikovani Vučić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i nastavio predizbornu kampanju.

* * *

Kampanju za glasove Srba, ali ne u Srbiji nego u Beranama, nastavila je i odlazeća Vlada.

Nakon što je Zdravko Krivokapić konačno shvatio da se "Evropa sad" pretvorila u Berane nikad, odlučio je da pritvrdi nedavnu vlastitu izjavu čijim je interesima služio kao premijer.

To što je odlukom da se 3. aprila ipak otvore glasačka mjesta u Budvi, Sutomoru i Beranama pokazao koliko drži do svog dostojanstva, neka raspravi sam sa sobom.

Snishodljivost koju je, ko zna koji put, pokazao prema Srbiji, tretirajući njene državljane kao važnije i više vrijedne od državljana Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, dužan je da objasni pred građanima Crne Gore.

Zato što je "drugorazrednim" građanima iz te dvije susjedne države glasanje bilo omogućeno isključivo u - ambasadama i konzulatima...

* * *

Vrijeđanje protivnika u kampanji za Berane, prijetnje Aleksandra Vučića i poslušnost Zdravka Krivokapića ostale su ove sedmice, ipak, u sjenci skandalozne izjave poslanika Marka Milačića.

- Dritan Abazović sarađuje sa Aljbinom Kurtijem u promociji nacionalističkih projekata.

- Teritorijalni apetiti Aljbina Kurtija pokazuju jasno zbog čega je srušena jedina demokratska vlada Crne Gore, zbog čega je smijenjeno evropsko rukovodstvo Skupštine.

- Građanski pokret Ura nije građanska partija, nego našminkani nacionalistički krokodil, sa teritorijalnim, kulturnim i bezbjednosnim pretenzijama prema Crnoj Gori.

- Od Abazovića tražimo da hitno pošalje direktnu i nedvosmislenu poruku da od trgovine teritorijom Crne Gore u ime bilo kakvih odnosa ili benefita nema ništa.

- Nema tih 'dobrosusjedskih' odnosa i koristi koje će ovaj narod podržati na štetu teritorije Crne Gore, pa i ako je poklonoprimac te nekretnine koju ste zacrtali i zamislili, lično Vaš komšija i sunarodnik iz Ulcinja...

Da ne prepisujem dalje, nadam se da u Državnom tužilaštvu čitaju bar neke dnevne novine.

Da su za optužnicu zreli ili Marko Milačić ili Dritan Abazović, u to sam sigurna.

A zašto već dva dana ćute svi državni tužioci - to samo oni znaju...

* * *

Da ne bude zabune, svi članovi Ure na čelu sa liderom postali su "nacionalistički krokodili i veleizdajnici" zbog izjave koju je dao - premijer Kosova. I to ne prvi put.

- Nadamo se da će Crna Gora uskoro imati novu vladu sa kojom možemo da razgovaramo i rješavamo pitanje teritorije. Održali smo zajedničke sastanke vlada sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a nadamo se da ćemo to uraditi i sa Crnom Gorom nakon formiranja nove vlade - eto to je rekao Aljbin Kurti, optužujući neku od ranijih kosovskih vlada da je "nepravedno i greškom Crnoj Gori dala 8.200 hektara".

Iste te tvrdnje većina kosovskih državnika iznosi punih dvanaest godina. Još otkako su ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova prvi put postigli načelnu saglasnost da se poštuju granice "priučenih boljševičkih kartografa".

Parlament Kosova ratifikovao je Bečki sporazum o razgraničenju koji su 2015. potpisali predstavnici dvije države.

Od tada Priština traži razgovor o njegovoj reviziji, ali nikad nikome nije na pamet palo da zbog toga bilo koga iz Crne Gore optužuje za veleizdaju.

Ne bi ni Marku Milačiću, da se njen mandatar ne zove - Dritan Abazović.

P. S. Recite ljudski da nećete na vlasti Albanca nego Svetosavca, napisala sam u oktobru prošle godine kad su društvene mreže bile preplavljene šovinističkim ispadima zbog prvog javnog suprotstavljanja vicepremijera Dritana Abazovića premijeru Zdravku Krivokapiću. Ništa se nije promijenilo, osim što se tim ispadima anonimusa pridružio jedan poznati pripadnik zakonodavne vlasti i što preostalih 80 - ćuti...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")