STAV

Milioni za bivše funkcionere

Crna Gora je država sa enormno velikim brojem funkcionera, koji iskoriste „bijeli hljeb“, otpremnine i druge privilegije, nakon odlaska sa funkcije

3936 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Građani Crne Gore su relativno malo upoznati kuda se odliva novac iz državnog budžeta, ali im je poznata činjenica da crnogorski funkcioneri (poslanici, ministri i mnogi drugi), nakon odlaska sa funkcije, godinu dana iz budžeta primaju naknadu u visini plate, koju su primali dok su radili, na šta se troše milioni eura godišnje. U januaru 2022. godine za 133 bivša funkcionera isplaćeno je 270.000 eura, a mjesec dana ranije, za njih 168 isplaćeno je 365.000 eura. U februaru 2022. godine, Centar za građansko obrazovanje, Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore, uputio je inicijativu za izmjene čl. 36 Zakona o zaradama u javnom sektoru i čl. 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Predlažu se skraćenje perioda primanja i smanjenje iznosa funkcionerskih naknada, uz još neke bitne izmjene, koje predstavljaju “spoj dobrih rješenja iz država regiona”. (rtcg.me) Pošto je Skupština u blokadi, o sudbini ove inicijative saznaćemo jednoga dana?! Možda? Akcija za socijalnu pravdu je još 2020. godine Ustavnom sudu podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti nadležnih zakona, što je uradila i Alternativa Crne Gore, u novembru prošle godine.

Crna Gora je država sa enormno velikim brojem funkcionera, koji iskoriste „bijeli hljeb“, otpremnine i druge privilegije, nakon odlaska sa funkcije. Regulisanje ovog pitanja je u njihovoj nadležnosti, pa nije očekivano da se ponašaju drugačije, bez obzira na ustavne i moralne norme! Zakon o funkcionerskim naknadama usvojen je 2008. godine, u vrijeme vladavine DPS-a i tadašnjih partnera. Nakon 30. avgusta 2020. godine, nije došlo do njegovih izmjena, bez obzira što se novoj vladajućoj većini sve DPS-ovo gadi! Zbog odugovlačenja formiranja tzv. manjinske vlade, Vlada u tehničkom mandatu iskoristila je priliku da imenuje veliki broj državnih sekretara i drugih funkcionera, čime će se drastično povećati broj korisnika funkcionerskih naknada. Mnogi su, imenovani manje zbog potrebe posla, a više, izgleda, iz razloga da bi bili materijalno obezbijeđeni godinu dana po prestanku rada Vlade.

Manjinska vlada u nastajanju najavljuje eventualno povećanje broja ministara, što se ne može pravdati opširnom agendom. Očigledno, fotelja nikad dovoljno. Sa uvećanim brojem resora i glomaznom administracijom, iza sebe će, nakon godinu dana (ili prije), ostaviti ogroman broj korisnika “bijelog hljeba”, što će dodatno opteretiti državni budžet. Ko to ima pravo da rasipa novac crnogorskih građana, pogotovu u vrijeme velike ekonomske krize, kada je broj siromašnih i gladnih građana u stalnom porastu?!

Sva privilegovana gospoda, u doba aktivnog radnog angažmana, imaju mogućnost da otmeno žive i uštede za preživljavanje do novog zaposlenja. Poređenja radi, prosječna poslanička plata iznosi koliko 10-12 najnižih ili 5-6 prosječnih penzija, koliko četiri minimalne zarade ili 7 naknada korisnicima stručnog osposobljavanja. Oko 54.000 nezaposlenih lica je na evidenciji ZZZCG, dok skoro 80.000 penzionera prima penziju ispod prosječne, koja je nepunih 300 eura. O korisnicima MOP-a i drugih socijalnih naknada teško je komentarisati, pored činjenice da ih je na desetine hiljada i da žive u potpunom siromaštvu! Ovim bi trebalo da se pozabavi buduća, tzv. manjinska, “mala-velika” vlada, koja se deklariše kao „evropska“. S obzirom na kratak radni vijek, ona bi se, unaprijed, trebala odreći prava na “bijeli hljeb”, za sve njene funkcionere! Ili, makar, da podrži inicijativu CGO?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")