KOSMOS ISPOD SAČA

Kotrlja se

Zeznuto je sada izgovoriti “Krivokapić” jer se ne zna na koga se misli. Tako da će se koristiti rimovana imena kao Mirko i Slavko, sada će biti “Zdravko i Ranko”

17633 pregleda 19 komentar(a)
Nova, 43. Vlada Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC
Nova, 43. Vlada Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC

Čekala se ova Vlada dugo. Kao Godo. Došla je na kraju, na Cetinje. Nadajmo se samo da će trajati duže nego što je trajao period sastavljanja Vlade. Ili ne treba da se nadamo?

Kako će funkcionisati skupljena Vlada? Kao kad ljude koji su nekad radili u gigant firmama, a sad su u firmi u stečaju, kad ih pitaju “Kako si?”, pa ti polu-zaposleni ljudi nevoljno odgovore “Kotrlja se”. Tako će vjerovatno i ova Vlada da se kreće naprijed sa svakodnevnim potencijalom da neko istupi. Jer, toliko je struja, da je pitanje može li Dritan sam da drži to kormilo i upravlja, kormilo o kom je poetski nadahnuto govorio Eraković.

Pokazala je ova Vlada već jednu važnu stvar. Najbolji političar u Crnoj Gori je Ranko Krivokapić. Niko nije manevrisao kao on, po advertising principu “less is more” on je obavljao velike funkcije iz male stranke. Malo li je? Plivao je u mutnim vodama i koalicijama, pa se povukao i imao privilegiju da ga vrate. To govori o kadrovima i politici u Crnoj Gori. Nemamo mnogo štihova, ni sa ove ni sa one strane. Da ima, ne bi Ranko bio kec iz rukava.

Zeznuto je sada izgovoriti “Krivokapić” jer se ne zna na koga se misli. Tako da će se koristiti rimovana imena kao Mirko i Slavko, sada će biti “Zdravko i Ranko”.

Ima ministara o kojima se mnogo ne zna, a i onih koje bolje da ne guglamo. Možda je tako i najbolje, da se ništa ne zna. Valjda je poenta da posao bude završen, a ne ko ga je završio i ko je pokupio kajmak za to.

Već se čini da će u ovoj Vladi biti mnogo PR učtivih saopštenja. Sve će cvjetati i biti pozitivno, kako to pr-ovski može da se zabašuri. Vjerovatno će mnogi ministri za sve kikseve okriviti prethodnike, prećutkujući 30 godina vladavine DPS-a, one partije koja je glasala za sadašnje ministarke i ministre.

Uglavnom, ako neko ne pogura, biće sve i dalje tromo i neodgovorno, haotično i nepovezano. Do nekih novih izbora, DPS će vjerovatno da zbija redove, a već su dobili značajne pozicije klupica u novom parlamentu. Na Cetinju su “zasjeli” fino, a vidjećemo kako će biti kad se političari presele u Podgoricu.

Nikad se ne smije zaboraviti DPS vatromet u trenutku kad se ruši vlada. Strašan je to simbol. Sad vidimo koliko je taj vatromet bio jak.

Vidjećemo hoće li još jači biti na sljedećim izborima ili će tek da utihne.

Do tada, ajde da vidimo kako će da igra ova Vlada. I kako će da se izvlači čim upadne u problem, a to će biti brže nego što misle. Vjerovatno. Vjerovatno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")