KOSMOS ISPOD SAČA

Ima li Crna Gora svog Smajlija?

Mi imamo Milivoja Katnića, imamo Maroviće, Mićunoviće, Medenice, Lazoviće, dva klana, policiju, imamo sudije, svakodnevno gledamo vrhunsku seriju, emituje se na svim televizijama i prenose je sve novine

20383 pregleda 9 komentar(a)
Geri Oldman u "Slow Horses", Foto: pinterest
Geri Oldman u "Slow Horses", Foto: pinterest

Vrlo je nespretan prevod britanskog filma “Tinker, tailor, soldier, spy” režisera Tomasa Alfredsona. Film koji je nastao prema knjizi sjajnog Džona Le Karea, preveden je kao “Krpar, krojač, soldat, špijun”. Jezik se slomi dok izgovoriš. Ali ono što je zanimljivo je da Le Kare u mnogim romanima provlači lik Džordža Smajlija, operativca koji je tih, mudar, odan i ništa mu ne promiče. On se pojavljuje kao što izranja Korto Malteze u mnogim djelima Huga Prata.

Njegovo prezime Smajli lako je izgovoriti, a nikako se ne smije prevoditi jer bi banalizovalo priču. Bilo je stručnjaka koji su nepotrebno preveli prezime Smajli i dokazali svoje neznanje.

Iako je to fiktivan lik, neki su ubijeđeni da je Smajli postojao jer je previše dobro opisan, toliko da djeluje stvarnije od stvarnih. Dobrim dijelom je za to zaslužan i Geri Oldman koji je igrao Smajlija. U filmu su odlični i Tom Hardi, Mark Strong, Tobi Džons i Kolin Firt.

Nedavno je izašla još jedna sjajna britanska serija Slow Horses. Muziku je radio Mik Džeger i otpjevao naslovnu numeru. Opet je u priči Geri Oldman, koji je šef sektora agenata otpadnika. Geri Oldman je poročni čovjek koga je zapalo da organizuje grupu ljudi koji su nešto uprskali u MI5, pa su preraspoređeni do daljnjeg u ćumez da se bave onim što je svakome ispod nivoa, dakle, da bukvalno preturaju po smeću.

Francuska je lansirala tv seriju “Le Bureau des Légendes” o svojoj obavještajnoj službi, a glumio je i režirao Metju Kasovic. Prenapeto i predobro.

U Srbiji se prije nekoliko godina pojavila i prati se serija “Državni službenik”, majstorski napisana i dobro snimljena zanimljiva priča.

U Crnoj Gori se nije snimilo i nije se napisalo ništa. Nema potrebe izgleda.

Mi imamo Milivoja Katnića, imamo Maroviće, Mićunoviće, Medenice, Lazoviće, dva klana, policiju, imamo sudije, svakodnevno gledamo vrhunsku seriju, emituje se na svim televizijama i prenose je sve novine.

Nažalost je neizvjesno i prezanimljivo, a na kraju se uvijek svi izvuku. Pouka je realna, pravda u Crnoj Gori nikad ne pobijedi. Loši momci se izvuku sa sve parama, a počesto funkcionišu dimne zavjese, uhapsi se kakav mamac dok krupne ribe kidnu. Strašna je naša priča! Baš strašna.

U drugim država moraju da izmišljaju, dopisuju, naslanjaju se na stvarne događaje, a u Crnoj Gori sve je već spremno, samo da se upali kamera.

Fali nam samo Smajli, neko ko bi radio, čistio, procesuirao, hapsio i ko ne bi odustajao. Makar zbog balansa. Takvoga nema, nema ga ni na vidiku i ko zna kad će se u Crnoj Gori roditi, stvoriti i ostati živ takav neko.

Snimaće se ova naša serija na duge staze. U nastavcima i u nedogled.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")