NEKO DRUGI

Srpski i bošnjački nacionalizam pobratimljeni

Skoro trideset godina nakon kraja rata, BiH živi bijedu. Socijalnu, ekonomsku, političku i ljudsku bijedu u kojoj je Fadil Novalić, korumpirani političar iz SDA, svojim propustima odgovoran za najveću smrtnost od COVID-a po broju stanovnika u Europi, važniji od Edina Ramulića, aktivista, čovjeka, žrtve, borca za pravdu i bolju budućnost

3704 pregleda 0 komentar(a)
Sa obiježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, Foto: Screenshot/Youtube
Sa obiježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, Foto: Screenshot/Youtube

Dan bijelih traka kojim se zadnjih deset godina obilježava pogrom nesrpskog stanovništva u Prijedoru, ove je godine pokazao, kako mostarski pjesnik Marko Tomaš kaže, da je cilj sva tri nacionalizma u Bosni i Hercegovini da rat nikada ne završi, odnosno da se perpetuira konstantno (pred)ratno stanje. Jer upravo sva tri nacionalizma na ratnim traumama i nepostojanju infrastrukture i politike pomirenja bosanskohercegovačkih naroda grade vlastite političke platforme koje u demonizaciji druge nacije vide jedini oblik političke kampanje i dugoročnog političkog projekta. Ali ne samo na toj provjerenoj šovinističkoj stigmatizaciji drugih nacija i kultura, nego i na krvoločnom odstranjivanju članova vlastitog nacionalnog korupsa koji umjesto pristajanja na takav tip politike, odabiru transgresiju ili neki vid otpor.

Upravo se to desilo ovog utorka u Prijedoru. Kao što smo izvještavali ranije, Dan bijelih traka je počeo ciničnim performansima srpskih šovinista koji su za cilj imali spriječiti komemorativnu šetnju ulicama grada Prijedora, a završio hajkom bošnjačkih šovinista na Edina Ramulića. Edin Ramulić kao redar na Danu bijelih traka, zabranio je premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću da govori na skupu na centralnom gradskom trgu u Prijedoru i time uzurpira i SDA-izira komemoraciju žrtvama prijedorskog užasa.

Edin Ramulić je čovjek koji je preživio logore i bio je pripadnik Armije BiH, Fadil Novalić je isto bio pripadnik Armije BiH. Međutim, za razliku od Ramulića koji se već godinama bori za dostojanstvo žrtava Prijedora, ali i za stvaranje osnova za zajednički život naroda BiH, Fadil Novalić je korumpirani političar iz bošnjačke nacionalističke stranke, premijer u tehničkom mandatu već četvrtu godinu, poznat po tome što je pokušao narodu ove zemlje podvaliti falš kineske respiratore preko poljoprivrednog gazdinstva, a i time štogod ušićariti zajedno sa drugim prvacima SDA-ove elite. Za to mu se sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine. Međutim, sve ovo je nebitno za bot bojovnike bošnjačkog nacionalizma po socijalnim mrežama i internet glasilima koji već danima provode hajku nad Ramulićem nazivajući ga “velikosrpskim redarom” jer se usudio ispriječiti između Novalića i još jednog bagateliziranja žrtava rata u BiH. A ako je išta bošnjački nacionalizam sa SDA-om na čelu usavršio u ovih trideset godina, upravo je to kako najbolje politički iskoristiti i profitirati na činjenici da je bošnjački narod najveća žrtva ratova u BiH.

I to je suština bošnjačkog nacionalizma i njegove komemorativne politike danas. Njega nije briga za dostojanstvo žrtve, a kamoli za budućnost i zajednički život naroda u BiH. Bošnjački nacionalizam na matematici mrtvih gradii svoju ideologiju demoniziranja drugih nacija. Jednako kao što je srpski nacionalizam na matematici Jasenovca gradio i gradi vlastitu mitologiju i politiku demonizacije druge nacije. Skoro trideset godina nakon kraja rata, Bosna i Hercegovina živi bijedu. Socijalnu, ekonomsku, političku i ljudsku bijedu u kojoj je Fadil Novalić, korumpirani političar iz SDA svojim propustima odgovoran za najveću smrtnost od COVID-a po broju stanovnika u Europi, važniji od Edina Ramulića, aktivista, čovjeka, žrtve, borca za pravdu i bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Aferim braćo!

(Bilten.org)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")