NEKO DRUGI

Putin se ne može zaustaviti riječima

Svaki cent koji potrošimo za odbranu je ulaganje u bezbjednost i slobodu: u slobodu Evrope

2907 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trideset pet kilometara. To je ruta i razdaljina između Potsdama i Berlina. Dobro je poznajem, vozim se njome svaki dan. U autu radim, telefoniram, razmišljam o svojoj deci. Živim u slobodi.

Trideset pet kilometara – to je ujedno i rastojanje od Kijeva do Buče. Mjesta poput Potsdama, usred Evrope – sa igralištima za djecu i tržnim centrima. Koji su sada razoreni ratom, vidimo svi duž ulica u Buči. Kada su početkom marta u Buču ušli ruski vojnici, ljudi Buče su gurnuti u ambis pakla.

Buča je u međuvremenu oslobođena. Ali napad na Ukrajinu se nastavlja. On je usmjeren i protiv evropskog mirovnog poretka. On je usmjeren i protiv našeg života u slobodi: u Viljnusu, Krakovu i Potsdamu. Zato smo mi, kao Evropljani, ujedinjeni protiv brutalnog ruskog agresorskog rata.

Posle 100 dana rata, Putin je promijenio strategiju. Ali pakao se nastavlja.

Potcijenio je Putin i hrabrost Ukrajinki i Ukrajinaca.

Zato sada puca po njima sa bezbjedne udaljenosti. Bombarduje selo za selom, grad za gradom. Najprije zaspe naselja bombama i artiljerijom a zatim se njegovi tenkovi upute po prethodno tako obrijanoj zemlji. Putin računa na sopstvenu istrajnost i našu iscrpljenost. I svakom selu i gradu prijeti sudbinom Buče.

I zato upravo sada moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu. I oružjem, jer Putin se riječima ne može zaustaviti.

Sto dana rata. Sada moramo i progledati i pogledati - čak i ako to boli.

Pojedini kod nas u Njemačkoj još pamte rat. Mnogi još uvijek znaju šta znači diktatura. Da danas možemo da živimo u slobodi i bezjbedno, za to smo zahvalni i našim saveznicima i našim susjedima.

Na nama, kao najvećoj zemlji u EU, leži odgovornost da djelujemo.

Ne želim da samo mogu da kažem našim partnerima na Baltiku i istočnoj Evropi: “Razumijemo vas”. Već: “Mi smo tu. Možete računati na nas”. Baš kao što ste vi bili za nas kada ste nam bili potrebni. Bez vas, ujedinjene, slobodne Njemačke ne bi bilo.

Zato je Njemačka i aktivna. Iako je to teško.

Ali nikada više nećemo prespavati našu zajedničku bezbjednost.

Nego ćemo se uhvatiti u koštac. I zato sada zajedno sa našim partnerima u EU i NATO-u reorganizujemo našu odbranu.

Pri tome je jasno: mira nema besplatno. Ali svaki cent koji potrošimo za odbranu je ulaganje u bezbjednost i slobodu: u slobodu Evrope.

Dok god Ukrajina nije bezbjedna, nije bezbjedna ni Evropa. Ako ne zaustavimo Putina u Ukrajini, uvijek prijeti nova agresija.

Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu.

Sve dok ne bude bilo nikakvih novih Buča.

Da bi i za ljude u Ukrajini ponovo bilo normalno ono, što se za nas podrazumijeva: život u slobodi! (Bild)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")