PISMA UREDNIKU

Čekajući oktobar

U najavama usklađivanja i povećanja penzija, nadležni bi trebalo da budu precizniji u izjavama, kako bi nama penzionerima pomogli da “lakše preživimo” do oktobra

2080 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

“U budžetu nedostaje oko 40 miliona za socijalna davanja”, naslov je koji je osvanuo u medijima 15. juna. Ovo je, dan ranije, pred Skupštinskim odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje, saopštio ministar za finansije u Vladi Crne Gore. Fokusirajući se na fiskalni uticaj servisiranja obaveza, koje ima Vlada u odnosu na zakonski okvir, između ostalog, apostrofirao je i usklađivanje penzija, kao socijalnu kategoriju. Između ostalog je napomenuo da “od 01. septembra treba da se poveća i najniža penzija na 200 eura”.

Samo 15 dana prije kontrolnog saslušanja, ministar finansija je, u intervjuu za Vijesti, izjavio: “Vlada neće smanjivati plate, penzije i socijalna davanja. Obezbijediće finansiranje apsolutno svih zakonskih obaveza, zarada, penzija i socijalnih davanja, koje neće smanjivati, niti za to ima razloga”. Gostujući u emisiji “Okvir”, 03. juna 2022. godine, saopštio je da će “od septembra minimalne penzije biti 220 do 230 eura”. Isto je, u intervjuu za portal cdm.me, 31. maja, izjavio ministar rada i socijalnog staranja, gospodin Adrović. Ministrima je bilo muka da napomenu da se povećanje najniže penzije primjenjuje od 01. januara 2022. godine, jer u Vladi nijesu navikli da na siromašne potroše dodatnih par miliona eura. Ministar Damjanović je, pretpostavljam, pod teretom obaveza, koje proističu iz decembarskih zakona, cifru od 200 eura spomenuo misleći na onih “200 eura”, koje su predložile Demokrate, predvidjevši da se tadašnja najniža penzija od 147 eura uveća za 36 odsto. Uzevši u obzir usklađenje penzija u januaru i maju, to više nije 200 nego 220 eura, kako su i ministri saopštili. Slijedi još jedno usklađivanje penzija, 01. septembra, koje ne bi trebalo da bude “minorno”, kako najavljuju, jer je inflacija velika.

Slušajući nedorečene izjave ministara i predstavnika Fonda PIO, lično strahujem da će nešto “poći naopako”, na štetu penzionera, jer su oni, decenijama, zapostavljani. Čak su u jednom periodu pokradeni od države, čega se ministar Damjanović, vjerovatno, sjeća, jer je upravo SNP na sudu isposlovao obeštećenje.

U izjavi za portal dan.co.me, 23. aprila 2022. godine, direktor Fonda PIO, gospodin Ranko Aligrudić, je podsjetio da je Zakonom o PIO, (“Sl. list CG br. 145/21), propisano da se najniže penzije vanredno usklade za 36 odsto, od januara 2022, uz napomenu da se Zakon primjenjuje od 01. septembra 2022. To bi značilo da će se sadašnja najniža penzija na 200 eura uvećati i isplaćivati u tom iznosu od septembarske penzije, koja se isplaćuje u oktobru. Gospodin Aligrudić je tada najavio i majsko usklađivanja penzija, prognozirajući povećanje od 10 odsto.

Uvažena gospodo iz Vlade i Fonda PIO, dobro bi bilo da budete precizniji u izjavama, kako bi nam pomogli da “lakše preživimo” do oktobra. I mi moramo da kupimo hranu, ljekove,.., i drva, a već smo se zadužili na račun zaostalih primanja, koja očekujemo!

Pošto su amandmani Demokrata i Demokratskog fronta za povećanje najniže penzije, odnosno usklađivanje penzija tri puta u toku godine, od strane tadašnjih opozicionih partija, koje, programski, baštine socijalnu pravdu, nazvani “populističkim gestom”, navešću primjere povećanja penzija u nekom prošlom vremenu, kada su one bile na vlasti: 1. Prosječna penzija u Crnoj Gori u periodu od 2006. do 2011. godine (za pet godina), porasla je sa 128,72 na 271,98 eura = 143,26 eura. 2. Prosječna penzija u period od 2011. do 2021. godine (za deset godina), povećana je sa 271,98 na 293,52 eura = 21,54 eura. (Podaci uzeti iz dokumenata Fonda PIO.)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")