LAKAT U REBRA

Bitka za Podgoricu

Park šuma, u kojoj u nelegalnim kućama živi oko 500 porodica, samo je jedno od poprišta gdje će se voditi bitka za budući podgorički sastav parlamenta… U tom naselju živi 2.500 ljudi
182 pregleda 6 komentar(a)
Podgorica, Foto: Luka Zeković
Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.10.2017. 05:34h

Stotinu kuća na mjestu ukrštanja pruge Beograd-Bar i Podgorica-Nikšić treba da bude srušeno - predviđeno je novim predlogom DUP-a “Zagorič 5”. Kuće su izgrađene bez dozvole na državnom zemljištu. Prema planu, svi objekti biće porušeni ako parcele, na kojima su podignuti, budu privedene namjeni - zelena površina, kako je predviđeno pomenutim planskim dokumetom, a uskoro će se o njemu izjasniti lokalni parlament.

Počela je predizborna kampanja za podgoričke lokalne izbore koji treba da se održe u maju naredne godine. Ovog puta bez glasanja u Tuzima. Neki će reći “daleko je do murava”, ali svako ko iole prati dešavanja u crnogorskoj politici lako može da zaključi da je politička bitka za Podgoricu već krenula. Raste adrenalin u krvotoku partijskih vojnika. U Glavnom gradu već živi pola Crne Gore i zato, svaka čast svim lokalnim izborima, ali je ulog na podgoričkom glasanju, maltene, ravan izjašnjavanju građana za sastav republičkog parlamenta.

Iz opozicije tvrde da donošenje konkretnog planskog dokumenta predstavlja novu vrstu pritiska na mještane Park šume, uoči lokalnih izbora u Glavnom gradu. Pred svake izbore obećavano je da nikome neće biti rušene kuće. Najvredniji aduti vladajuće strukture pred svake izbore bili su dozvola nelegalne gradnje, tvrde iz opoziciju. Vlast je verbalno osuđivala divlju gradnju, ali konkretno je legalizovala svaku kuću tako što je omogućena gradnja puta, struje, vodvoda, PTT mreže…

Park šuma, u kojoj u nelegalnim kućama živi oko 500 porodica, samo je jedno od poprišta gdje će se voditi bitka za budući podgorički sastav parlamenta… U tom naselju živi 2.500 ljudi.

* * *

Potpisivanjem dva ugovora o kreditima od 30 i pet miliona eura između Vlade Crne Gore i Njemačke banke za razvoj (KfW) i ugovora o grantu, obezbijeđenom iz investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), stvorene su finansijske pretpostavke za početak projekta izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. To će u predizbornoj kampanji biti jedan od argumenta vlasti u Glavnom gradu da dobro rade svoj posao. Kolektor će, kao glavni infarstrukturni problem, biti izgrađen tek za tri godine, ako sve bude teklo po planu. Iz opozicije uzvraćaju da je za tri godine mandata gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, umjesto najavljenih 60 miliona u kapitalne projekte, realizovano svega 20 miliona... Stijepovića prozivaju da je u dosadašnjem mandatu samo izlazio u susret zahtjevima krupnog kapitala. Stijepović je u petak saopštio da je za njegovog trogodišnjeg mandata u razvoj Glavnog grada uloženo 84 miliona! Špekuliše se i ko će u trku za gradonačelnika, sam Stijepović kaže da je još rano da se govori o tome da li će on ili neko drugi biti kandidat DPS-a. Ni iz opozicije, za sada, nema konretnih predloga.

* * *

Ugrijao se sajt Glavnog grada - podgorica.me. Sve što rade lokalna preduzeća, a rade u posljednje vrijeme, odmah možete vidjeti na pomenutom sajtu… Radnici “Zelenila” kose iako je jesen, “Čistoća” redovno obavlja svoj posao, biće ovo vrijeme kada će “Putevi” raditi punom parom… Miris predizbornog asfalta se osjeća u vazduhu, a to je jak adut u rukama vlasti i stimulans za pridobijanje glasača… Započeće poneki bulevar, seoski put… Sjetiće se vlast i vjekovnih izvora u sušnim predjelima, mogućnosti da se napravi kaptaža, mali seoski vodovodi… Posjete domaćinima koji se bave poljoprivredom biće svakodnevne… Par novih objekata u centru, poput zgrade Gradskog pozorišta… Reaguje se na svako saopštenje i izjavu opozicije…

Obnova Sahat kule nedavno je podgrijala interesovanje podgoričke i crnogorske javnosti. Skidanje, radi restauracije, krsta postavljenog prije 100 godina na kulu koju je izgradio hadži Mehmed-paša Osmanagić u 17. vijeku, otvorilo je neke stare podjele i rane, uključile su se i vjerske zajednice sa svojim viđenjem šta treba uraditi sa tim obilježjem - da li ga vratiti ili ukloniti sa jednog od simbola Podgorice? Vlast najavljuje da će krst nakon konzervatorskog tretmana biti vraćen gdje je bio 100 godina.

Malo je, međutim, onih koji ukazuju da je veći problem od ovoga uvećanje PDV od 1. januara 2018.

* * *

Još jedan od simbola Podgorice je ugrožen, mada se time javnost nije mnogo bavila. Riječ je o brdu Ljubović, jer Gradsko groblje “Čepurci” proširuju do samog njegovog podnožja. Svježe humke na livadi ispod samog brda za sva vremena su izbrisale stih “šetajući pored Ljubovića, zaljubi se cura u mladića”… koji zna svaki Podgoričanin. Glavni grad ima u planu da sagradi novo groblje u Donjim Kokotima, ali će do tada 750 grobnica biti izgrađeno u samom podnožju Ljubovića. Tačno je da postoji veliki pritisak na “Pogrebno” da obezbijedi veliki broj grobnica. Na “Čepurcima” grobnice koštaju od 2.446 eura, pa do 5.475 eura. Valjda će na novom groblju cijene biti pristupačnije. Nije tajna da partijski izborni štabovi dobro vode računa kome valja izjaviti saučešće, te da se taj posao povjerava uglednijim članovima partije. I tu se vodi borba za glasače.

* * *

Glavni grad Podgorica otvorio je Twiter nalog (@GradPg), nakon što su nedavno to učinili i na Facebook i Instagramu.

“Ovo je još jedan kanal direktne komunikacije sa građanima i ostalim zainteresovanim, nastavljajamo trend otvorenosti i dobre komunikacije. Na ovaj način, Glavni grad ostvaruje težnju da dođe do što većeg broja sugrađana s velikom pažnjom osluškujući njihove potrebe kako bi zajedno gradili najbolje uslove za kvalitetan život svih koji žive ili posjete Podgoricu”, navodi se iz PG biroa. Živimo u vremenima kada su preko društvenih mreža ljudi počeli da se razvode (ta mogućnost ne raduje advokate), da primaju saučešća, obljavljuju informacije o smrti najbližih…

Vodi se politička bitka za Podgoricu i preko društvenih mreža, ali moraće partijski vojnici da zakucaju i na vrata vlasnika kuća u Park šumi, koje su predviđene za rušenje. Plan predviđa rušenje kuća, a možda, kao u vicu, gatanje iz šolje kafe pokaže nešto drugo... pa ko hoće da vjeruje, vjerovaće?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")