STAV

Izbor između demokratije i diktature: Odgovori Tajvana na kinesku vojnu i ekonomsku odmazdu

Tajvan se obavezuje da će održati status kvo oko Tajvanskog moreuza, a to je da je Tajvan nezavisna i suverena zemlja sa svojim demokratski izabranim liderima i vladom, sopstvenom teritorijom i ustavom, kao i teško stečenom, ali punopravnom demokratijom

6437 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kina je jednostrano eskalirala regionalne tenzije pokretanjem vojnih vježbi i ekonomskim pritiskom nad Tajvanom nakon posjete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Međunarodni poredak, uključujući trgovinu i pomorsku bezbjednost u regionu, u velikoj mjeri je narušen ovim neodgovornim i ratobornim ponašanjem.

Kao predstavnik Tajvana u Mađarskoj, usred ruske invazije na Ukrajinu, želio bih da pozovem međunarodnu javnost da osudi ovaj destruktivni čin Kine.

Dugoročna pozicija Tajvana i SAD

Za početak, posjeta gospođe Pelosi nije bez presedana. Tajvan su redovno posjećivali američki zvaničnici i mnogi članovi parlamenta iz Japana i evropskih zemalja. Dakle, ovo nije nova promjena ili status kvo ili bilo kakva provokacija. Ni Tajvan ni SAD nisu promijenile nijednu našu dugoročnu poziciju. Nije Tajvan taj koji je podstakao ovu krizu. Umjesto toga, Peking je taj koji ljulja čamac i ugrožava regionalni mir i stabilnost.

Tajvan se obavezuje da će održati status kvo oko Tajvanskog moreuza, a to je da je Tajvan nezavisna i suverena zemlja sa svojim demokratski izabranim liderima i vladom, sopstvenom teritorijom i ustavom, kao i teško stečenom, ali punopravnom demokratijom.

Međunarodne reakcije na prijetnje Kine u vezi sa Tajvanom

Nakon iracionalnog ponašanja Kine, međunarodna zajednica je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Tajvanskom moreuzu koju je jedino izazvao Peking.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je označio akciju Kine sa “bez opravdanja” i “pretjerana reakcija”, kao i da je ovo bio jednostrani pokušaj da se promijeni status kvo. On je ponovio da će SAD stati uz svoje regionalne saveznike, uključujući Japan, da očuvaju mir i stabilnost. SAD su takođe pozvale Ćin-Ganga, kineskog ambasadora u SAD, da osudi vojne akcije Kine.

Štaviše, ministri spoljnih poslova država članica G7 i visoki predstavnik Evropske unije, objavili su zajedničku izjavu kojom potvrđuju svoju zajedničku posvećenost održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši pozvao je na obustavu vježbi, pošto su japanske vode pogođene. Dežurni predsedavajući ASEAN-a/kambodžanski ministar spoljnih poslova Kung Phoak takođe je upozorio da bi tenzije mogle da dovedu do “otvorenih sukoba i nepredvidivih posljedica” i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Čuvanje regionalne stabilnosti i demokratske vrijednosti Tajvana

Kako primećuju mnogi strani mediji, tajvansko društvo ostaje mirno i ne plaši se prijetnje Kine. Naše oružane snage su povećale svoju spremnost i pomno prate vojna dešavanja. Tajvan je odlučan da brani našu naciju bez obzira na bilo kakvu vojnu pretnju.

Uz vojnu i ekonomsku moć Tajvana, čvrsto stojimo uz naše istomišljenike u svijetu. Tajvan igra važnu ulogu u globalnom lancu snabdijevanja, sa našim čipovima i mnogim drugim proizvodima. Uz isprepletene ekonomske veze, cijena za Kinu u slučaju napada Tajvan je nezamisliva. Reakcija Kine je rizična, nepotrebna i destruktivna po regionalni poredak. Posjeta gospođe Pelosi bila je izuzetno značajna za Tajvan. To pomaže da se podigne profil Tajvana i da se omogući međunarodnoj zajednici da shvati da je Tajvan živahna demokratija i vodeća zemlja svjetske industrije poluprovodnika. Kineski odgovor neće spriječiti demokratske političare da posjete Tajpej u budućnosti.

Kolektivne akcije su potrebne da bi se odvratila ambicija Kine

Pogledajte ponašanje Kine u vezi sa Hongkongom, ili njeno vojno širenje u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru. Nije ni čudo što se politika takozvane “jedne zemlja - dva sistema” ne dopada većini Tajvanaca, koji uživaju u slobodi i prosperitetu koji dolaze zajedno sa demokratijom.

Kinesko ponašanje je tipičan ekspanzionizam autoritarne države. Zemlje u regionu treba da se udruže ruku pod ruku u odbrani od vojnih ambicija i akcija Kine. Pozivamo na jaču mrežu bezbjednosne saradnje među partnerima koji imaju isto mišljenje kako bi se odvratile ambicije Kine i održali međunarodni red i mir.

Autor je predstavnik Tajvana u Mađarskoj

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")