POZDRAV DOMOVINI

Još jedan krug

Ako pobjednici pogaze obećanje vjernom narodu, bolje je da predsjedniku ponesu one potpise i zatraže vanredne izbore. Jer nemamo više vremena za koncentracione vlade niti za dvotrećinske većine koje kao da dogovaraju Putin i Zelenski

31590 pregleda 26 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Hvala Aleksi Bečiću na razumijevanju, jer ovih dana nije lako biti crnogorski birač. Treba biti strpljiv dok se mandatar bira kao papa, a iz Skupštine se već nedjeljama ne pojavljuje bijeli dim. A đe nema dima šire se vatre razdora, od kojih birači dobijaju anksiozne napade a skupštinske većine se tope kao kreditni rejting Crne Gore. Zaludu pobjednici obećavaju resetovanje odnosa, kada na svakom sastanku sve jače baguju. Uzalud se Aleksa odriče fotelje, kada se mandatar bira kao na namještenom konkursu za državni posao. A pošto se čak i birački živci troše a predsjednički sat otkucava, možda je najlakše poslušati Đeku, Đuroviće i Konatara pa Dritanu dati da Vladu vozi još jedan krug.

Neko će reći da mu se ne može vjerovati jer, kao politički Kazanova, lako mijenja koalicione partnere. Primjetiće i da je populista i zavisnik od medija kome Vlada liči na raštimovani orkestar. Da je zaboravio na jednu suzu dvije majke i one dane kada su mu Mickey i Jakov bili kao braća. Ali prije nego što na njega bace još koji kamen, možda bi pobjednici trebali da okrenu i drugi obraz i sačuvaju narodnu pobjedu.

Jer ipak je Dritan političar koji ne ferma identiteska pitanja, već plijeni cigarete češće od komunalne policije. Kadar da flertuje po Bokeškoj i poslije dvije čaše vina Vučića pretvori u Dačića. Dovoljno strpljiv da svakom turisti obezbijedi sliku sa premijerom, dok čeka da se i sam konačno uslika sa Bajdenom i Sijem Đinpingom. Sposoban da potpiše temeljni ugovor poslije prvih pijetlova i bude jedini neženja kome Joko priznaje državnu funkciju.

Zato mu treba dati još jednu šansu, iako zluradi analitičari pričaju da novu vladu neće sastaviti ni svi sveci. Ne treba se obazirati na profesorske Twitter kletve i transkripte u kojima popovi kupuju puške a mitsko biće brat Abaz čuva švercere i dilere. Uzalud puštaju govore Moma Koprivice unazad i traže skrivene poruke u kojima će Demokrate podržati Ibrahimovića i ostale nestranačke ličnosti. Samo treba predložiti Dritana i ponovo će zasijati sloboda kao ona pobjednička boca u ruci profesora Zdravka.

Poslije će se sve druge funkcije podijeliti lako.

Vlada će raditi po 707 mjera profesora Branka, a skupi virusi neće biti jedina ulaganja u Crnu Goru. Bivši ministri će, nasmijani kao Verica Maraš, odlaziti na prinudne odmore, a Medo će konačno upaliti prskalice. Polovinu države će ponovo mučiti nesanica od straha da im ne pokucaju na vrata, ali sa policijskim nalogom umjesto Dajkove ruže. Nestaće cigar-medija i čitaće se samo fanzini, pa će državni funkcioneri bez straha piti šampanjac u separeu i lajkovati starlete. Kada Lekić preuzme diplomatiju a Andrija policiju, Evropska unija će konačno biti blizu kao ekonomska kriza.

Ali, ako pobjednici pogaze obećanje vjernom narodu, najbolje je da ponesu one potpise predsjedniku i zatraže vanredne izbore. Jer nemamo više vremena za koncentracione vlade niti za dvotrećinske većine koje kao da dogovaraju Putin i Zelenski. Stiže polarna zima koja ne traži izborne reforme, nego drva koja već koštaju kao ljetovanje u Splendidu. Mlijeku iz Srbije ne daju preko granice kao nekad Matiji Bećkoviću, a junice se uveliko dijele po nacionalnoj osnovi. Vladini serveri čekaju četrdesetodnevni pomen, dok Fond zdravstva umire kao Đekna. Za Ustavni sud se nije kandidovao još samo linijski sudija druge crnogorske lige, jer poslanicima nijedan još nije ugodio.

Zato je bolje da se završava ova dvogodišnja sapunica sa ekspertima i manjinskim vladama, pa da na biralištima pišemo scenario za nove sezone.

A kada počne kampanja, molim bivše pobjednike da nas ne paze kao u ove dvije godine. Slobodno se dohvatite za perčine, kao što umijete, i ne žalite grubog stranačkog saopštenja. Pustite priče o Petrovićima i istorijskim pobjedama, no se potucite kao na Farmi i gurajte jedni druge ispod cenzusa. Obećavajte njemački standard i bitkoin revolucije, dok se i apstinenti ne uzbude od šuštanja nevidljivih para. Ne brinite za medijski pluralizam i izborne reforme nego, kao i dosad, množite prljave portale i sabirajte sigurne glasove po dubini. Pred kamerama slobodno prijetite švercerima i nastavite da punite crne stranačke fondove. A ako se poslije izbora izmirite i napravite Vladu beranske većine ostavite neko mjesto i za Dritana.

Kada mu već ne pripada da ponovo bude premijer, mogao bi bar biti predsjednički kandidat.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")