TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Ide maca oko tebe...

Predsjednikovo ringe ringe raja sa Vladom, Skupštinom i Ustavnim sudom moglo bi se najprije obiti o glavu njegovim kadrovskim miljenicima, čim se neko od tužilaca sjeti da još neke dječje igre imaju specifičnu simboliku...

44588 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Petak, 23. septembar - Nakon sedam godina izviđanja tri budvanske afere, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jedanaest osoba. Skoro polovinu čine članovi uže i šire familije Svetozara Marovića.

Marovići, njihovi porodični prijatelji i sa njima povezana lica pod lupom su pravosuđa skoro deceniju, što je dobro.

Još je bolje što su za neka teška krivična djela presude odavno donešene i oduzet dio imovine stečene kriminalom.

Loše je što su otac i sin izbjegli robiju, ali Crna Gora nije bila kapac da to spriječi.

Ono što jeste ne samo mogla nego i morala - nije spriječila.

U čemu je problem?

Pa u tome što familija Marović nije jedina koja se obogatila kriminalom u Budvi.

I što budvanski katastar nije jedini do kojeg su dosezali kraci hobotnice.

I što Svetozar i Miloš nijesu jedini otac i sin u Crnoj Gori čije bogaćenje zaslužuje ovako temeljnu istragu.

I što ovaj prvi nije jedini, vjerovatno ni najbogatiji, vlasnik stanova stečenih kriminalom u Budvi...

Nije bilo dokaza? Jeste ali nijesu traženi, iako bi za početak bilo dovoljno popisati samo onaj dio imovine koji je uredno registrovan u katastru.

Zbog čega bivše Specijalno tužilaštvo nikad nije imalo ni udaljenih sumnji, odavno je jasno.

Teško je, međutim, razumjeti zašto se nova ekipa tužilaca nije potrudila da nam približi bar jednu. I provjeri teške optužbe negdašnjeg partijskog ideologa na račun njegovog partijskog i našeg državnog šefa.

Da je "Olegu Deripaski prodao 500.000 kvadratnih metara sa pogledom na more po 10 eura, iako je istu takvu zemlju seljanima plaćao stotinama eura po kvadratu, oštetivši tako Crnu Goru za više od stotinu miliona".

Da je "svom sinu potpisao koncesiju za male hidrocentrale, dok je prijatelja upozoravao - nemoj Sveto da Miloš što radi sa državom".

Da je "svojim kumovima dao trajekt Lepetane - Kamenari".

Za ovih desetak godina izviđanja, Svetozar Marović je bar desetak puta javno priznao da o poslovima svog bivšeg šefa - sve zna.

Šta je to sve, trebalo bi da sazna Specijalno državno tužilaštvo.

I to prije nego što i šef postane bivši...

* * *

Subota, 24. septembar - Do tada šefu može bit' da igra ringe ringe raja. Dok se protivnici ne dosjete da zaigraju - ide maca oko tebe...

Da nije posljedica, stvarno bi bilo zabavno ovo razigravanje sa predsjednicom parlamenta. Nakon što mu je raniji zahtjev za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore vratila zbog toga što "nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom"...

Mene ste našli da podučavate, promptno je reagovao Predsjednik.

I odmah napisao odluku po kojoj je parlament - već srušen.

I ispod nje potpisao - Danijelu Đurović.

Ko ne vjeruje, neka pogleda na https://www.skupstina.me.

- Na osnovu člana 84 stav 4 i člana 91 stav 2 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 27. saziva, na sjednici jedanaestog vanrednog zasijedanja u 2022. godini, dana 30. septembra 2022. godine donijela je

ODLUKU O SKRAĆENJU MANDATA SKUPŠTINE CRNE GORE

Član 1: Skupštini Crne Gore 27. saziva izabranoj na izborima 30. avgusta 2020. godine skraćuje se mandat.

Član 2: Poslanicima postojećeg saziva Skupštine prestaje mandat danom potvrđivanja mandata novoizabranim poslanicima.

Član 3: Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Crne Gore" broj...

Podgorica, 30. septembar 2022. godine

Skupština Crne Gore

Predsjednica

Danijela Đurović, s.r.

* * *

Nedjelja, 25. septembar - Prazan dan, reklo bi se po novinarski, dok se predsjednik Đukanović nije preko tvitera obratio "promjenljivoj parlamentarnoj većini koja prijeti"...

- Nepokolebljivi borci protiv Crne Gore imaju jedinstvenu priliku, iako to ne bi željeli, da urade nešto za svoju državu. Da hitno daju svoj glas za izbor sudija Ustavnog suda i tako pokažu da stvarno misle da sam prekršio Ustav. Ako bi im to potvrdio Ustavni sud, imali bi otvoren put da smijene predsjednika države. Ne učine li tako, pokazaće se da su samo manipulanti, u istom kolu ringe ringe raja politike njihovih koalicionih saboraca - poručio je Đukanović.

Jedinstvenu priliku imaju ovim povodom i nepokolebljivi savjetnici Predsjednika, mislim na one mlađe koji znaju engleski.

Njima, za razliku od mene, neće trebati pola dana da saznaju sve o istorijatu ove srednjovjekovne pjesme.

U 17. vijeku u Londonu odnosila se na kugu, opaku bolest koja je odnijela mnoge živote. Za razliku od današnje verzije, tadašnja je imala dvije strofe - prva je govorila o bolesti i umiranju, a druga o lijeku i ozdravljenju.

Politička kuga koja je Crnom Gorom harala krajem 20. i početkom 21. vijeka urnisala je ne samo mnoge živote nego i cijelu državu.

Uprkos tome, velemajstor gorepomenute manipulacije nudi "lijek i ozdravljenje": da većinu u Ustavnom sudu čine kadrovi DPS-a.

I to dvotrećinsku, sudeći po izjavama saslušanih kandidata.

Na pitanje da li je bio politički angažovan, jedan od njih priznaje da je član te partije već - osamnaest godina.

I to ponosno, kao da ga biraju u Predsjedništvo DPS-a a ne u Ustavni sud. Valjda zato što između te dvije institucije već decenijama nema drastičnih razlika...

U iste opanke, za loše rezultate u poglavljima 23 i 24 do 2020. godine krivi - nepotizam, nepoštovanje znanja, nekompetenciju i neprofesionalizam. A za neuspješnu borbu protiv kriminala i korupcije odgovornim smatra - bivšeg specijalnog državnog tužioca...

Ne odgledah snimak do kraja, nadam se da ga je neko od poslanika pitao koja je partija do 2020. upravljala državom i tužiocem...

* * *

Ponedjeljak, 26. septembar - Centralnom bankom i finansijama upravljao je - i to naizmjenično, po potrebi režima - Radoje Žugić, ali maca još ne kruži oko njega.

- Nakon što sam sagledao obavještenje Savjeta CBCG... itd, itd... smatram opravdanim da za guvernera predložim dr Radoja Žugića, koji je i do sada vršio tu funkciju - naveo je Đukanović u obrazloženju.

Crnogorski bankarski sektor je stabilan, visoko likvidan i adekvatno kapitalizovan, nastavio je da obrazlaže pozivajući se na ocjene međunarodnih institucija.

Domaće nije ni pomenuo, valjda zato što se učinkom recentnog guvernera i bivšeg ministra finansija nijesu ni bavile.

Da jesu, u nastavku obrazloženja stajalo bi i da je Radoje Žugić zaslužan za:

- Dodjelu 44 miliona eura državnog novca Prvoj banci i njegovo vraćanje kad se isti milion vrtio jedanaest puta.

- Nestanak državne garancije od 50 miliona dolara za kredit iz Abu Dabi fonda, koji je umjesto u državnom trezoru završio u Prvoj banci.

- Mobing nad bivšom viceguvernerkom Irenom Radović.

- Omogućavanje utaje 500 miliona eura poreza.

- Nezakonito izvlačenje depozita u privremenoj upravi CBCG u likvidiranoj Atlas banci tokom moratorijuma.

- Nesprovođenje preporuka MMF-a i Svjetske banke o procjeni kvaliteta aktive, čime je direktno štitio Prvu banku.

- Doktorat dobijen na neakreditovanom univerzitetu.

- Bogatstvo za koje se sumnja da je desetostruko veće od njegovih prijavljenih prihoda.

* * *

Utorak, 27. septembar - Radojem Žugićem se, navodno, bavilo i Specijalno državno tužilaštvo povodom prijave o zloupotrebama novca za udruženja penzionera i naplaćivanju članarina od 2004. do 2010. godine, kada je bio direktor Fonda PIO.

Već u prvoj godini njegovog mandata Fond je na berzi, ali bez najave, prodao većinski paket akcija u “Pomorskom saobraćaju” za 1.200.000 eura firmi Dušana i Dejana Bana, kumova Mila Đukanovića.

Davno je to bilo, ne vjerujem da je komisija koja istražuje nezakonitosti u radu Fonda PIO bila u mogućnosti da se bavi i Žugićevim učinkom.

Za početak, dovoljno je i ono što se u Reflektoru čulo povodom dodjeljivanja pomoći penzionerima koja je u izbornim godinama dostizala - pola miliona eura.

Predsjednik komisije koja je provjeravala puteve tog novca, Miloš Rajković, saopštio je šokantnu činjenicu da je tu pomoć nekad preuzimao jedan čovjek za 50 penzionera i da nijesu našli priznanice niti bilo kakav dokaz koji bi potvrdio da je novac stvarno stigao do najsiromašnijih...

Predsjednika Upravnog odbora Aliju Košutu više od toga zabrinula je novčana nadoknada šestorici članova komisije - 28.000 eura za osam mjeseci rada.

- Pošto vi mnogo vodite računa o zaštiti državnih interesa, kako ste uzeli 40.000 eura da riješite stambene potrebe a imali ste tri stana, dvije kuće i 400.000 eura ušteđevine - pitao je Rajković.

- Sve to sam uredno prijavio... - počeo je Košuta da objašnjava isto kao prije tri godine.

Tada je pitanje bilo novinarsko i glasilo: je li fer prema građanima što je on dobio kredit.

- Mislim da jeste s obzirom na plate koje mi imamo kao državni funkcioneri - rekao je Košuta.

I postao funkcioner nove vlasti...

A hoće li na funkciji ostati i v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić?

Bojim se da neće, tamo je više od 120.000 glasova... A takav rezervoar za manipulacije ne daje se na upravu čovjeku koji ne misli da je dozvoljeno sve što zakonom nije zabranjeno...

* * *

Srijeda, 28. septembar - U Skupštini je počela rasprava o rebalansu budžeta, a kako je završena - ne znam.

Isključila sam TV kad je Petar Ivanović izrazio zabrinutost zbog javnih finansija.

A Damir Šehović rekao da Socijaldemokrate ne žele da peglaju tuđe promašaje...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")