OPASNE STVARI

Džamahirija na Jadranu

Javnim prenosom suđenja akterima takozvanog državnog udara, građanima je prikazana još jedna predstava u kojoj se neki uveseljavaju, a neki likuju zbog toga što je vlast Mila Đukanovića ispala smiješna
142 pregleda 12 komentar(a)
državni udar suđenje, Foto: Screenshot (YouTube)
državni udar suđenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.09.2017. 07:16h

U geopolitici se najčešće ne dešava ono što bi po logici trebalo očekivati. Teza da je ruski KGB imao ključnu ulogu u razbijanju Jugoslavije, a koju sam objašnjavao prije 15 godina, tada je bila prava jeres. Danas je to veoma vidljivo, ali treba znati da su geopolitičke varke konstanta u dešifrovanju geopolitičkih rebusa.

Kao bomba je odjeknula vijest da su nekakvi Rusi pokušali izvršiti državni udar u Crnoj Gori u danu parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. Sljedećeg dana sam u intervjuu na hercegnovskoj televiziji objasnio da se radi o cirkusu u režiji crnogorskog režima, ali sa potpuno drugačijim ciljem od onog koji je javnosti podastrt. To objašnjenje je kod mnogih dočekano kao jeres, dok su se zapadne birokratije trenutno “navukle” na žalopojke tog istog crnogorskog režima. To ne treba da čudi, jer međusobno okrivljivanje Istoka i Zapada za sve i svašta, istorijska je geopolitička konstanta. Zapadne birokrate su pokazale čuđenje, pa i frustracije, o pojavi tolikog broja Rusa na Balkanu. Dobrom poznavaocu stanja na Balkanu ne ostaje ništa drugo nego da se još više začudi, jer Rusi nikada nisu smanjivali svoj interes i svoje prisustvo na ovom prostoru. S tom razlikom što Rusi, za razliku od Zapada, bolje prilagođavaju metode i sredstva u funkciji dolazećih geopolitičkih procesa.

Godinama javno objašnjavam da se stvarna moć ne nalazi u državama i savezima država nego u rukama fatalnog trojstva kojeg sačinjavaju: neke multinacionalne kompanije, nedemokratski državni režimi, te od mafije kao vojske organizovanog kriminala i korupcije. To fatalno trojstvo postaje glavni geopolitički igrač, a njegove sastavnice se nalaze i na Istoku i na Zapadu i na Jugu. Igre koje to fatalno trojstvo igra imaju poseban dizajn - iza banalnih stvari koje se lako podastiru, ali i razotkrivaju, uvijek stoje ozbiljne stvari koje imaju geopolitički značaj, a koje se veoma teško razotkrivaju. Analizirajmo to kroz sudski proces takozvanog državnog udara u CG. Taj cirkus izgleda veoma komično. Teško je zaključiti ko izgleda komičnije, pa čak i jadnije - tužilaštvo, sudsko vijeće ili optuženi. U svemu tome ima i patetike, baš kao što je patetičan bio i Aleksandar Vučić, aktuelni predsjednik Srbije, kada je za javnost “otkrivao” šta se sve u tom cirkusu spremalo Milu Đukanoviću.

Javnim prenosom suđenja akterima takozvanog državnog udara, građanima je prikazana još jedna predstava u kojoj se neki uveseljavaju, a neki likuju zbog toga što je vlast Mila Đukanovića ispala smiješna. Ali, ponovo upozoravam na geopolitičke zamke onog fatalnog trojstva. Pogledajmo to kroz prizmu praktičnih postupaka crnogorske vlasti i praktičnih dešavanja na terenu. Aktuelna crnogorska vlast je konstituisana na osnovu rezultata tog takozvanog ili stvarnog državnog udara. To znači da je ta vlast nelegitimna, a baš ona takva donosi i sprovodi zakone. Usput valja ponoviti da je Milo Đukanović politički mentor Aleksandru Vučiću. Normalnim Srbima nije, ali je srbendama veoma drago što opet imamo “dva oka u glavi”. Od toga će opet nekoga zaboljeti glava!

U svakoj pravno uređenoj državi, poslije Ustava, krovni zakon je Zakon o prostornom planu koji se uvijek donosi dvotrećinskom većinom. Aktuelnom “Sinđelićevom parlamentu” u CG prisustvuju samo Sinđelićevi poslanici koji čine tek natpolovičnu većinu. Kakve sve ovo veze ima sa geopolitikom? Ima. Pogledajmo to iz druge vizure. Aktuelni crnogorski parlament ne može izmijeniti Zakon o prostornom planu, jer nema dvotrećinsku većinu, ali zato operativci onog fatalnog trojstva pribjegavaju triku, pa su igrom riječi pokrenuli proceduru za donošenje zakona iste snage, ali sa drugačijim nazivom koji se može donijeti prostom većinom. Naime, umjesto “Zakona o prostornom planu”, hoće da donesu “Zakon o planiranju prostora” kojim je predviđeno da vlast (tobože zbog državnih i nacionalnih interesa), može rasprodavati kako državnu, tako i privatnu imovinu, a sve prema njihovom tumačenju tih državnih i nacionalnih interesa. Igrom riječi oni se poigravaju državom. Kakve to veze ima sa geopolitikom? Ima.

Višedecenijsko orgijanje sprege rusko-crnogorskih tajkuna prošireno je na rusko-crnogorsko-arapsku spregu sa velikim izgledom da se toj sprezi prikopča i srpska karika. Izvan očiju javnosti, specifičnim ugovorima, prostori koje tajkuni kupuju, dobijaju status eksteritorije (tuđi suverenitet u vašoj državi) baš kakav status imaju ambasade. Crna Gora već sada ima više takvih eksteritorija, dok je Srbija dobila svoju prvu - “Beograd na vodi”. U pitanju je okupirana teritorija u velikoj geopolitičkoj igri. Crna Gora bi mogla postati prva džamahirija na evropskom tlu, dok se u isto vrijeme za javnost prstom upire na Bosnu i Kosovo. Sve ovo odrađuje aktuelna crnogorska vlast kao karika u lancu onog fatalnog trojstva. Svojom blagoglagoljivom galamom o evroatlantskim integracijama, ta vlast je uspješno zavela vašingtonsko-briselske birokrate.

Države Sjeverne Amerike i Zapadne Evrope su po ko zna koji put geopolitički nadmudrene iz razloga što u onom fatalnom trojstvu imaju ne mali broj svojih karika. Nema dileme da će ruska politika učiniti sve da kazni CG zbog njenog ulaska u NATO. Ali je pogrešno misliti da bi oni tu kaznu mogli realizovati uklanjanjem Mila Đukanovića iz političkog života CG. Njegovom uklanjanju iz vlasti većinska CG bi se veoma obradovala, a članstvo u NATO ne bi bilo upitno. Ukoliko neko i želi da se osveti Crnoj Gori onda će to najlakše odraditi održavanjem Mila Đukanovića na pozicijama političke moći. Takvima je veoma poznato da vrh DPS CG svoju politiku sprovodi u funkciji pljačke i pohare tuđe imovine, zarad ličnog bogaćenja. Ima li od toga efikasnijeg mehanizma da se na teritoriji Crne Gore uspostavi džamahirijska država? Nema. Eto mehanizma za osvetu i CG i Evropi. Geopolitičkim igračima je ovo dobro poznato, baš kao što im je poznato da je DPS moćnicima njihov lični interes važniji od bilo kod državnog.

Okupiranu teritoriju je moguće osloboditi jedino upotrebom sile. Da bi to koliko-toliko lakše išlo, neophodno je da opozicione partije u svojim politikama definišu stav da će biti suspendovani svi zakoni koje je donijela aktuelna vlast, a koji su legitimisali pljačku državne, društvene i privatne imovine, te da će biti stavljeni van snage svi kupoprodajni ugovori u vezi sa tim. Ovo treba uraditi čak i po cijenu usporavanja pristupa Crne Gore EU. Neka crnogorsko-rusko-arapsko-sprski i svi drugi tajkuni znaju šta ih čeka! Manjinskim narodima u regionu (posebno onim muslimanske vjere) je poznato koliko i šta sam sve žrtvovao u odbrani njihovih prava, pa sam siguran da će oni pravilno shvatiti sadržaj ovog teksta. Danas se geopolitikom bave skoro svi, ali nju razumije samo mali broj.

Autor je general avijacije u penziji, analitičar geopolitike i član političkog savjeta GP URA Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")