TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Odbrana Ustava i slatki grijeh

Prošla je godina a SDT još nije potvrdilo grijehe Petra Ivanovića o kojima je sam govorio u parlamentu, niti je utvrdilo da li njihova protivvrijednost u eurima iznosi manje od trideset hiljada ili više od dvadeset miliona...

27337 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Petak, 25. novembar - Potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku i ministarka evropskih poslova Jovana Marović podnijela je ostavku.

I neka je, bilo je krajnje vrijeme da se završi i četvrta epizoda političke sapunice o ministrima koji sjede u Vladi a ponašaju se kao da su u parlamentu.

Kamo sreće da je ranije primijetila razliku između ministarske odgovornosti za sprovođenje svih Vladinih odluka a ne samo onih koje su im po volji i poslaničke komocije koja dopušta da se odlukama Skupštine protive i nakon usvajanja.

Trebalo je to da uradi u julu, ali je pobjegla sa časa na kojem se glasalo o temeljnom ugovoru.

Nejasan je dio obrazloženja ostavke, da "političke partije prozivaju jedna drugu za nečinjenje putem medija, umjesto da sjednu za sto".

Političkim partijama je u opisu posla i radnih zadataka da ne budu saglasne o svemu, tako je to otkako je demokratija stigla u naše krajeve.

Što jes' - jes', nekad zaista pretjeruju u tom perčinanju, ali kakve to veze ima sa ministarskim obavezama...

Nastavak obrazloženja jeste jasan ali - nije tačan. Da ostavku podnosi zato što "ubrzanje evropskog puta nije moguće u ovakvim uslovima".

Otkud znam? Pa rekli su prije dva dana poslanici Evropskog parlamenta. Ne meni, nego Evropskoj uniji.

Prva preporuka glasi da "Crnoj Gori, koja se smatra predvodnicom u procesu pristupanja EU, treba dati mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja kako bi se ubrzalo njeno pristupanje".

Druga, da se to pristupanje ubrza "i promjenom načina odlučivanja" - ne jednoglasno nego kvalifikovanom većinom.

Podnijeti ostavku nakon ovakvih preporuka EP u jesen 2022. logično je taman koliko i odlazak u četnike u jesen 1944.

Nelogičnije od toga bilo je objavljivanje analize Ministarstva evropskih poslova o Otvorenom Balkanu. U kojoj nema ničega što administratori portala nijesu već objavili...

* * *

Subota, 26. novembar - Zbog čega je Jovana Marović ostavku podnijela baš sada, nije baš jasno ali jeste ko joj se najviše obradovao - prva čestitka stigla je od - DPS-a.

- Jedini ispravan potez - poručila je partija koja je srušila ne samo Vladu čiji je potpredsjednik Jovana Marović bila do juče, nego i državu u kojoj je prije 45 godina rođena.

Ovu u kojoj sada živi, pošiljaoci čestitke urnisali su u produženom trajanju od punih 30 godina.

A onda su - kao od šponde, što bi rekli u ministarkinom zavičaju - urnisali i primaoca čestitke.

- Počela je sezona napuštanja potonulog Abazovićevog broda - tvitnuo je DPS slavodobitno.

I iznenađujuće učtivo, da ne kvari sebi radost objašnjenjem kako se zovu oni koji prvi napuštaju brod koji tone.

* * *

Nedjelja, 27. novembar - "Griješio sam, jesam, I još ću, bar se nadam, svojim slatkim grijehom da usrećim mnoge. Griješio sam priznajem, nijesam bio cvijeće. Griješio sam i za vas koji niste smjeli, a sad dio grijeha moga niko neće, a ne bih vam ga dao ni kad biste htjeli."

Ne, nije duhovna besjeda Njegove svetosti patrijarha DPS-a gospodina Svetozara (Marovića), ovo je obraćanje zemaljskog poslanika te partije Petra Ivanovića na dan skidanja imuniteta.

Dobro de, znam da je prepisao od Duška Trifunovića, ali nije u tome problem.

Problem je što je prošla jedna godina, plus petnaest dana od druge, a Specijalno državno tužilaštvo još nije ni potvrdilo ni demantovalo njegove grijehe.

To što ih je počinilac priznao u načelu ne znači ništa dok SDT ne utvrdi najmanje tri pojedinosti.

Prva je da li njegov grijeh u ličnu korist odgovara protivvrijednosti od 30.000 eura. Tu pojedinost pominjali su ovih dana i mediji, povodom godišnjeg parastosa skidanju imuniteta.

Druga, ali važnija mogla se naći samo u nekim bekgraundima: da li se njegov "slatki grijeh kojim je usrećio mnoge" odnosi na nosioce samo četiri projekta ili svih devet kojima je raspodijelio 23 miliona dolara iz Abu Dabija.

Treća, za budućnost Crne Gore najvažnija, kao da je obuhvaćena kolektivnom aMNEzijom:

Koliko se i čijih imena krije iza kategorične tvrdnje Petra Ivanovića "griješio sam i za vas koji nijeste smjeli"...

* * *

Ponedjeljak, 28. novembar - Ko se krije iza još jednog odgađanja izbora sudija Ustavnog suda, razjašnjeno je nakon sjednice kolegijuma Skupštine Crne Gore.

- Ako se u najkraćem roku odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora i ako se odustane od ponovnog usvajanja Zakona o Predsjedniku, spremni smo da učestvujemo u izboru jednog sudije kako bi se deblokirao rad Suda - prešao je DPS sa usmenog na pisano ucjenjivanje predsjednice i parlamenta.

Na ucjenu su, nažalost, nasjeli i predsjednica i parlament, a velemajstori trgovine vremenom kupili još dvije sedmice.

Zašto kažem nasjeli? Pa zato što blokada Ustavnog suda ne može biti prekinuta izborom jednog sudije.

Otkud znam? Iz Ustava, Zakona o Ustavnom sudu i Poslovnika - taj sud odlučuje većinom glasova svih sudija.

Svih, to znači sedam. A od sedam sudija većinu čine najmanje četvoro.

Nije realno da se dva sigurna DPS glasača u Ustavnom sudu ikad usaglase sa jednim dokazano profesionalnim sudijom koji je već tamo i još jednim kojeg je predložila vladajuća većina.

Vjerovatnoća da se to dogodi drastično je manja čak i od one da DPS na proljeće ponovo postane apsolutna vlast i da Milo Đukanović istovremeno dobije treći predsjednički mandat.

A čemu onda treba da posluži ova ujdurma oko Zakona o Predsjedniku?

Pa, da se partijski bašibozuk nekako održi na okupu do parlamentarnih izbora. Održavanjem još jedne lažne nade da se - poslije poraza pretprošle i ove godine - može odgoditi odlazak DPS-a u prošlost.

* * *

Utorak, 29. novembar - Podršku zahtjevima DPS-a da Zakon o Predsjedniku bude povučen dali su sinoć i organizatori protesta Ima nas.

Nijesu samo oni, podržali su ih i svi učesnici?

Jesu, ali sa učesnicima protesta se ne polemiše sve dok tu građansku dužnost obavljaju nenasilno. Za sv(akakv)e poruke i svak(akv)o skandiranje odgovorni su - organizatori.

Njima na čast i manipulacija učesnicima da su na ulicu pozvani zbog zaštite Ustava, a ne zbog odbrane funkcije i ovlašćenja jednog čovjeka.

Ali, ne štite oni Mila Đukanovića nego Ustav?

Ma kakvi, da im je do Ustava ne bi proteste organizovali tek sad, i to zbog zakona za koji još ne znamo da li je neustavan.

Ustali bi da brane Ustav još krajem jula, kad je Ustavni sud neustavnim ocijenio Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi. Za čije je donošenje najviše zaslužan DPS jer su te dopune najviše koristile DPS-ovim lokalnim upravama.

Školski primjer neustavnosti bili su i tzv. zetski zakoni jer se prekrajanjem izbornih jedinica usred kampanje drastično krše izborna prava birača.

Organizatori protesta Ima nas ćutali su kao da ih nema. Samo je DPS bučno podgrijavao nadu da će pobijediti u većoj od prekrojenih jedinica.

Nije pobijedio, ni u velikoj Podgorici, ni u maloj Zeti, ni u još desetak opština.

Neće pobijediti ni na predsjedničkim izborima, kandidovao se Milo Đukanović ili neki njegov kandidat.

Na parlamentarnim je već poražen, glasanje će samo pokazati kojim rezultatom...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")