PISMA UREDNIKU

Nevoljama nikad kraja

Mijenjale su se vlade i gradonačelnici, a niko nije razmišljao ni raspravljao o problemu stajališta u Podgorici za autobuse iz Nikšića i Danilovgrada

3139 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada sam 2015. godine pisala tekst o zabrani korišćenja stajališta kroz Podgoricu za autobuse iz Danilovgrada i Nikšića, nijesam mogla ni pomisliti da ovaj problem neće biti riješen za 7-8 godina, zbog čega trpe na hiljade putnika. Postupak vozača, koji je pribjegao štrajku glađu, zbog nepravde koju godinama trpe putnici iz dva grada, aktuelizovao je ovaj zapostavljeni, gorući, problem.

Mijenjale su se vlade i gradonačelnici, a niko nije razmišljao, a kamoli raspravljao o ovom pitanju. Kao, Podgorica je glavna jer je Glavni grad, a svi drugi, i gradovi i ljudi, treba da se njima prilagođavaju. Slična ili istovjetna je situacija sa zdravstvom, obrazovanjem itd. U toku je rasprava o dopunskom radu doktora, a pacijente rijetko ko, uzgred, spomene.

Neko vrijeme su autobusi imali pravo da iskrcaju putnike kod Atlas kapital centra, što je, djelimično, ublažavalo muke pacijenata koji su putovali u Klinički centar Crne Gore, a onda je i to stajalište ukinuto. Ima par godina, autobusima iz Nikšića i Danilovgrada dozvoljeno je da stoje samo na stajalištu ispred Delta sitija.

Tada su podgoričke nadležne službe to objasnile time da "sprečavaju krađu putnika gradskim prevoznicima", što je nekorektno i neljudski, jer mnogo građana iz Nikšića i Danilovgrada u Podgoricu putuje da radi, studira i da se liječi. Dok ovo pišem razmišljam o sjutrašnjem putovanju u Podgoricu, koje odgađam mjesec i po dana, upravo iz razloga što je stajalište ispred Delte daleko od ordinacije koju treba da posjetim, a ne spadam u građane koji se voze automobilom i imaju pratioca (koji mi je neophodan). Moramo imati u vidu da i putovanje automobilom, takođe, mnogo košta, a plaćanje pratioca je posebna i tužna priča.

Tri korona godine, a potom velika ekonomska kriza, koju donosioci odluka nijesu osjetili, bili su razlog da se gospoda iz tri grada sastanu i riješe problem ogromnog broja korisnika autobuskog prevoza.

Taksi služba u Podgorici za siromašne "strance", koji putuju na ljekarske preglede, teško je dostupna, cijene nedefinisane i enormno visoke...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")