STAV

Umire li gigant

Zašto država okreće leđa slučaju Instituta u Igalu? Dobar i brižljiv domaćin ne dozvoljava da se izgrađeno i upotrebljivo razgradi

7027 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Umire li gigant, Banja Igalo, pitaju se zabrinuti građani Herceg Novog. Pita se i 700 zaposlenih vrsnih stručnjaka u ovom Institutu.

Nekada čuven u Evropi, a i šire, ovaj Institut je doveden do prosjačkog štapa. U njemu je vrhunskom stručnošću rehabilitovano na hiljade pacijenata. U zlatno doba zaposleni su svaka tri meseca dobijali još po jednu platu koje su, inače, bile više nego u mnogim radnim organizacijama. Institut je profitabilan i te kako.

Pitanje svih pitanja je: zašto država okreće leđa ovom slučaju? Zašto nezainteresovano dozvoljava da ovaj problem ode niz vodu? Ko je kriv što ovakva ustanova treba da bude zatvorena? Ili se nešto iza brda valja što mi obični smrtnici ne vidimo.

Dobar i brižljiv domaćin ne dozvoljava da se izgrađeno i upotrebljivo razgradi. Treba samo zrno pameti da bi se to shvatilo. A možda je sve već proračunato da ovako treba da bude zarad izvesnih pojedinaca? Možda se zna šta dalje i kako. Zašto se to javno ne kaže?

Oni koji odlučuju, oni koji vode glavnu reč imaju li viziju kakve će kobne posledice biti ako se ova ustanova ugasi?

Želi li neko da namerno ovaj grad i njegovi žitelji potonu u mrak? Hoće li grad, koji je nekada slovio kao grad sunca i cveća, ostati u mraku? Da li je moral onih koji odlučuju toliko pao na niske grane da od drveta ne vide šumu?

Nadam se da ova pitanja nisu uzaludna i da će, ipak, razum prevladati.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")