Želja nam je bolje prepoznavanje turske i crnogorske kulture

Upravo ove političke, ekonomske, kulturne i ljudske veze između naših zemalja donose nam odgovornost da jačamo i prenosimo tursko-crnogorske veze ina sljedeće generacije

1702 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ambasada Turske u Podgorici
Foto: Ambasada Turske u Podgorici

Dragi naši sunarodnici, poštovani prijatelji iz Crne Gore,

Predajom akreditivnog pisma našeg cijenjenog predsjednika, predsjedniku Crne Gore gospodinu Milu Đukanoviću, 1. februara 2023. godine zvanično sam započeo svoju dužnost. Prije svega, želim da se zahvalim na lijepom prijemu i bliskosti koju prepoznajem u Crnoj Gori.

Privilegovan sam i počastvovan što predstavljam svoju zemlju u Crnoj Gori, prijateljskoj zemlji sa kojom imamo duboko ukorijenjene istorijske, kulturne i ljudske veze.

Sa Crnom Gorom smo ponovo uspostavili diplomatske odnose 2006. godine i od tada je prisutna snažna politička volja za unapređenjem naše odlične saradnje na svim poljima. Naši odnosi se razvijaju nezavisno od spoljnih faktora, a naše zemlje, članice NATO saveza, nastavljaju sa međusobnom podrškom strateških ciljeva. Brojne posjete na visokom nivou proteklih godina, od kojih je posljednja bila posjeta predsjednika gospodina Đukanovića našoj zemlji u decembru 2022. godine, dodatno su intezivirale naše odnose.

Ovom prilikom želim da istaknem našu želju da,u koordinaciji sa crnogorskim vlastima i institucijama, razvijamo saradnju i realizujemo zajedničke projekte u svim oblastima od privrede do poljoprivrede, od obrazovanja do tehnologije.

U skladu sa ciljevima koje su postavili naši predsjednici, zajedno sa vrijednim predstavnicima našeg privatnog sektora, radićemo na podizanju trenutnog obima bilateralne trgovine sa Crnom Gorom. Sa pozicije šeste države po najvećem direktnom ulaganju u Crnu Goru, jedan od prioriteta biće nam i povećanje investicija naše zemlje i porast broja prepoznatljivih kompanija poput Turkish Airlines-a i ZIRAAT Banke koje učvršćuju naše prisustvo.

Projekti i aktivnosti TIKA-e i Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u oblasti obrazovanja i kulture u Crnoj Gori, kao i stipendije “Türkiye Bursları’ za crnogorske studente koje obezbjeđuje naša Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) daju veliki doprinos jačanju našıh kulturnih i ljudskıh odnosa.

Želja nam je bolje prepoznavanje turske i crnogorske kulture i što bolja iskorištenost postojećih turističkih potencijala dvije zemlje. U tom kontekstu, tokom mog mandata, radićemo na pojačanju, diversifikaciji i širenju naših promotivnih aktivnosti.

Porast broja turskih državljana koji žive u Crnoj Gori, iz dana u dan, jača ljudske veze između naroda Crne Gore i naroda Turske. Značajan doprinos ovim odnosima daje i crnogorska dijaspora koja živi u Turskoj. Na isti način, u danima kada smo nažalost svjedoci najružnijih primjera islamofobije, humanitarna i miroljubiva politika Crna Gore svojim sistemom, upravom i etničko-vjerskom harmonijom daje primjer, ne samo zemljama u okruženju već i cijelom svijetu.

Upravo ove političke, ekonomske, kulturne i ljudske veze između naših zemalja donose nam odgovornost da jačamo i prenosimo tursko-crnogorske veze ina sljedeće generacije. Kao Ambasada Turske u Podgorici, zajedno sa mojim kolegama, nastavićemo da radimo na ovoj čvrsto utemeljenoj osnovi svjesniznačaja daljeg jačanja naših odnosa i pružanja usluga našim građanima na najbolji mogući način.

Kao i do sada, vrata Ambasade su uvijek otvorena za naše cijenjene građane. Za konzularna pitanja Ambasadu možete kontaktirati 24 časa tokom cijele sedmice putem objavljenih brojeva telefona i putem Konzularnog pozivnog centra Ministarstva vanjskih poslova (+903122922929). Osim toga, bilo bi nam drago da sa nama podijelite svoja mišljenja i sugestije o radu naše Ambasade. Pored naše web stranice, možete nas pratiti i na dolje navedenim društvenim mrežama ili poslati poruku na našu e-mail adresu.

https://www.facebook.com/Turkishembassyinpodgorica/

https://twitter.com/PodgoricaBE

https://instagram.com/tc.podgorica.be

Email:embassy.podgorica@mfa.gov.tr

Ovom prilikom, zajedno sa svim svojim kolegama, izražavam poštovanje i upućujem naše najbolje želje.

Ambasador Republike Turske u Podgorici

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")